Trei explicații ale „minunii” de la CSMS Iași. Cum să performezi în Liga 1 fără să faci ceva ieșit din comun
Metamorfoza prin care a trecut CSMS Iași în pauza de iarnă a uimit fotbalul românesc. Percepută drept principala „favorită” la retrogradare după o serie de prestații dezastruoase în turul campionatului, echipa din Copou s-a transformat complet începând cu venirea lui Nicolo Napoli pe banca tehnică. Meciurile din returul campionatului au fost de succes pentru moldoveni, cei care au reușit performanța de a câștiga 6 din cele 8 partide jucate în 2015, serie care le-a adus locul 9 în Liga 1 în acest moment, la 7 puncte de primul loc retrogradabil.
Performanța ieșenilor nu este întâmplătoare, ci vine ca rezultat al unui cumul de factori favorabili. ProSport a analizat situația moldovenilor și vă prezintă cele 3 aspecte care au avut un rol determinant în transformarea celor de la CSMS Iași dintr-o echipă ca și retrogradată în una care poate, cu puțin noroc, termina în preajma locurilor de Europa League.
1. Pregătire fizică de tip italian. Primele rezultate au apărut în amicalele iernii
Aflați într-o situație disperată la finalul turului, pe locul 16 în Liga 1 cu doar 12 puncte acumulate, echipa a trecut printr-un proces hotărât de perfecționare a pregătirii fizice. Nicolo Napoli a analizat lotul și a decis că, în lipsa unei diferențe prea mari de valoare între echipele care se luptă pentru evitarea retrogradării, diferența poate fi făcută de o condiție fizică superioară. De altfel, Florin Prunea, președintele clubului, a scos în evidență de mai multe ori faptul că Iașiul urmează să arate altfel în retur datorită „nivelului mare de efort depus în cantonament„.
Reușitele lui Ciucur (foto dreapta) au fost de multe ori motorul evoluțiilor bune terminate cu victorii în 2015 pentru CSMS Iași. Foto: Mediafax
Efortul ieșenilor a fost vizibil încă din perioada iernii, atunci când moldovenii au jucat meciuri amicale în cantonamentul din Antalya. Elevii lui Nicolo Napoli au avut o evoluție remarcabilă, reușind ca în șase partide amicale să obțină trei victorii (cu Pohang Steelers, Alashkert Erevan și Cernomoreț Odessa) și două egaluri (cu Bunyodkor Tașkent și Korona Kielce). Singura înfrângere a fost suferită în fața celor de la Zvijezda Gradacac din Bosnia, scor 0-2.
- CSMS – Pohang Steelers (Coreea de Sud) 3-0. Au marcat: Crețu, Bădic și un autogol
- CSMS – Bunyodkor Tașkent (Uzbekistan) 1-1. A marcat: Ciucur
- CSMS – Korona Kielce (Polonia) 1-1. A marcat: Bosoi
- CSMS – Zvijezda Gradacac (Bosnia) 0-2
- CSMS – FC Alashkert Erevan (Armenia) 2-0. Au marcat: Onduku și Bădic
- CSMS – Cernomoreț Odessa (Ucraina) 1-0. A marcat: Boiciuc
2. Doi jucători care fac diferența: Onduku și Ciucur
Fără să fie dependentă de jocul unui fotbalist-vedetă după ce brazilianul Wesley a fost îndepărtat la scurt timp după ce sosise în Copou, CSMS Iași a arătat o forță a grupului mai mare decât în turul campionatului. Chiar și în acest context, au fost doi fotbaliști care au ieșit în evidență din lotul lui Nicolo Napoli, jucători care au făcut diferența fie prin execuții, fie prin pasele decisive sau prin goluri.
Cu toate că a eșuat în scurtul mandat pe banca lui CSMS, Ionuț Chirilă a contribuit din plin la revirimentul moldovenilor prin aducerea în Copou a nigerianului Onduku, fotbalist care s-a impus în primul „11” după plecarea sa. Foto: Mediafax
Gomo Onduku și Alexandru Ciucur au strălucit în acest retur de campionat și au reușit ca prin jocul lor să facă diferența în momentele cheie. După o serie de prestații neconvingătoare în tur, nigerianul de 21 de ani s-a impus ca titular în 2015, iar performanțele sale au fost decisive pentru forma echipei. Mijlocașul ofensiv a reușit trei pase de gol în ultimele meciuri, cu Viitorul, Petrolul și Dinamo, el fiind cel care stă în general la baza acțiunilor ofensive de creație pe care le au moldovenii. Celălalt om determinant pentru CSMS Iași este Alexandru Ciucur, fotbalist împrumutat în acest sezon de la Pandurii Tg. Jiu. Tot în 2015, Ciucur a reușit să înscrie trei goluri și a contribuit din plin la altele, motiv pentru care șefii moldovenilor se gândesc deja să demareze tratativele pentru cumpărarea lui de la gorjeni. „Ciucur s-a adaptat perfect, el a jucat două din ultimele trei sezoane la Iași, e și de aici din zonă. E devreme acum, dar e normal ca din vară să ne gândim să îl cumpărăm„, a spus Florin Prunea.
3. Stabilitatea financiară precum cea a ieșenilor, rara avis în Liga 1
În contextul în care majoritatea cluburilor din Liga 1 suferă de pe urma problemelor financiare grave, unele fără precedent pentru fotbalul românesc, CSMS Iași pare în afara problemei. Printr-o relație specială cu autoritățile locale, în speță Primăria Municipiului Iași, echipa lui Nicolo Napoli a fost în permanență în limitele acceptabile chiar și în situațiile în care a fost vorba despre întârzieri ale salariilor. „Situația financiară este mai bună decât la alții, chiar dacă avem un salariu de dat, cel din ianuarie. Avem un buget de 60.000 de euro pe lună„, mărturisea Florin Prunea la începutul lunii martie pentru sptfm.ro. Și, așa cum Liga 1 a ultimilor ani a demonstrat în ultimii ani, capitolul financiar a făcut de fiecare dată diferența. Partea mai puțin bună este că CSMS Iași reușește să performeze în acest retur bazându-se doar pe o normalitate financiară, nu pe condiții ieșite din comun.
Gheorghe Nichita (foto stânga), primarul Iașiului, este unul dintre principalii finanțatori ai echipei de fotbal prin intermediul funcției publice pe care o ocupă. Foto: Mediafax
Meciurile lui CSMS Iași în 2015:
- Viitorul – CSMS Iași 0-3
- CSMS Iași – Gaz Metan 1-0
- Petrolul – CSMS Iași 0-2
- CSMS Iași – Astra 1-0
- Oțelul – CSMS Iași 0-0
- CSMS Iași – „U” Cluj 2-0
- ASA Tg. Mureș – CSMS Iași 1-0
- CSMS Iași – Dinamo 1-0