Primul campionat desfășurat după Revoluție, ediția 1990-1991, a fost câștigat de Universitatea Craiova, dar golgeterul competiției a venit de la Hunedoara. Ovidiu Hanganu a marcat atunci 24 de goluri, jumătate din totalul Corvinului (47) în acel sezon, performanță care avea să-l propulseze către Dinamo și echipa națională. După ce și-a încheiat cariera, atacantul a dispărut însă pur și simplu din spațiul public, singurele vești episodice fiind că a plecat să muncească în ”Cizmă”. ”Trăia de pe o zi pe alta la Hunedoara. Eu l-am adus în Italia, să-l ajut. Transportă și cară mobilă în Bologna”. Fostul jucător al Corvinului, Gelu Badea, e cel care oferă detalii tulburătoare despre Hanganu, autoizolat în orașul din nordul peninsulei.
Gelu Badea a evoluat doi ani în tricoul Corvinului în timpul mandatului lui Jackie Ionescu (1984-1986), dar în club l-a recrutat Mircea Lucescu. ”Jucam la Ghelari, m-a remarcat acolo la niște partide amicale și a recomandat aducerea mea la centrul de juniori. Am fost coleg cu Gabor, cu Mateuț, cu Mișa Klein, m-a luat și în două cantonamente la Poiana Brașov”, descrie Badea relația sa cu fotbalul. El este stabilit de peste două decenii în Italia.
În Hunedoara l-a cunoscut și pe Ovidiu Hanganu, cu care, în timp, a legat o amiciție. Așa a ajuns ca, după ce golgeterul a pus ghetele în cui, să-i întindă o mână de ajutor într-un moment delicat al vieții acestuia.
A avut un accident mai serios la picior, s-a operat, a trebuit să renunțe la fotbal. A căzut într-o depresie. Mi-a cerut un sfat, i-am spus că-l pot sprijini să muncească în Italia la o firmă de transporturi. Și a venit prin 2001”, Gelu Badea pentru Prosport
Hanganu s-a lăsat de fotbal în sezonul 2001-2002, când a mai prins câteva partide în Liga 3, la Minerul Certej. A lăsat însă în urmă un traseu interesant pe gazon, cu meciuri în cupele europene pentru Corvinul și Dinamo, plus 12 prezențe și două goluri în tricoul naționalei.
Mircea Rădulescu l-a promovat la lotul reprezentativ, apoi Cornel Dinu l-a păstrat în circuit, inclusiv la șocantul 2-5 cu Cehoslovacia de la Kosice din 1993, meci care a adus debarcarea lui Mister și, la pachet, încheierea parcursului lui Hanganu pentru ”tricolori”.
Era un tip introvertit, foarte închis în el, dar, ca fotbalist, un băiat cu forță de pătrundere, care depindea foarte mult de serviciul colegilor. Altfel, trecea neobservat, nu deranja pe nimeni. Cred că avea probleme în interior – Cornel Dinu pentru Prosport
Cornel Dinu mai punctează că „pe Hanganu mi-l aduc aminte ca pe un atacant oportunist, cu un simț specific al golului și o intuiție nativă, care l-au ajutat să devină golgeter. Știu că mi-a lipsit și el, și Balint la partida din Belgia, din 1992, când a trebuit să improvizez cu Ilie Dumitrescu pe post de vârf”.
Gelu Badea relatează că i-a oferit un sprijin lui Hanganu într-un moment în care „ajunsese în impas, nu mai avea bani. Trăia practic de pe o zi pe alta. Era o situație foarte delicată. După ce a venit însă în Italia, lucrurile au început să se răcească între noi, n-am înțeles niciodată motivul. S-a izolat, ca și cum eu i-aș fi făcut vreun rău. Iar de vreo doi ani nu am mai discutat cu el. Știu doar că soția mea l-a văzut în Bologna chiar în urmă cu câteva săptămâni. Lucrează la o firmă unde transportă și cară mobilă prin apartamente, clădiri de birouri”.
Nu mai știe nimeni nimic despre el. O situație foarte ciudată. Am vrut să-l chemăm la Hunedoara când am organizat evenimentele pentru centenarul Corvinului, dar a fost imposibil de găsit. S-a rupt complet de toată lumea”, Ioan Andone pentru Prosport
Și Emil Mitrică, ex-atacant al Corvinului și cel mai bun prieten al lui Hanganu, i-a pierdut complet urma fostului golgeter al Ligii 1. El locuiește azi în Anglia, muncește în construcții și spune că „nu mai știu absolut nimic de Ovidiu. Mi se pare că e în continuare prin Italia. Altceva habar nu am!”.
În 2012, Mitrică lăsa însă să se citească printre rânduri că Hanganu a avut de suferit și din cauza unei vieți extrasportive mai agitate. „Ce fotbalist a fost! Sigur, îi plăcea și viața, dar nu mai mult ca altora”, sublinia Mitrică pentru Prosport în urmă cu zece ani. Azi, Hanganu preferă în continuare să stea departe de luminile rampei, nu dorește să mai dialogheze cu nimeni, alegând să lase în urmă doar profilul unui atacant tenace, care a scris o parte din istoria tulbure a fotbalului românesc din anii ’80-’90.
Top 5 golgeteri Liga 1 1990-1991
1. Ovidiu Hanganu (Corvinul) – 24
2. Gabor Gerstenmajer (FC Brașov) – 15
3-4. Dan Petrescu (Steaua) – 13
Emil Săndoi (U Craiova) – 13
5. Adrian Pigulea (U Craiova) – 12
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER