„Transfer” de senzație!** Raul Rusescu este dorit în naționala MOLDOVEI

Ședințele de pregătire ale Stelei din ultimele zile au fost atent urmărite de pe margine. Selecționerul Republicii Moldova a venit în România săptâmâna trecută, în ziua meciului dintre Steaua și Sportul, pentru a observa metodele de lucru ale lui Stoichiță. Ion Caras susține examenul pentru obținerea licenței PRO, iar una dintre cerințe este efectuarea unui raport la un club european de top. Deși trebuia să vadă, pe viu, și jocul roș-albaștrilor de la Galați, Caras a fost chemat de urgență la Chișinău pentru a rezolva niște probleme ale Federației. Totuși, selecționerul a acceptat dialogul cu ProSport și și-a mărturisit impresia lăsată de sesiunea de „meditații” primită de la Stoichiță „Lippi”.

Domnule Caras, care a fost scopul vizitei dumneavoastră în România?
Am procurat ziarul ProSport și am văzut că m-ați fotografiat în Ghencea, la antrenamente. Ei bine, Federația Moldovenească de Fotbal a primit dreptul de a elibera licențe Pro, iar pentru asta trebuie o practică la un club profesionist care să joace în cupele europene.

De ce ați ales Steaua și nu, spre exemplu, Zenit sau Șahtior Donețk?
Am avut colegi care au plecat în Ucraina, în Rusia, secundul meu de la echipa națională s-a dus chiar și în Anglia. Eu am preferat Steaua pentru că este clubul meu dorit, sunt foarte aproape sufletește de ei. Sunt prieten cu Stoichiță, de când lucra la Șheriff Tiraspol, am vorbit cu el și mi-a zis
să vin.

Ce impresie v-au lăsat antrenamentele lui Stoichiță?
M-a impresionat atmosfera bună. Mihai îi încurajează mereu pe jucători. (explică) „Nu-i nimic, Tatu! Hai, hai, hai!”. Din punct de vedere metodic face totul corect, se vede că e profesionist. Chiar dacă are antrenamente foarte scurte, de maximum o oră și cinci minute.

„Tatu trebuie învățat să dea goluri!”
Despre jucători ce credeți?
Foarte buni, fac efort mult, asta am observat! I-am spus lui Mihai după meciul cu Sportul, că m-a întrebat ce cred, că mi-a plăcut foarte și foarte mult Bourceanu. Un mijlocaș defensiv disciplinat și util care nu greșește aproape deloc. Fundașul stânga, Pîrvulescu, mi-a mai plăcut. Plus Tănase, deși nu a fost cel mai bun joc al lui.

De ce spuneți asta?
Păi am văzut cum Pîrvulescu venea din spate de multe ori să facă învăluiri și Tănase îl ignora. Cristi ia foarte mult jocul pe cont propriu și se bazează foarte mult pe finalizarea cu șuturi de la distanță.

Tatu ce impresie v-a lăsat?

El are viteză, e tehnic, are ultima pasă, dar l-am văzut și la antrenamente cu aceleași probleme la finalizare pe care le-a arătat și în meci.

Nu e esențial pentru un jucător de profil ofensiv să fie bun la finalizare?
Să vă dau un exemplu: când antrenam Zimbru Chișinău aveam un jucător care nu marca din 2 metri cu poarta goală, nu nimerea mingea, dădea pe lângă, peste poartă. Toți îmi spuneau, așa cum fac și cu Stoichiță, să-l scot din teren că nu e jucător de fotbal. Le-am zis că are un simț extraordinar al golului și că mă angajez timp de două luni să-l învăț finalizarea. A devenit golgeterul campionatului după ce am terminat cu el. Tatu poate fi învățat, prin antrenamente, să finalizeze. Din câte am văzut la ședințele lui Stoichiță, Tatu chiar asta e pus să facă.

„Mai bine un patron ca Becali, decât unul căruia nu-i pasă”
A acuzat Stoichiță, în discuțiile cu dumneavoastră, presiunea din partea fanilor sau a patronului?
Nu, el e călit și știe să gestioneze asta. Și vă mai spun ceva, Gigi Becali e în stare să-și dea și ultima cămașă de pe dânsul atunci când e bine, când echipa câștigă. Și credeți-mă, că știu, e mai bine să ai un patron implicat cu emoție decât unul căruia să nu îi pese de nimic. Steaua e un brand european, mondial, și Becali a reușit să-i facă pe jucătorii echipei să fie la fel de atașați de club .

Dar vi se pare normal să se implice în alcătuirea primului „11”?
Aici nu sunt de acord. Poate că unele păreri i se pot accepta, însă nu are voie să impună ceva antrenorului. Așa cum Becali cunoaște legile business-ului și face bani pentru echipă, așa Stoichiță cunoaște legile fotbalului și face ceea ce e mai bine pentru echipă. Trebuie lăsat să facă singur echipa, nu sunt de acord cu așa ceva.

Ați văzut tot meciul Steaua – Sportul. Ce impresie v-a lăsat echipa lui Stoichiță și ce diferențe sunt față de fotbalul moldovenesc?
Sunt diferențe. Noi avem două echipe bune, pe Dacia Chișinau și pe Șheriff Tiraspol. Sigur, Steaua ar fi campioană, ar bate pe toată lumea din campionatul nostru, nu se pune problema. Dar vă zic altfel. Dacă Șheriff și Dacia ar participa în campionatul României s-ar clasa mai sus de jumătatea clasamentului, poate chiar spre vârf.

De ce doar două echipe tari în Moldova?
Celelalte nu au potență financiară. Nu au bani să aducă fotbaliști buni, să construiască condiții de antrenament civilizate, sunt probleme mari încă.

„Iau un român dacă terminăm pe trei în grupă”
V-ați gândit să naturalizați un român pentru naționala de fotbal a Moldovei?
A fost un episod, atunci când George Florescu juca la Șheriff. Știu că i s-a propus și lui, iar fotbalistul nu a refuzat. Nu știu de ce nu s-a realizat. Sigur, noi avem probleme mai mari acum cu fotbalul, însă dacă vom reuși să ne mai ridicăm un pic ne vom putea gândi și la naturalizări.

Și naționala lui Pițurcă are probleme mari, iar…
…Scuză-mă că te întrerup, însă noi nu avem numai probleme cu jocul. Preliminariile pentru CM din Brazilia încep în curând, iar naționala Moldovei nu are stadion pe care să joace. Locul obișnuit, stadionul echipei Zimbru, pare inaccesibil pentru că firma care îl administrează a mărit considerabil arenda. Dacă vom juca și dacă vom obține măcar un loc trei în grupă, atunci sigur, ne vom gândi și la naturalizarea românilor.

Nu aveți niciun nume concret în minte acum?
Am văzut că pe Rusescu nu-l cheamă Pițurcă la naționala României, poate… cine știe? (râde) Glumesc, desigur! Oricum, l-am urmărit la antrenamentele lui Stoichiță și m-a impresionat. Lucrează foarte bine, se implică tare, e serios, foarte mult mi-a plăcut. Stoichiță îl apreciază foarte tare, cred că ar merita să fie în atenția lui Pițurcă.


ION CARAS
Primul selecționer după obținerea independenței.
Ion Stepanovich Caras a fost numit selecționer al Moldovei în ianuarie, fiind succesorul lui Gabi Balint.
Are 61 de ani și este al doilea său mandat la echipa națională. Caras a fost practic primul antrenor al Moldovei după ce și-a căpătat independența, în 1991.
Fost fundaș la Zimbru Chișinău, Caras a mai pregătit în cariera lui pe fosta sa echipă, dar și pe Nistru Otaci.


2 jucători din naționala Moldovei evoluează în Liga I din România, e vorba de Eugeniu Cebotaru de la Ceahlăul și de Denis Zmeu de la FC Vaslui

142 e locul pe care îl ocupă în ierarhia FIFA selecționata Moldovei

45 e poziția pe care se află echipa națională de fotbal a României în ultimul clasament realizat de FIFA

4 a fost poziția din clasamentul grupei E pe care Moldova a ocupat-o în preliminariile Euro 2012, Suedia, Olanda și Ungaria fiind echipele care s-au clasat înaintea ei

Publicat: 14 04. 2012, 09:53
Actualizat: 14 04. 2012, 09:57