Trei concluzii după Dinamo – Rapid 2-0. Metamorfoza unui meci de legendă, seara neagră a lui Bornescu și cum a devenit fundașul dreapta cel mai periculos om al Rapidului

În seara de Înviere, Dinamo a găsit în fața Rapidului momentul perfect pentru a obține prima victorie după patru etape fără succes, serie care a dus la o ruptură între fani, Flavius Stoican și o parte a jucătorilor. Autogolul lui Cmovs și reușita lui Bogdan Gavrilă, venită după o gafă uriașă a lui Bornescu, au liniștit pentru moment apele în Ștefan cel Mare și au condamnat Rapidul la un nou sezon de Liga 2.

Care sunt concluziile pe care le tragem după victoria care-i oferă o importantă gură de oxigen lui Stoican și aruncă Rapidul la șase puncte de primul loc neretrogradabil?

  • Derby-ul de altădată a devenit un meci banal

Cândva, până nu cu multă vreme în urmă, Dinamo și Rapid erau echipele care ofereau cele mai frumoase derby-uri ale campionatului românesc. Înfruntările roșu-vișiniu decideau campionate, ordinea locurilor de pe podiu sau soarta trofeelor, dar lipsa rezultatelor din ultimii ani, problemele financiare cu care s-au confruntat ambele echipe, puținii jucători români de pe teren și situația tensionată din sânul ambelor cluburi au făcut ca Arena Națională să arate ca un stadion oarecare, gata pentru un meci oarecare, nicidecum pentru un Dinamo – Rapid.

Pe vremuri, Dinamo – Rapid stârnea pasiuni și controverse. Atât pe teren, cât și în afara lui. Războiul psihologic începea cu zile bune înaintea celui de pe teren, iar contrele dintre Mircea Lucescu și Cornel Dinu au rămas și acum în memoria microbiștilor români. De data aceasta, ambele echipe au fost, în săptămâna premergătoare meciului, ocupate cu problemele din propria ogradă, unele care par că nu se mai termină, atât în Ștefan cel Mare, cât și în Grant.


Fanii celor două echipe reprezintă singura legătură dintre prezentul sumbru și trecutul glorios

Multitudinea de jucători străini de pe teren și lipsa unui obiectiv precis pentru Dinamo au făcut ca partida de sâmbătă seară să fie o copie nereușită a meciurilor care adunau zeci de mii de oameni în tribunele stadioanelor. Atmosfera a fost salvată, însă, de prestația celor două galerii, al căror spectacol s-a ridicat mult peste cel oferit de cei 22 de fotbaliști.

  • Speranțele ofensive ale Rapidului se leagă de fundașul dreapta al echipei, Cristi Săpunaru

Cristi Săpunaru este omul bun la toate: căpita, fundaș, mijlocaș, atacant, om de gol. Apărătorul dreapta e cel mai în formă jucător al Rapidului, iar ineficiența lui Daniel Niculae și valoarea îndoielnică a lui Benson fac ca fostul fotbalist de la FC Porto să fie liderul ofensivei echipei antrenate de Cristi Pustai, chiar dacă evoluează în flancul drept al apărării.


Săpunaru e omul responsabil cu fazele periculoase în echipa lui Pustai

Cu Dinamo, fundașul de 31 de ani, revenit în această iarnă în Grant, a ratat cele mai mari ocazii ale Rapidului. Mai întâi singur cu portarul, apoi din lovitură liberă și, pe finalul primei reprize, din foarfecă. Asta după ce mai marcase cu Petrolul și ASA Târgu Mureș. Pe finalul meciului, când Benson, atacantul invizibil, a luat drumul vestiarelor, Săpunaru a trecut în centrul atacului. Logic, nu a avut prea multe realizări, dar faptul că un fundaș dreapta a ajuns să joace rolul unui atacant spune multe despre cum stau lucrurile în ofensiva echipei patronate de Valerii Moraru.

  • Pustai a pierdut pe mâna lui Bornescu

După gafa lui Buchta de la Cluj, când Rapid a cedat în fața Universității, și înfrângerea din Giulești, 1-2 cu ASA Târgu Mureș, pe fondul unei posibile demiteri a antrenorului Cristi Pustai, Mircea Bornescu și-a cerut dreptul de a apăra buturile giuleștene. Tehnicianul de 47 de ani s-a conformat, l-a introdus în poartă pe fostul craiovean, motivând o răceală a goalkeeper-ului titular, dar decizia a fost una neinspirată.


Mircea Bornescu (foto, centru, alături de Coimbra și Săpunaru) a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri în tricoul Rapidului

Cu alternativa Drăghia rămas pe bancă, Pustai a pierdut trei puncte vitale pe mâna lui Bornescu. Portarul a greșit pentru prima dată în minutul doi, când a ieșit greșit pe o centrare, iar Cmovs nu a mai avut ce face și a trimis balonul în proprie poartă. Timp de 60 de minute, goalkeeper-ul de 34 de ani nu a fost deranjat de atacurile sterile ale adversarilor, dar în minutul 62 a pus capăt speranțelor echipei sale. Bornescu a primit o minge de la Cmovs, a pasat inexplicabil în lateral, de unde Gavrilă a preluat și a marcat fără prea multe emoții.

 

Publicat: 12 04. 2015, 08:01
Actualizat: 13 04. 2015, 16:12