Tudor are cheia! E vișinie?** Dezvăluiri din vestiarul arbitrilor: „Nu negociez!” Am aflat ce a scris observatorul de joc în raport
Incidentele fără precedent pe un teren de fotbal de la noi petrecute marți seară, la „U” Cluj – CFR Cluj (meci întrerupt în minutul 27 la 0-1), fac ca un nou campionat să fie decis la comisiile LPF sau chiar la TAS. Mâine, Comisia de Disciplină a Ligii va judeca de la 11:00 evenimentele de la Cluj, iar decisiv în luarea unei decizii este raportul întocmit de arbitrul Alexandru Tudor.
Centralul bucureștean a fost cel care a decis întreruperea jocului, dar și abandonarea lui, asta deși celula de criză formată din observatorul Nedelescu, supervizorul Boc, reprezentanții Jandarmeriei, ai Poliției și prefectul insistaseră ca jocul să fie reluat. ProSport a refăcut în continuare șirul celor mai importante evenimente, în ordine cronologică, fiecare moment fiind însoțit de relatările observatorului și ale arbitrului, așa cum surse din cadrul LPF și CCA le-au dezvăluit ieri.
„U” – CFR 0-1. Cadu a incitat spiritele, Bornescu a reacționat violent
21:25: Cadu tocmai reușise să transforme penalty-ul acordat pentru un fault (sau henț, nu se știe exact) al lui Adrian Cristea la Mureșan și, urmat de mai mulți colegi, sărbătorea frenetic în fața peluzei adverse. Gesturile portughezului au fost evident tendențioase, lucru care a născut o reacție necontrolată atât din partea fanilor, dar și din partea jucătorilor lui „U” (Bornescu l-a îmbrâncit pe Cadu, în timp ce dinspre tribune nu mai conteneau obiectele contondente)
Ce au constatat oficialii
Atât observatorul Gheorghe Nedelescu, cât și Alexandru Tudor, au semnalat în rapoarte faptul că fundașul CFR-ului i-a incitat pe suporteri. Ba mai mult, în raportul observatorului de joc se pare că este prezentă și o recomandare pe care acesta le-a făcut-o celor doi antrenori înainte de joc. Anume, rugămintea ca Niculescu și Andone să le transmită jucătorilor să nu incite și nici să nu răspundă la provocările publicului, dată fiind atmosfera de război pe care fanii „șepcilor roșii” o creaseră în tribună încă de la inspectarea terenului.
Bătaia de pe tunel
21:31: După meleul creat pe teren la care au participat jucătorii și staff-urile celor două echipe, Tudor îi elimină pe Cadu și pe Bornescu. Portarul pleacă spre vestiare așteptându-l pe adversar, care vine și el agale însoțit de doi stewarzi. Aici este momentul cheie, pentru că liderul CFR-ist este lovit de un membru al staff-ului Universității, chiar dacă, la acel moment, acest lucru nu era sigur. De aici, se pornește un nou meleu care se sfârșește cu decizia lui Tudor de a întrerupe meciul.
Tudor a decis pe baza Legilor Jocului
Sigur pe ce a văzut, dar și pe informațiile primite de la colegii de brigadă, Tudor decide că meciul nu mai poate continua. Se pare că arbitrul ar fi justificat drastica decizie cu articolul 5 din Legile Jocului, care spune că „arbitrul oprește, suspendă sau abandonează meciul din cauza intervențiilor exterioare de orice fel”. De data aceasta, Tudor a ales a treia variantă, abandonul meciului, iar justificarea se află în loviturile pe care Cadu le-a primit de la membrul staff-ului Universității Cluj (kinetoterapeutul echipei, Liviu Ciucă, demis ieri de șefii clubului din cauza incidentului) .
„Eu nu-mi negociez decizia”
21:35: În vestiarul arbitrilor apar observatorul și reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției, plus prefectul. Acolo se afla și supervizorul Alexandru Boc. Martorii au redat fidel dialogul purtat de Alexandru Tudor și Gheorghe Nedelescu.
G.N.: Ai oprit jocul pentru 10 minute, nu?
A.T.: Nu. L-am oprit definitiv. Că dacă se reia, ar trebui să elimin câte cinci jucători de la fiecare echipă.
(În tot acest timp, reprezentatul Jandarmeriei intervine în discuție și asigură că meciul se poate relua în cele mai bune condiții de siguranță atât pentru spectatori, cât și pentru cei din teren)
A.T.: Eu nu-mi negociez decizia!
Aici intervine și Alexandru Boc, care susține că un eventual abandon al meciului se poate transforma într-un război civil. Ultimul cuvânt tot Tudor îl are: „Eu am încheiat tot!”
Se decide rejucarea?
Ulterior, jucătorii CFR-ului și staff-ul acestora au fost scoși din stadion cu o dubă a Jandarmeriei, iar abia apoi au aflat și spectatorii că meciul s-a terminat. Fără rezultat, căci acesta stă acum la mâna comisiilor LPF. Care, conform unor surse bine informate, ar putea decide rejucarea partidei de la 0-0!!!
Din păcate, s-a demonstrat că arbitrii noștri fac în pantaloni pe ei de frică atunci când apar situații un pic mai grele de gestionat
Dumitru Dragomir, președinte LPF
Știm că toate contracandidatele speră ca și noi să pierdem cu 3-0 la masa verde, dar nu se poate. Tudor a reținut doar două carnete, al lui Bornescu și al lui Cadu
Iuliu Mureșan, președinte CFR Cluj
Dilemele de după „U” Cluj – CFR
1. De ce Galamaz și-a trimis mingea în proprie poartă la o fază la care s-a dat ofsaid până la urmă?
2.De ce casa de pariuri Bwin a blocat cotele încă din minutul 20, adică fix cu câteva minute înaintea marcării golului? Același lucru s-a mai întâmplat cu o zi înainte, la Concordia – Steaua, înaintea ambelor goluri!
3. De ce Bornescu voia neapărat să lovească pe cineva, pentru că prima dată s-a dus după Sougou, iar apoi îl lovește pe Cadu? Deși a spus că a vrut să-l oprească pe Cadu să-i mai incite pe fani, el a plecat după portughez încă de când acesta sărea peste reclamele din spatele porții sale.
4. De ce exact cei trei oameni din echipa Universității Cluj pe care Andone i-a mai antrenat au fost implicați în fazele cheie ale meciului? Galamaz marchează în propria‑i poartă, Cristea produce penalty-ul, iar Bornescu provoacă abandonul meciului!
Alte cazuri care au influențat clasamentul în ultimii ani
2008: Cazul „Bricheta”
În minutul 74, la scorul de 1-0 pentru Rapid în meciul cu Steaua, o brichetă aruncată de la tribuna a doua a stadionului „Valentin Stănescu” l-a lovit în cap pe centralul Alexandru Deaconu. Acesta a suspendat partida, iar oaspeții au câștigat cu 3-0 la „masa verde”
Timișoara și palmaresul
Tot în 2008, FC Timișoara a fost penalizată de Comisia de Disciplină a FIFA cu șase puncte, ca urmare a folosirii ilegale a palmaresului și culorilor clubului Politehnica. Până la urmă, tribunalul de la TAS a decis înapoierea celor șase puncte la finalul sezonului 2008-2009. Timișoara a ajuns astfel pe locul 2, după ce a devansat-o pe Dinamo.
2010: Cazul „Varga- Bălan”
La începutul returului sezonului 2009-2010, Rapid a învins-o cu 1-0 pe FC Timișoara, dar clubul giuleștean i-a folosit pe Tiberiu Bălan și Dacian Varga, jucători folosiți neregulamentar. Astfel, bănățenii au depus memoriu, iar meciul le-a revenit ulterior cu 3-0, la „masa verde”