Un an fără „Gâscan”
Astăzi se împlinește un an de când lumea fotbalului a sărăcit. Gicu Dobrin a impresionat Divinitatea atât de tare, încât magia driblingului său de neuitat face acum deliciul Raiului, în detrimentul oamenilor de rând, cei care l-au aplaudat, l-au admirat și l-au idolatrizat. Pe Nicolae Dobrin, mulți o spun, cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor. Anul trecut, pe 26 octombrie, cel poreclit „Gâscanul“ a decis că lupta cu un cancer nemilos nu-și mai avea rostul. După o suferință agonizantă, Dobrin se transfera într-un loc mai bun.
Mercantil vorbind, putea s-o facă și 36 de ani mai devreme, numai că dorința marelui Real Madrid de a-l aduce pe „Santiago Bernabeu“ s-a lovit de refuzul lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul declarându-l un „bun național ce nu poate fi înstrăinat“. S-a spus că acesta avea să fie cel mai mare regret al lui Dobrin, mai ales că era a doua lovitură încasată de fotbalistul Dobrin, după ce în 1970 orgoliul selecționerului Angelo Niculescu l-a lăsat în afara echipei naționale în Mexic, la turneul final unde s-a ajuns, poate, mai ales grație mijlocașului din Trivale…
Moștenire pentru puștii din Trivale
În afara unui stadion care-i poartă numele, Gicu Dobrin a lăsat actualei generații de fotbaliști ai Piteștiului o moștenire grea. Poate nu vor fi campioni, precum, în două rânduri, idolul din Trivale, dar băieții lui Ionuț Badea sunt condamnați să joace. Să joace fotbal, să joace bine, să joace spectaculos. Să joace în amintirea celui mai bun fotbalist român din toate timpurile.
La un an după ce ne-a părăsit, „Gâscanul“ poate savura din Ceruri un parcurs de excepție al noii promovate, cocoțată pe locul patru, după o serie de șapte meciuri fără înfrângere.
„Maestrul ar fi fost mândru!“
Patronul lui FC Argeș, Cornel Penescu (foto), se înțelegea foarte bine cu fosta glorie din Trivale, „Gâscanul” ocupând funcția de administrator delegat al clubului în ultimul an de viață. „Dobrin își dorea foarte mult să o vadă pe FC Argeș că joacă fotbal. De aceea întreg parcursul de până acum i-l dedicăm lui. Și sperăm ca până la sfârșitul campionatului să-i aducem, acolo sus, unde este el, cât mai multe bucurii!”, declară finanțatorul Argeșului. Penescu știe și care este secretul evoluției bune din meciul cu Poli Iași: „Cel puțin în acest meci a contat în mintea fiecăruia că se împlinea un an de când Maestrul a plecat dintre noi. Dobrin reprezintă pentru ei un model. La FC Argeș orice jucător îl are mentor și se obligă, când vine aici, să nu-l facă de râs. Trecutul și performanțele lui FC Argeș se leagă de Dobrin”.
„Pentru mine e viu!”
Afectată foarte mult de decesul soțului său, Gica Dobrin (foto) a mărturisit că, în anul scurs fără sufletul pereche, evenimentele în care a fost implicată au făcut-o să creadă în continuare că este viu. Se ocupă acum de Școala de Fotbal „Nicolae Dobrin“, unde încearcă să le ofere celor care vor să-i calce pe urme lui Dobrin sprijinul necesar. De altfel, Gica Dobrin manageriază această școală, unde are mai mulți antrenori care au fost colaboratori ai idolului din Trivale. „Încerc să duc mai departe munca lui Gicu. A fost un an greu fără el… În fiecare zi merg la cimitir, la mormânt, și vorbesc cu el. În anul care a trecut au fost însă foarte multe evenimente legate de tot ceea ce înseamnă Dobrin și mie nu mi s-a părut că a murit, ci că este în continuare viu. Pentru mine așa este, viu“.
Statuie în centrul orașului
Bustul lui Nicolae Dobrin se află într-o încăpere a Muzeului Județean Argeș, acolo unde mai sunt expuse distincțiile primite de-a lungul carierei, dar și fotografii nepublicate niciodată, din arhiva personală. Statuia celui care a fost decorat, post mortem, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru întreaga sa carieră de fotbalist va fi instalată în Piața Vasile Milea, pe 1 decembrie.
Ionut SOCACIU
Stefan DOBRE