Trei lucruri pe care Steaua trebuie să le îmbunătățească înaintea meciului cu Dinamo dacă vrea să câștige. De ce suferă atacul, cum a scăzut forma lui Popa, Chipciu și Tănase și de ce mijlocul e un punct slab
13 puncte le despărțeau pe Steaua și ASA Târgu Mureș înaintea returului. După 13 etape disputate din partea secundă a campionatului, ASA are cinci puncte în fața Stelei, cu un joc în plus. Colapsul Stelei a fost definitiv după eșecul de pe teren propriu contra mureșenilor de miercuri, scor 0-1. La doar patru zile de la înfrângere, Steaua se reîntoarce pe Arena Națională pentru derby-ul cu Dinamo. Câinii se află într-un moment dificil, în care jocul suferă teribil și Stoican e extrem de contestat. Dar o victorie contra Stelei ar schimba totul! Până la meciul contra lui Dinamo, ProSport a urmărit de două ori înregistrarea meciului Stelei cu ASA Târgu Mureș și a identificat trei puncte-cheie pe care steliștii trebuie să le corecteze și pe care Dinamo trebuie să le țină sub control.
Țucudean are evoluții slabe la Steaua, dar va juca primul derby în tricoul stelist duminică. Cum va fi el primit de fanii lui Dinamo?
Un Țucudean mai inspirat și mai eficient
În acest retur, Steaua a marcat doar 13 goluri, adică un singur gol pe meci, o medie extrem de mică pentru o echipă care dorește să câștige titlul de campioană. Mai mult, șapte dintre aceste goluri au venit în meciurile cu „U” Cluj și Viitorul, iar în cinci meciuri Steaua nu a marcat deloc. Iar o mare problemă este și poziția de atacant, acolo unde nici Țucudean, nici Iancu nu au convins. În meciul cu ASA Târgu Mureș, Țucudean a fost un simplu pieton pe teren la faza de construcție a Stelei, iar mingile aruncate pe el nu au avut efect, aici intervenind, însă, și forma coechipierilor. Concret, Țucudean a avut 24 de dueluri cu fundașii adverși, câștigând doar 14 din ele! Adică un procent foarte slab de 58%. Deși a câștigat 54% din duelurile aeriene cu Bejan sau Marius Constantin, Țucudean nu a făcut nimic cu mingea „pe urmărire”, fiind mult prea static. În plus, din datele ProSport, atacantul Stelei a fost jucătorul cu cele mai multe mingi pierdute din acest meci, 22, fiind blocat mult prea ușor de defensiva mureșeană. Totodată, Țucudean, care a avut și 10 pase greșite pe tot parcursul meciului, nu a fost nici un monument de eficiență în acest sezon, având doar 3 goluri din peste 30 de șuturi la poartă. Iar în meciul cu ASA a ratat ușor ambele ocazii, trăgând de doar două ori la poartă în 90 de minute jucate, în timp ce Iancu, introdus în minutul 57, a avut trei șuturi la poartă!
Ediția 2014-2015 a lui Bourceanu nu a fost la fel de bună ca cele din mandatul lui Reghecampf
Un mijloc care să nu se calce pe picioare
Alex Bourceanu a fost departe de forma pe care a avut-o înainte de transferul la Trabzonspor, din iarna trecută. Sosit accidentat la Steaua, cu relații mult prea apropiate cu Laurențiu Reghecampf, fostul antrenor, și într-un conflict mocnit cu Costel Gâlcă, Bourceanu nu a mai fost soluția principală în cuplul de mijlocași centrali ai Stelei. Din acest motiv, fostul căpitan al Stelei are șanse mici să joace contra lui Dinamo, toate indiciile ducând către un cuplu format din Prepeliță și Breeveld. Este o decizie normală a lui Gâlcă, pentru că Bourceanu și Prepeliță s-au călcat pe picioare în prima repriză a meciului cu ASA Târgu Mureș, până când tehnicianul Stelei a sesizat asta l-a schimbat pe jucătorul împrumutat de la Trabzonspor cu Iancu, în minutul 57. Totodată, precizia paselor lui Bourceanu a lăsat de dorit, acesta greșind 11 pase către coechipieri, toate pase în față, care căutau un coechipier care putea dezvolta faza.
Deși nici Prepeliță, nici Breeveld nu au calități de regista, mijlocașul care creează, absent în lotul Stelei după plecarea lui Sânmărtean, ambii par capabili să construiască. Prepeliță a avut doar opt pase greșite în tot meciul, dar a fost un adevărat mijlocaș box-to-box, care a venit atât în propriul careu pentru a-și culege mingi, dar a urcat și în careul advers, acolo unde a încercat să creeze superioritate numerică. În orice caz, pentru a câștiga duelul cu Elhamed și Cristescu, Prepeliță și Breeveld trebuie să fie mult mai atenți și să acopere bine spațiile.
Popa și Chipciu au fost dominați de Voiculeț în meciul cu ASA Târgu Mureș
Popa, Chipciu și Tănase trebuie să crească
Pe lângă Țucudean, Adi Popa, Chipciu și Tănase au părut cei mai slabi steliști de pe teren. Fără viteză, idei și inițiativă, cei trei sunt în mare scădere de formă în acest final de campionat, iar acest lucru se vede și în cifrele pe care le-au avut cu ASA Târgu Mureș. Popa a fost cel mai slab dintre cei trei mijlocași ofensivi ai Stelei, câștigând doar șase dueluri din cele 23 avute, adică un procentaj catastrofal, de doar 26%. Prin comparație, Chipciu, care nu a avut nici el un meci strălucit, a avut doar 44% procentaj de reușită. Tot Popa a avut și cele mai puține driblinguri ale ofensivei steliste, două, mult sub Chipciu (cinci) sau Tănase (șase). Totodată, Tănase – care a evoluat și mijlocaș central, după ieșirea lui Bourceanu, a avut și un procentaj excelent al paselor reușite, de 90%.
Însă din cauza lipsei pasei decisive la toți jucătorii Stelei, campioana a suferit teribil. Spre exemplu, între minutele 72 și 91, Steaua nu a tras nici măcar un șut la poarta adversă, deși scorul era 1-0 pentru ASA Târgu Mureș. E greu de crezut că Dinamo se va așeza pe două linii într-un meci în care stadionul va fi dominat clar de proprii fani. Însă tactica ar putea fi una potrivită, întrucât Steaua nu are nimic de câștigat dintr-un egal. Morișca de pase a Stelei (609 în meciul cu ASA, față de doar 324 ale mureșenilor) e una gripată, căreia îi lipsește exact ceea ce aducea Sânmărtean: o pasă filtrantă, menită să dizloce apărările adverse. Cât timp Dinamo va reuși să îi țină în frâu pe steliști, câinii au șanse bune să reușească un rezultat pozitiv.