Derby-ul Rapid – Universitatea Craiova este unul de tradiţie în fotbalul românesc, consumându-se episoade memorabile de rivalitate de-a lungul timpului.
A fost acel 6-4 pentru olteni pe „Republicii”, din primăvara lui 1973, cu revanşa legendarului Nelu Oblemenco. Venit practic din spital, după două operaţii de ulcer, „Tunarul” a făcut spectacol şi a marcat o triplă antologică în fieful echipei la care visase să joace şi care nu i-a creat un cadru ideal pentru a-şi exprima calităţile, el revenind apoi în Oltenia natală, pentru a da naştere generaţiei Campioanei Unei Mari Iubiri.
Rapid avea să câştige finala Cupei României din 1975, cu dubla unei alte glorii dispărute, Nae Manea.
Giuleştenii nu au reuşit să câştige în Bănie până la sfârşitul anilor 90, între timp încasând şi unele scoruri drastice. În acelaşi timp, pe teren propriu au suferit înfrângeri dure în faţa Craiovei, decisive pentru retrogradarea în liga secundă.
Un meci de pomină a fost în toamna lui 1994, când George Copos începuse investiţiile în Giuleşti, ia Rapidul începea să-şi formeze o echipă puternică. Şi oltenii aveau însă o generaţie teribilă, cu Craioveanu, Stângă, Gane, Papură sau Călin, şi se impuneau cu 5-3 contra lui Vlădoiu & Co.
În Bănie, Rapid a pierdut celebrul campionat din 1998, cu Mircea Lucescu pe bancă, Ionel Ganea fiind killer-ul speranţelor oaspeţilor. Tot el avea însă să contribuie în sezonul următor la revenirea titlului în Giuleşti, după 32 de ani.
În sezonul în care Rapid, cu Mircea Rednic pe bancă, avea să se încoroneze campioană a treia oară, 2002 – 2003, Daniel Niculae reuşea o dublă de efect la un 3-1 în Bănie.
Ultima dispută dintre Rapid şi Universitatea Craiova s-a consumat în primăvara lui 2015, în Giuleşti, iar oltenii s-au impus cu 2-1, acela fiind eşecul care a consfiinţit retrogradarea Rapidului.
Partida, care începuse amical, cu îmbrăţişări între cei doi antrenori, Cristiano Bergodi şi Sorin Cârţu, s-a încheiat cu scandal. Actualul căpitan al „vişiniilor”, Cristi Săpunaru, a răbufnit la final, fiind aproape de a-l altoi pe Thaer Bawab, care-şi permisese câteva artificii – afront şi s-a bucurat ostentativ după acel succes.
Atunci, simbolurile giuleştenilor, Săpunaru, Pancu şi Daniel Niculae, au acuzat Craiova de surplus de motivaţie, deşi nu mai viza vreun obiectiv, în timp ce Rapid avea nevoie de puncte ca de aer. De la acel joc, în lotul oltenilor se mai află acum Mateiu, Ivan şi Vătăjelu.
Mateiu şi Nuno Rocha marcau pentru craioveni, iar galeria olteană a modificat scandarea celebră în anii 90, scandând de atunci „Mateiu şi Neagoe au băgat Rapidu’-n B!”
„Nervi, pumni și îmbrânceli la Rapid – Craiova. Brancardierii au bruscat jucătorii Craiovei, iar Săpunaru și Bawab și-au împărțit capete în gură” titra atunci ProSport, anunţând totuşi şi împăcarea dintre Săpunaru şi Bawab, care s-au îmbrăţişat la vestiare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER