UE ne dă cu George Copos în cap!
Cazul „Loteria Națională”, în care este inculpat George Copos, este principalul vizat de raportul de țară pe justiție al Comisiei Europene, dat publicității miercuri.
În documentul tehnic al raportului Comisiei Europene asupra justiției din România, Comisia catalogează drept șocant faptul că, din cele 462 de dosare în curs de judecată, în niciunul nu s-a pronunțat o sentință în primă instanță și cu atât mai puțin o sentință finală: „Unul dintre aceste cazuri este cel al unui fost vicepremier, trimis în judecată pe 6 iunie 2006, al cărui proces trenează de peste trei ani fără ca măcar actul de acuzare să fi fost citit. Singurele acțiuni în acest dosar se rezumă la discutarea unor elemente procedurale. Ancheta DNA în acest caz a durat mai puțin de un an”.
Portiță pentru “grei”
Cea mai eficientă și sigură metodă prin care se amână procese în România este excepția de neconstituționalitate. Acest pretext a mai fost invocat cu succes și de Adrian Năstase, Miron Mitrea sau Sorin Ovidiu Vântu atunci când au ajuns în fața judecătorilor. A utilizat-o și George Copos, care și-a întârziat astfel procesul 2 ani și jumătate. Odată invocată de avocați, judecătorii au trimis-o Curții Constituționale. În tot acest răstimp, procesul bate pasul pe loc, în timp ce, zilele trecute, pe George Copos îl regăseam bronzat ca participant-vedetă la Regata Mării Negre.
Între euro și lei
Procurorii anticorupție l-au trimis pe Copos în judecată pe 6 iunie 2007. Avocații săi au invocat imediat deja clasica excepție de neconstituționalitate, referindu-se la un articol din legea după care funcționează DNA. Aceștia au încercat să demonstreze că DNA calculează prejudiciul încălcând legea fundamentală pentru că se raportează la euro, în timp ce moneda națională este leul. Totodată, s-a cerut și recalcularea prejudiciului, pentru a putea fi declarat ca fiind sub un milion de euro.
În trei ani, Copos poate scăpa de proces
Acuzat de evaziune fiscală de peste 1 milion de euro, George Copos are șanse reale să scape de dosarul „Loteria”. Presupusele infracțiuni comise de Copos în 2004 sunt fapte care se vor prescrie în 2012. Astfel, dacă va fi tergiversat încă trei ani, procesul poate lua sfârșit de la sine, Copos nemaiputând fi condamnat.
"Eu nu am obstrucționat și nu voi obstrucționa niciodată justiția. M-am pus și mă voi pune întotdeauna la dispoziția justiției. Acestea sunt însă dosare politice și imense abuzuri"
George Copos, patron Rapid
27 de procese are George Copos pe linie fotbalistică, dintre care 11 doar la FIFA.
articol scris de Cezar Cherciu