Aprobarea în viteză a cererii de insolvență făcute de CFR Cluj, chiar în ziua în care clubul trebuia să plătească mai multe datorii către foști jucători, a dat naștere la suspiciuni. Fotbaliștii în cauză (Maftei, Hora, Sepsi, Voiculeț și L. Ganea) fac plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorilor care au aprobat insolvența. ProSport a adresat patru întrebări către Tribunalul Specializat Cluj:
1. De ce a fost dată decizia cererii de abținere a judecătoarei de la primul complet, reunit pe 3 februarie, a doua zi, la ora 10:35, din moment ce completul de judecată se reunea la ora 11:00 (conform portalului instanței, portal.just.ro)?
2. După aprobarea cererii de abținere, cum s-a format imediat un alt complet de judecată, care a avut de judecat un singur dosar, cel a cererii de intrare în insolvență a clubului CFR Cluj?
3. Această viteză cu care au fost judecate cele două cereri, pe 4 februarie, de abținere și de intrare în insolvență, reprezintă o practică genereală a Tribunalului Specializat Cluj sau a fost ceva special pentru CFR Cluj?
4. De ce numele CFR Cluj apare CRF Cluj în Dosarul de intrare în insolvență de la Tribunalul Specializat Cluj?
Flavius Moțu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Specializat Cluj, care este și președintele instituției, ne-a trimis răspunsurile, pe care vi le prezentăm mai jos:
Dacă procesul are natură urgentă,și soluționarea acestui incident se face de urgență, uneori în aceeași zi.
În procesul care face obiectul dosarului nr. 134/ 1285/2015, FOTBAL CLUBCFR 1907 CLUJ SA are calitatea de debitoare.
În conformitate cu prevederile articolului 66, aliniatul 10, teza I din Legea nr.85/ 2014, cererea debitorului de deschidere a procedurii insolvenței se va judeca de urgență, în termen de 10 zile, în camera de consiliu, fără citarea părților. Acest termen, de 10 zile de la înregistrarea cererii, este durata maximă de timp recomandată pentru soluționarea cererii de deschidere a procedurii insolvenței formulate de un debitor.
Cererea de deschidere a procedurii insolvenței formulată de debitoarea FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA a fost înregistrată la data de 29 ianuarie2015, iar completul de judecată căruia acest dosar i-a fost repartizat aleatoriu,completul Nou Falimente 16, a stabilit data de 3 februarie 2015 pentru judecareaacestei cereri, la 5 zile de la înregistrarea dosarului nr. 134/ 1285/2015.
Cererea de abținere formulată de judecatorul sindic titular al completului NouFalimente 16 a fost soluționată de completul imediat următor care judecă în aceeașimaterie, completul Nou Falimente 1, în ziua imediat următoare, 4 februarie 2014, deoarece procesul are natură urgentă, așa cum rezultă din dispozițiile articolului 66aliniatul 10 teza I din Legea nr. 85/2014.
Ora 11:00 menționată pe portalul instanțelor de judecată este ora la carecompletul Nou Falimente 1 are programată ședinta publică în sala de judecată. Cererile de abținere nu se soluționează în ședință publică, ci în camera de consiliu, fără prezența părților, așa cum prevede articolul 51 aliniatul 1 din Codul de procedură civilă. Ședinta de judecată din camera de consiliu a completului Nou Falimente 1 în care s-a soluționat abținerea mai sus menționată a avut loc înaintea ședintei publiceprogramate pentru ora 11:00.
Acest complet nu s-a format imediat. De regulă, completele de judecată noi se stabilesc la începutul fiecărui an calendaristic, însă, în măsura în care judecătorul care compune completul își continua activitatea în cadrul aceleiași instanțe, completele de judecată se păstrează de la un an la altul. Completul Nou Falimente 10 a fost constituit în urma intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, în lunafebruarie 2013 și este compus din același judecător sindic de la constituirea sa. La fel ca toate celelalte complete de judecată formate din câte un judecător sindic, șicompletul Nou Falimente 10 are activitate permanentă. Faptul că acest complet, NouFalimente 10, a soluționat în cursul aceleiași zile de 4 februarie 2015 cererea debitoarei FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA nu reprezintă un eveniment ieșit din comun. Procedând astfel, judecătorul sindic titular al completului Nou Falimente 10 arespectat termenul de maxim 10 zile de la înregistrarea cererii pentru judecarea acesteia cu urgența prevazută de lege.
Nici faptul că completul Nou Falimente 10 a avut în data de 4 februarie 2015 perol un singur dosar nu este un eveniment neobișnuit. Acest complet de judecată areședinta publică săptămânală în fiecare zi de vineri, însă în condițiile în care cererea dedeschidere a procedurii insolvenței formulată de debitoare avea caracter urgent și nu se judecă în ședință publică, ci în camera de consiliu, a soluționat-o în chiar ziua încare i-a fost repartizat dosarul, miercuri, 4 februarie 2015.
Judecătorii sindici din cadrul Tribunalului Specializat Cluj soluționează cuceleritate toate dosarele având ca obiect cereri ale debitorilor pentru deschiderea procedurii insolvenței, iar dosarul nr. 134/1285/2015 nu a beneficiat de vreun tratament diferit față de celelalte dosare cu același obiect.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER