În acest început de săptămână, arbitrii din lotul național au susținut la Brașov testarea înaintea noului sezon competițional. Dacă luni a avut loc testarea teoretică, marți, 11 februarie, au avut loc testele fizice. Pentru prima dată în România, centralii au susținut testul Yo-Yo, în timp de asistenții au dat testul ARIET.
Aceste teste se dau deja de câțiva ani de către arbitrii cu ecuson FIFA, iar în curând ele vor fi introduce oficial și pentru cei care oficiază jocuri în Liga I.
Teodor Crăciunescu, Marius Bocăneală și Florin Mazilu nu au trecut de acest test, dar, spre norocul lor, acest lucru nu îi va împiedica să oficieze și în retur, examenul de marți având doar rol experimental. Cele mai bune rezultate le-a obținut Istvan Kovacs.
Ce este testul Yo-Yo?
Testul Yo-Yo verifică rezistența în regim de viteză a arbitrilor de centru și constă în realizarea de curse de 20 de metri, dus-întors, în zece secunde, cu zece secunde pauză. Această cursă se repetă de 45 de ori. Testul Yo-Yo trebuie dat exclusiv pe iarbă sau teren sintetic pentru că el solicită la maximum articulațiile.
Ce este testul ARIET?
Una dintre particularitățile de performanță fizică ale arbitrului asistent este de a efectua exerciții intermitente de mare intensitate, pentru perioade prelungite de timp. De fapt, arbitrul asistent, în timpul meciului, aleargă 10-30% din distanța totală (7-8 kilometri) cu mișcări laterale, în scopul de a funcționa în mod eficient, în sarcina sa de monitorizare atentă a jocului. L”Assistant Referee Intermittent Endurance Test (ARIET) este o oportunitate de a estima capacitatea unui arbitru asistent de a face față cu succes la un joc de intensitate ridicată.
Testul constă în efectuarea unui număr cât mai mare de ture alternative, dus-întors, în față și în lateral, între două linii plasate la o distanță de 20 de metri (pentru alergarea în față, de la punctul A la B, foto sus), respectiv de 12,5 metri (pentru cursa în lateral, de la punctul A la C, foto sus). Totul se produce într-un ritm progresiv impus de un sunet (beep acustic) înregistrat pe un CD și distribuit prin intermediul unor căști. După fiecare tură de 40 de metri (20m+20m dus-întors pe alergarea cu fața) și de 25 de metri (12,5m+12,5m dus-întors pe alergarea în lateral), arbitrul asistent are cinci secunde de pauză, pe care le folosește în still jogging pe o distanță de 5 metri (2,5 metri la dus și 2,5 metri la întors). Mai apoi, arbitrul asistent trebuie să fie pregătit pentru următorul semnal de start. Distanța minimă pentru a fi eligibil în cadrul testului ARIET este de câte 1.200 de metri atât la alergarea normală, cât și la cea laterală.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER