Pe 28 august 2020, în preziua debutului UTA-ei pe noua arenă „Francisc Neuman”, sectorul galeriei utiste lua pur și simplu foc înainte de antrenamentul oficial al elevilor lui Laszlo Balint. După foarte multe luni de zile, fotbaliștii au „îndrăznit” să repete pentru un meci oficial pe gazonul cu probleme din Arad, iar „ultrașii” au fost din nou alături de ei.
Practic, cu ocazia vizitei celor de la Viitorul Constanța, pentru „Bătrâna Doamnă” începe un nou campionat, unul al speranțelor că la final se va marca îndeplinirea obiectivului stagional, menținerea în Liga I. Timp de câteva minute, printre torțe și fumigene, fanii au cântat și și-au încurajat favoriții, care i-au răsplătit cu aplauze de la nivelul ierbii.
„În play-out vrem să vă vedem luptând!” le-au transmis suporterii fotbaliștilor, care, au afișat și un banner: „Am pornit împreună pe acest drum / Luptați în cotinuare, nu cedați acum!”. Vă reamintim că accesul publicului în tribune e interzis în România în contextul pandemiei de coronavirus, iar arădenii încă nu au avut ocazia să umple stadionul de 14 milioane de euro inaugurat la începutul acestui sezon.
Vineri, începând cu ora 17,30, UTA dă piept cu Viitorul Constanța pentru trei puncte mari în economia luptei pentru supraviețuire.
Înaintea meciului de vineri (ora 17,30) din oralul de pe Mureș, „Bătrâna Doamnă” are cu 3 puncte mai mult în clasament decât Viitorul, o situație greu de conceput în startul stagiunii. De altfel, dacă „roș-albii” sunt în grafic din postura nou promovatei, nu același lucru se poate spune despre trupa de pe Litoral.
Puțină lume o vedea bătându-se pentru supraviețuire, iar echipe precum Clinceni sau Botoșani să fie în compania selectă a formațiilor ce bat pentru supremație. Mai departe, rămâne de văzut cum se vor raporta utiștii la adversarii de mâine, pe care, la prima impresie, parcă i-a respectat prea mult în dubla manșă din sezonul regular.
„Eu zic că nu ne-am mulțumit cu egalul, nici în tur, nici în retur, deși erau contexte diferite față de cel de vineri. Cel puțin în prima etapă, Viitorul era inclusiv la nivel declarativ o pretendentă la play-off, pentru ca întâlnirea din iarnă să vină pentru noi într-un moment în care trebuia să integrăm niște jucători sosiți în iarnă și care debutau, practic, în Liga 1. Îmi amintesc că Viitorul era pe o traiectorie destul de bună, omogenă, cu jucători cu experiență și calitate pentru nivelul primului eșalon, dar asta nu înseamnă că ne-am mulțumit cu un punct. Ne dorim și ne propunem de fiecare dată să câștigăm, dar câteodată nu se poate. Ce pot spune acim este că atât pe noi cât și pe cei de la Viitorul meciul ne prinde în contexte diferite atât față de debutul sezonului în vară cât și față de momentul ianuarie în debutul returului.
Cred că la Viitorul există o oarecare doză de frustrare legată de rezultatele obținute și legate de faptul că au ratat accederea în play-off și tocmai de aceea suntem conștienți că vor face tot posibilul să câștige acest turneu play-out. Vorbim despre o fostă campioană, participantă în cupele europene, o echipă care dă în mod constant jucători către loturile naționale. Așadar, pretențiile lor sunt mult mai mari, justificate, raportându-ne locul pe care îl ocupă în acest moment în clasament. În schimb, noi rămânem concentrați pe ceea avem de făcut, conștienți de importanța punctelor puse în joc, pentru că modul în care vom păși în acest play-out cred că poate influența radical evoluția noastră ulterioară”, spune Laszlo Balint.
La rândul său, antrenorul UTA-ei crede că schimbarea de la nivelul băncii tehnice a trupei constănțene poate schimba radical evoluția echipei, iar primele semne s-au întrezărit la disputa cu Gaz Metan Mediaș, pierdută – totuși – băieții lui Cătălin Anghel. Totodată, Balint e convins că Gică Hagi e din nou implicat activ în viața echipei cu care a cucerit titlul în 2017.
„Probabil că vor reveni la filozofia de joc care i-a creat o identitate destul de pregnantă din punct de vedere sportiv. Cătălin Anghel este fostul secund de-a lungul multor ani al lui Gică Hagi, este omul care poate cunoaște cel mai bine filosofia lui Gică și tocmai de aceea spun că vor reveni la principiile lor bineștiute.Totodată, mi-este clar că Gică Hagi a fost și este implicat în viața clubului, a echipei indiferent de cine sta pe banca tehnică. Mare parte din merit pentru respectul câștigat de Viitorul în fotbalul românesc, legat în special de strategia legată de creșterea jucătorilor tineri, îl are Gică Hagi și are parte de tot respectul și admirația mea.
Dar, este un meci, o rivalitate sportivă de 90 de minute în care punctele puse în joc sunt foarte importante și atunci trebuie să facem tot posibilul să ieșim învingători. Nu ne lăsăm păcăliți de rezultatul lor negativ cu Mediașul, căci au avut o evoluție bună, foarte multe ocazii de gol și o posesie covârșitoare, cel puțin în repriza a doua. Viitorul rămâne o echipă care își pune adversarul sub o presiune constantă prin această posesie. Așadar, chiar dacă au pierdut puncte importante în ultima perioadă, eu nu cred că există o criză la Viitorul. Lucrurile pornesc cumva de la zero, se echilibrează situația în clasament la nivel de puncte și, ceea ce am văzut și din declarațiile lor, cei de la Viitorul au rămas echilibrați și încrezători în potențialul echipei și în jucătorii lor”, a mai punctat tehnicianul arădenilor.
Față de întâlnirea din luna ianuarie dintre cele două echipe, în special forța ofensivă a Viitorului a mai scăzut prin plecarea unor fotbaliști, însă Balint nu le plânge de milă adversarilor de mâine.
„E adevărat că Luckasen cât mai ales Mățan sunt pierderi importante în compartimentul ofensiv al celor de la Viitorul, dar au jucători care îi pot suplini, chiar dacă în ultima perioadă rezultatele nu au fost tocmai cele pe care și le doreau. I-au adus pe Tsoumou, pe Jo Santos, bineînțeles că sunt și jucători tineri care care pot evolua oricând acolo în compartimentul ofensiv, Ganea sau Pitu, însă să nu uităm nici de fotbaliștii lor de calitate, vivace și creativi de la mijlocul terenului și mă refer în special la Matei sau Ciobanu. În fine, au și fundași centrali puternici, deci este o echipă cu calitate atât la nivel individual cât și colectiv. Repet, suntem conștienți de valoarea adversarului, dar suntem conștienți mai ales de faptul că Viitorul și suntem conștienți de faptul că trebui să fim foarte disciplinați tactic, să avem o organizare bună. Totodată, ne propunem să fim agresivi în special pe partea de întâmpinare a purtătorului de balon și – bineînțeles – să avem tupeu și personalitate în momentul în care avem mingea”, a mai afirmat „principalul arădenilor”.
Pentru jocul de vineri, UTA are absențe importante. Arădenii nu vor conta pe accidentații Benga, Isac și Tescan, în timp ce Peteleu a ieșit din izolare doar de câteva zile și va rămâne în tribună. Totodată, rusul Shlyakov e suspendat după eliminarea de la Giurgiu, cu Astra.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER