UIMITOAREA poveste a noului transfer al Stelei! S-a ales Becali cu un SUPER jucător?** „Il Luce”: „Rar am văzut un copil atât de tehnic” Un stelist l-a NENOROCIT

Roș-albaștrii l-au transferat pe Tibi Bălan, un fotbalist care avea un potențial uriaș atunci când a ajuns în București datorită lui Mircea Lucescu. S-a pierdut apoi cu un stelist, Anghel Iordănescu.

E sfârșit de septembrie, început de octombrie. E 1999, un an în care naivii credeau că mai sunt trei luni și odată cu 2000 va veni sfârșitul lumii. Rapid tocmai terminase la Cluj un amical din cadrul unui turneu perfectat de Mircea Lucescu în Ardeal. Obișnuia să facă aceste „popasuri” prin țară și cu Dinamo, și cu echipa națională. Scopul? De fapt, erau două. Unul: popularizarea echipei pe care o pregătea, câștigarea de suporteri noi, mai ales în rândul copiilor. Iar Rapid îi datorează lui Lucescu o mare parte dintre fanii de azi. Doi: descoperirea unor tineri fotbaliști talentați, care, testați într-un meci contra formației lui, erau mai bine observați de ochiul fin al tehnicianului.

Tatăl i l-a dus de mână lui Lucescu
Revenind însă la poveste… Mircea Lucescu a ieșit de la vestiare și a dat să se urce în autocarul Rapidului. „Nea Mircea!”, s-a auzit vocea unui bărbat care nu părea atât de în vârstă încât să aibă un băiat de 18 ani. L-a oprit pe Lucescu și cu cealaltă mână l-a tras după el pe fiul său. Puștiul, mic de statură, era îmbrăcat în treningul celor de la Universitatea Cluj și avea freza aranjată într-o parte. „Vă rog eu, luați-l pe fiul meu la București! Dumneavoastră îl puteți face fotbalist. Dacă nu, trimiteți-mi-l acasă”, a spus cu vocea ușor disperată bărbatul. „Bine, bine… Hai, urcă în autocar cu băieții!”, l-a liniștit Lucescu. Puștiul era Tibi Bălan, azi în vârstă de 30 de ani, ultimul transfer al Stelei.

Cum a ajuns Bălan fotbalist la București pare un story bun și pentru un film. Dar în spatele poveștii romanțate se ascunde pragmatismul lui Mircea Lucescu. „Voi credeți că asta a fost totul cu Bălan? L-am luat de pe stradă? Eu îl știam pe băiat. Am fost și acasă la taică-său, am mers la Cluj să-l văd jucând”, a început să povestească ieri pentru ProSport Il Luce.

Cu tehnicianul lui Șahtior e greu să te întinzi la vorbă. Cei care îl cunosc, știu că telefonul îi sună non-stop. Totuși, s-a oprit asupra cazului Bălan și e interesant cât de proaspete i-au rămas în memorie informațiile despre acest fotbalist pe care l-a cunoscut în urmă cu zece ani!

Cineva trebuia să aibă grijă de el
„Bălan a fost un talent. Altfel nu l-aș fi luat la Rapid. Rar văzusem la vreun copil o asemenea tehnică și viziune de joc. Avea ultima pasă, prezența lui în joc arăta că are și personalitate. Era inteligent, cred că ăsta e cuvântul potrivit pentru a descrie ce m-a atras la băiatul acesta. Păcat de ceea ce s-a întâmplat cu el după plecarea mea de la Rapid. Trebuia ca cineva să aibă grijă de el, ca de altfel și de ceilalți aduși de mine: Tamaș, Maftei, Mărgăritescu, Raț, Ghioane. Dar au dispărut toți cinci. A venit Iordănescu și s-a terminat cu ei! I-a trimis la echipa a doua pentru că voia experiență. Asta e! Acum iar o să se zică despre mine că mă laud că i-am descoperit, dar… ăsta e adevărul,” a încheiat Mircea Lucescu.


„Rar vezi la copii viziune de joc, inteligență. Asta m-a atras la Bălan”
Mircea Lucescu, antrenor Șahtior Donețk

La Rapid strânsesem mulți copii talentați. Raț, Maftei, Ghioane, Mărgăritescu, Tamaș și Bălan. A venit Iordănescu și i-a împrăștiat. A vrut experiență
Mircea Lucescu, antrenor Șahtior Donețk


Provenit dintr-o familie de intelectuali
Fotbalistului Tibi Bălan i se potrivește bine zicala „Brânză bună în burduf de câine”. Ca talent, Lucescu a spus-o cel mai bine. Bălan avea perspective. Tatăl lui a murit cu câțiva ani în urmă. Era stomatolog. Mama lui trăiește. A lucrat ca profesoară de chimie. Băiatul a primit o educație bună și încă de mic surprindea prin cât de bine e îngrijit. Bucureștiul l-a pierdut. Cluburi, fete, chiar și băutură. Steaua acum l-a regăsit. Ar fi bine pentru toți dacă Bălan ar profita acum de această șansă.

Publicat: 24 09. 2011, 03:00
Actualizat: 24 09. 2011, 03:00