Trei lucruri despre noua față a Stelei după victoria cu 2-0 la Chiajna. Evoluția lui Marica, noul rol al lui Stanciu și dilemele defensivei

  • Nicușor Stanciu a fost omul meciului în Concordia Chiajna – Steaua 0-2, partidă la finalul căreia campioana și-a reafirmat intențiile serioase de a prinde din urmă Astra Giurgiu

Steaua a reușit să își sublinieze cum nu se poate mai bine intențiile de a ajunge din urmă Astra Giurgiu în lupta pentru titlu din acest sezon. Echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf a obținut o victorie clară la Chiajna, acolo unde Concordia a fost învinsă cu 2-0 după golurile marcate în prima repriză de Fernando Varela și de Jugurtha Hamroun. Ambele pase de gol au fost date de Nicușor Stanciu, cel mai bun fotbalist de pe teren, cel pe care Reghecampf l-a scos din zona de confort și pe care l-a făcut să strălucească într-un sistem 4-1-4-1 diferit față de ceea ce a jucat mijlocașul la Steaua până acum.

Ochii fanilor campioanei au fost ațintiți în acest meci și pe evoluția lui Ciprian Marica, cel care a debutat oficial pentru Steaua, dar și pe prestația apărării, una care nu pare să fie într-o formulă finalizată. ProSport prezintă trei lucruri despre noua față a Stelei după victoria cu 2-0 împotriva chiajnei.

Nicușor Stanciu, omul momentului la Steaua

Și-a pierdut rolul de filtru pentru baloane, în prima repriză acțiunile Stelei au venit mai mult de pe benzi cu centrare în careu, spre Marica, motiv pentru care Nicușor Stanciu a fost mai mult pieton, fără să aibă vreo vină. Totuși, faptul că e jucător decisiv s-a văzut la deschiderea scorului, atunci când a centrat excelent din corner pentru Varela. Apoi, după un aut pe care îl bate, intră în duel cu Papp și centrează impecabil pentru Hamroun la 2-0. Însă în 4-1-4-1, obligat să fie mijlocașul central ofensiv care coboară mai mult în linia lui Mihai Pintilii, s-a sacrificat în slujba echipei și nu a mai strălucit, așa cum a făcut-o în turul campionatului. S-a remarcat prin numărul mare de mingi recuperate, driblinguri reușite în propria jumătate, însă a preferat să își dozeze efortul și nu a fost atât de prezent la finalizare.

„Libertatea de mișcare pe teren”, așa cum a numit comentatorul DigiSport noua postură în care s-a aflat decarul campioanei, a fost mai repede o consecință a trasării unor sarcini concrete din partea lui Laurențiu Reghecampf decât o libertate propriu-zisă. Totuși, în condițiile în care așezarea cu doi atacanți a Concordiei a făcut aproape imposibilă construcția pornită de la Pintilii via fundașii centrali, rolul lui Nicușor Stanciu devine esențial în buna funcționare a sistemului.

După pauză, ieșirea lui Adi Popa a făcut posibilă revenirea la 4-2-3-1, deci trecerea lui Nicușor Stanciu în spatele vârfului. Mijlocașul și-a făcut jocul obișnuit și, după intrarea lui Gebhart, a ieșit mai des la rampă în faza de finalizare. A fost aproape de gol în ultimele minute, atunci când o deviere de fotbalist mare a lui Gebhart l-a pus în poziție de gol, însă a preferat un șut în forță în detrimentul unei mingi plasate și l-a nimerit pe Matache.


Marica, baterie consumată în 60 de minute

Cu siguranță unicul fotbalist din lotul Stelei care are garantat postul de titular, Ciprian Marica a avut un meci în care va fi apreciat de antrenor, însă nu și de fani. Prima demonstrație a efectelor pauzelor îndelungate asupra fotbalistului e dată în minutul 3, atunci când Ciprian Marica nu a reușit decât o pasă spre portarul Matache la o centrare perfectă a lui Adi Popa în centrul careului pustiu al Concordiei. A dispărut apoi din joc mai bine de jumătate de oră, perioadă în care a acționat precum un pivot și a filtrat baloane către mijlocașii ofensivi. S-a remarcat din nou pe finalul primei reprize, atunci când a șutat puternic și destul de plasat de la marginea careului, însă Matache a fost pe fază și a respins fără greutate.

După ă perioadă de 15 minute în care nu s-a văzut pe teren în partea a doua, Marica strălucește din nou din postura de pivot și deviază cu capul pentru Chipciu pe care îl lasă singur cu Matache. Șeptarul ratează lamentabil șansa uriașă, însă spectatorii au aplaudat contribuția atacantului. Din nefericire pentru echipa națională a României, minutul 60 a fost ultimul în care Ciprian Marica a mai arătat că are energie, limitele fizice ale atacantului fiind evidente și îngrijorătoare pentru o națională care pregătește participarea la Euro 2016 cu un vârf titular în liga a doua din Spania.


Tamaș, Papp sau Toșca în cuplu cu Varela?

Campioana are în continuare o problemă cu defensiva, acolo unde există dileme importante în continuare. Lipsa unor soluții solide, concrete în centrul apărării menține o situație de incertitudine în privința titularilor. Contra Chiajnei au jucat Tamaș cu Varela în centru și Papp cu Toșca în benzi. Totuși, așa cum a fost evident și în amicalele cu Djurgardens și Trencin, la Tamaș se văd lunile în care nu a făcut altceva decât antrenamente. Lipsa meciurilor oficiale poate fi un handicap major în playoff, contra unor adversari puternici, lucru care dă curs unui set nou de dileme. Astfel, Reghecampf mai are la dispoziție variante cel puțin la fel de puternice, precum cea cu Toșca lângă Varela și cu Momcilovici pe stânga, sau cea cu Papp lângă Varela și cu Râpă fundaș dreapta.

Publicat: 15 02. 2016, 22:47
Actualizat: 15 02. 2016, 22:48