O torță introdusă în stadion poate avea consecințe mai grave asupra huliganilor decât lovirea unui jucător, conform modificărilor aduse legii antiviolență și aprobate joi de Traian Băsescu
La două luni și jumătate de la incidentele de la Ploiești, în care George Galamaz a fost lovit cu pumnul în figură de către un suporter intrat pe teren, legea 4/2008, cea pentru combaterea violenței în sport, a fost modificată! Pedepsele pentru diferitele infracțiuni comise de suporteri au fost mărite, dar și așa noua formă a legii conține câteva erori.
Modificările aduse legii privind combaterea violenței în sport au fost promulgate joi de către Traian Băsescu, după ce acestea au fost aprobate, aproape în unanimitate, de Camera Deputaților la mijlocul lunii decembrie. „Legea Dragomir”, așa cum e cunoscută în lumea fotbalului, a suferit mai multe schimbări, majoritatea fiind o urmare a evenimentelor petrecute în timpul partidei Petrolul – Steaua.
Huliganii văd meciurile la Poliție
Ceea ce mulți consideră marele plus adus legii 4/2008 este că acum ultrașii interziși pe stadioanele din România vor fi obligați să vadă meciurile la Secția de Poliție. „Mi se pare chintesența acestei legi”, a explicat Alin Trășculescu, deputatul PDL care a propus modificările actului legislativ. „Sunt câteva modificări pe care le-am preluat din legea engleză împotriva huliganismului”, a completat acesta. Ca să se asigure că huliganii vor vedea meciurile în incinta Secției de Poliție au fost introduse pedepse cu închisoarea de la o lună la trei luni și amenzi.
Torța – cinci ani, pumnul – doar doi
„Pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept pe suprafața de joc constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la un an. Dacă pătrunderea este însoțită sau urmată de acte de agresiune, pedeapsa este închisoarea de la un an la 2 ani”, sună noul articol, cel cu numărul 321, din „Legea Dragomir”.
O măsură necesară, având în vedere evenimentele de la Ploiești, din toamna anului trecut. Pusă în oglindă cu pedeapsa pentru introducerea materialelor pirotehnice, sancțiunea pentru un gest similar cu cel al lui Dragoș Enache, huliganul de la Ploiești, pare o glumă. „Confecționarea, deținerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operațiune fără drept cu produse incendiare, materiale explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive constituie o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani!”, scrie în noua lege.
Amenzi pentru patroni În noua formă a legii 4/2008 există și un articol cu trimitere directă către patronii cluburilor din Liga I, mai ales către cei mai vocali dintre ei, cum ar fi Gigi Becali: „Incitarea în public sau prin mass-media la acte de violență de către conducători de cluburi sau sportivi se va sancționa cu amendă între 3.000 și 10.000 de lei”.
Pregătire obligatorie pentru stewarzi
Conform noii legi, momentele penibile de la Petrolul – Steaua, atunci când stewarzii au încetat să-l mai urmărească pe huliganul intrat pe teren din cauză că „nu știau că au voie să intre pe teren” vor dispărea. Firmele de pază ce au contracte cu echipele de fotbal au obligația de a-și instrui corespunzător personalul pentru un eveniment sportiv.
„Nu trebuie să existe nicio temere că suporterii civilizați vor avea de suferit în urma modificărilor făcute la legea 4”, Alin Trășculescu, deputat PDL
„Păi, după modificările făcute în lege, mai bine intri pe teren decât să bagi o torță în stadion. Nu sunt de acord cu violența, cu lucrurile care s-au întâmplat cu Galamaz! Pentru asta aș da 10 ani de suspendare”, Gheorghe Mustață, lider galerie Steaua
Modificările importante aduse „Legii Dragomir„ ª Persoanele interizise pe stadion vor fi obligate să vadă meciurile la Secția de Poliție ª Suporterii care vor pătrunde pe teren riscă un an de închisoare sau chiar doi dacă gestul lor va fi însoțit de acte de violență ª Torțele sau alte materiale pirotehnice introduse în stadion vor fi sancționate cu până la 5 ani de închisoare
Big-brother obligatoriu
Amenzile pentru cluburile care nu vor monitoriza video comportamentul spectatorilor au crescut după modificarea legii 4/2008. Sancțiuni financiare vor primi echipele de fotbal și dacă vor refuza să pună la dispoziția Jandarmeriei imaginile filmate în timpul meciului. Amenzile sunt între 30.000 și 50.000 și se poate ajunge până la suspendarea terenului timp de șase luni.
Suspendați la foc automat!
Conform schimbărilor din legea 4/2008, interdicțiile dictate împotriva suporterilor vor intra imediat în vigoare. Mai exact, din ziua imediat următoare înmânării procesului-verbal de constatare a contravenției. Suporterii nu sunt însă de acord cu acest lucru, considerând că nu li se oferă prezumția de nevinovăție: „Acesta este cel mai trist lucru. Păi, dacă procesul se termină peste doi ani și sunt găsit nevinovat, de ce trebuie ca eu în acei doi ani să nu pot merge la stadion. Trăim într-o țară democratică, dar nu ni se oferă prezumția de nevinovăție”, a explicat Mihnea Ionescu, unul dintre liderii galeriei lui Dinamo.
„Eu vreau să se dea sancțiuni pe baza probelor video. Așa cum ni s-a întâmplat nouă la meciul cu AEK Larnaca, când unul dintre băieți a fost acuzat că a rupt un scaun. A cerut proba video și s-a văzut că nu a fost el”, Gheorghe Mustață, lider galerie Steaua
746 de sancțiuni contravenționale a aplicat Jandarmeria suporterilor în sezonul 2010-2011, amenzile însumând 600.000 de lei
Top suporteri interziși sezonul 2010-2011 Poli Timișoara 70 Steaua 39 Rapid 26 Dinamo 21
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER