U Cluj a câștigat la TAS litigiul cu FRF și Concordia Chiajna privind legitimarea lui Marius Martac
Clubul Universitatea Cluj, susținut de Liga Profesionistă de Fotbal, a câștigat la TAS litigiul cu FRF și cu Concordia Chiajna privind legalitatea legitimării fotbalistului Marius Martac, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul coordonator al Departamentului de Competiții al LPF, Paul Mincu.
„Prin decizia pronunțată, Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne a anulat hotărârea Comisiei de Recurs a FRF din 24.04.2014 și a stabilit că «Marius Mădălin Martac a fost legitimat legal pentru a juca începând cu data de 06.02.2014 la clubul Universitatea Cluj» (pct. 3 din dispozitivul deciziei TAS). Tribunalul a mai hotărât că FRF și Concordia Chiajna vor suporta cheltuielile de judecată în proporții de 40 la sută, respectiv 60 la sută„, a spus Mincu.
Avocatul, care în martie 2014 confirmase în scris la solicitarea U Cluj că legitimarea jucătorului este regulamentară, nu consideră surprinzătoare decizia TAS în cazul Martac. „În opinia noastră decizia Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne nu este deloc surprinzătoare, TAS confirmând încă odată că judecă conflictele cu foarte mare profesionalism, în litera și spiritul regulamentelor sportive, cu imparțialitate și echitate. În acest caz, suprinzătoare a fost decizia Comisiei de Recurs a FRF, cea care a stabilit în mod neîntemeiat că legitimarea jucătorului ar fi fost operată neregulamentar de către LPF„, a menționat Paul Mincu.
Legitimarea jucătorului Marius Martac a fost operată de LPF în baza contractului încheiat de acesta cu gruparea Universitatea Cluj la 1 februarie 2014, însă Concordia Chiajna a contestat în luna martie a anului 2014 valabilitatea legitimării și dreptul de joc al sportivului pentru noua sa echipă după meciul din Liga I dintre cele două formații, disputat la 8 martie 2014 și încheiat la egalitate, scor 1-1.
Concordia Chiajna a susținut că Martac nu ar fi avut dreptul de a încheia un contract cu Universitatea Cluj. Fotbalistul fusese împurmutat temporar de Oțelul Larissa la Corona Brașov pentru perioada august 2013 – iunie 2014, însă contractul cu echipa din Brașov a fost reziliat la 13 ianuarie 2014. În acest context, conducerea grupării Concordia a invocat faptul că jucătorul nu putea încheia un contract cu altă echipă până la finalul perioadei împrumutului inițial și că acesta ar fi trebuit să se întoarcă la Oțelul Larissa.
Inițial, Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor a FRF a constatat că legitimarea jucătorului pentru Universitatea Cluj a fost regulamentară însă ulterior, în urma apelului făcut de Concordia Chiajna, Comisia de Recurs a FRF a desființat prima hotărâre și a stabilit că jucătorul nu avea dreptul de a încheia un contract cu o altă echipă și că legitimarea sa de către LPF a fost nelegală.
De asemenea, Comisia de Recurs a stabilit și pierderea meciului de către U Cluj la masa verde, dar această sancțiune nu a fost pusă în aplicare de Comisia de Disciplină a FRF.
Împotriva acestei deciziei Comisiei de Recurs, care constatase că legitimarea nu a fost regulamentară, Universitatea Cluj a formulat apel în fața Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, iar Liga Profesionistă de Fotbal a participat la judecarea cauzei și a susținut punctul de vedere exprimat anterior de Departamentul de Competiții, respectiv că legitimarea fotbalistului Marius Mădălin Martac pentru gruparea ardeleană a fost corectă.
Audierile au fost ținute de TAS în 27 noiembrie 2014, iar decizia motivată a fost pronunțată și comunicată, marți, părților implicate.
În vârstă de 23 de ani, Marius Mădălin Martac este în prezent jucător liber de contract.