Trei explicații pentru evoluția slabă a Rapidului în primele nouă etape

Venirea lui Valerii Moraru în postura de acționar majoritar al clubului a părut că va calma situația în Giulești, dar cele nouă etape scurse nu au arătat că Rapid ar putea merge pe drumul dorit de suporteri, conducători și jucători. Cu doar opt puncte adunate în primele nouă meciuri și patru înfrângeri înregistrate în ultimele cinci partide, formația antrenată acum de Marian Rada ocupă în acest moment locul 13, primul retrogradabil, iar eșecul suferit sâmbătă seară cu Dinamo, scor 0-3 în Giulești, într-un meci în care Rapid a jucat 84 de minute cu un om în plus, a adâncit criza formației „vișinii”.

ProSport vă prezintă trei motive pentru care Rapid nu seamănă în acest sezon cu echipa pe care și-o doresc susținătorii săi.

1. Conflictul dintre Ganea și suporteri

Adus la echipă pe 24 iulie, cu doar două zile înaintea începerii campionatului, în urma unui concurs de CV-uri, antrenorul Ionel Ganea a avut, în primă fază, un obiectiv clar: 17 puncte în primele 10 etape ale Ligii 1. Între timp, „Ganezului ” i s-a schimbat clauza din contract, noua condiție pentru a rămâne pe banca tehnică a Rapidului fiind clasarea echipei între primele 10 la sfârșitul turului.
Cunoscută pentru devotamentul arătat jucătorilor, dar și pentru reacțiile dure în momentele în care lucrurile nu merg bine, galeria Rapidului nu l-a menajat nici pe Ganea. Încă din etapa secundă, la meciul de la Chiajna, câștigat de rapidiști în fața Viitorului, o parte a suporterilor giuleșteni a contestat prezența în echipă a lui Mircea Bornescu în detrimentul lui Virgil Drăghia, portarul care a dus greul în sezonul trecut de Liga 2. Conflictul a devenit și mai serios după gafa lui Bornescu din meciul cu Gaz Metan, terminat la egalitate, scor 1-1, și decizia lui Ganea de a renunța la Martin, Seleagea și Păun, jucători care au pus umărul la promovarea în Liga 1.

Înfrângerile cu Astra (0-2) și Oțelul Galați (0-2) au dus la ruperea definitivă a relațiilor dintre Ganea și galeria Rapidului. La meciul cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-1 chiar pe teren propriu, fanii giuleșteni i-au cerut demisia lui Ganea și nici măcar decizia tehnicianului de a-l titulariza și de a-i acorda banderola lui  Drăghia în meciul din Cupa României, cu FC Botoșani, nu a avut rolul de a risipi tensiunile.

La meciul de sâmbătă seară, cu Dinamo, fanii rapidiști l-au înjurat din nou pe Ganea și i-au cerut în mod repetat demisia, tehnicianul replicând dur după meci: „Nivelul meu este mult peste ei și nu trebuie să mă cobor la nivelul lor”.

Luni, Ganea și-a reziliat contractul cu Rapid, în locul său a fost numit Marian Rada.


Virgil Drăghia, primul motiv al disensiunilor dintre Ionel Ganea și galeria Rapidului

2. Neplata salariilor și cearta Andronache-Manea-Moraru

Văzut inițial ca un salvator al Rapidului, omul de afaceri moldovean Valerii Moraru a fost acuzat de Cristina Andronache, administratorul judiciar al clubului, și Nicolae Manea, președintele echipei, că nu și-a respectat promisiunile făcute la sosirea în Giulești și că nu a investit bani în echipă. La rândul său, Moraru a susținut că Andronache a administrat banii într-un mod total greșit și a acuzat că administratorul judiciar dorește falimentul formației, motiv pentru care l-a adus la echipă pe Dragoș Frățilă în poziția de administrator special și l-a alungat pe președintele Nicolae Manea, aflat acum în preaviz de 30 de zile, înlocuindu-l cu Nae Stanciu.

Conflictul dintre Manea și Andronache, pe de o parte, și Valerii Moraru, pe de alta, are urmări asupra conturilor jucătorilor rapidiști. După meciul câștigat în Cupa României cu FC Botoșani, Alexandru Coman a răbufnit la adresa conducerii: „Noi suntem informați de la birouri că sunt certuri și nu intră niciun ban. Eu am nouă salarii restante„. Declarația mijlocașului dreapta reliefează cel mai bine situația de la Rapid, jucătorii fiind prinși la mijloc în conflictul dintre cele două tabere ale conducerii clubului.

Ganea a fost, la rândul său, influențat de certurile dintre Andronache și Moraru. Tehnicianul giuleștenilor nu s-a putut baza pe Kikas și Rui Miguel, cei mai valoroși jucători ai lotului, potrivit www.transfermarkt.de, motivul invocat de Moraru fiind refuzul Cristinei Andronache de a aviza contractele celor doi: „Doamna Andronache se opune legitimării lor! Ambii jucători au înțelegeri parafate, precum și cărțile verzi”, a declarat omul de afaceri moldovean pentru fanatic.ro

Suporterii nu au fost pasivi nici în conflictul dintre Andronache și Moraru, afișând la meciul cu „U” Cluj mai multe mesaje prin care au cerut plecarea administratorului judiciar.


Mesajul afișat de fanii Rapidului la meciul cu U Cluj, scor 2-1

3. Lipsa pregătirii de vară și a unui lot puternic

Decizia TAS prin care Rapidul revenea în Liga 1 s-a anunțat pe 30 iunie, cu doar două săptămâni înaintea primului meci oficial, cu CS U Craiova, din Cupa Ligii. În condițiile în care celelalte echipe din Liga 1 au mers în cantonamente și au făcut o pregătire de vară profesionistă, jucătorii Rapidului s-au reunit pe 1 iulie, sub comanda lui Marian Rada, și au mers în cantonament la Mogoșoaia, acolo unde au disputat partide amicale împotriva unor formații din ligile inferioare.

Lipsa unei pregătiri fizice adecvate s-a văzut încă de la primul meci din Liga 1. După o primă repriză excelentă în fața Stelei, elevii lui Ganea au cedat complet în partea secundă și au fost învinși cu 3-1, steliștii având și alte șanse de a marca, toate venite pe fondul oboselii rapidiștilor. La finalul meciului, portarul Mircea Bornescu scotea în evidență carențele de ordin fizic: „Ne lipsește pregătirea fizică, în repriza a doua am căzut fizic”.

Din punct de vedere al lotului de jucători, deși Valerii Moraru a promis achiziții importante, Ganea nu s-a putut baza decât pe jucători aduși liberi de contract. Bornescu, Cojocnean, Roșu, Mera și Emil Dică au fost primii care au semnat cu formația din Grant, la sfârșitul lunii iulie, urmați de Laurențiu Buș, Balint, Nicolae Vasile, Savin, Mendy și Milinceanu. Fără transferuri de marcă, Ganea a fost nevoit să se bazeze pe jucători care nu au prins prima echipă la marile rivale Steaua și Dinamo, Roșu și Balint fiind prezențe constante în linia defensivă a Rapidului. De-a lungul timpului, Ganea s-a plâns de subțirimea lotului și a cerut în mod repetat aducerea unor fotbaliști.

Pentru Rapid urmează partidele cu Concordia Chiajna (deplasare), FC Brașov (acasă), FC Botoșani (deplasare), CSMS Iași (acasă), Ceahlăul (acasă) și CS U Craiova (deplasare), toate împotriva unor rivale în lupta pentru evitarea retrogradării.

Articol scris de Cristian Voicu

Publicat: 30 09. 2014, 16:19
Actualizat: 30 09. 2014, 16:20