Un fost atacant de la CFR Cluj a ajuns scouter la Atalanta și ne spune de ce românii nu mai reușesc în campionatele tari: „Urmărim și români. Sunt talentați, dar le lipsește foamea” | INTERVIU

Sașa Bjelanovic a fost atacant și a jucat la CFR Cluj, în sezoanele 2010 – 2011 și 2012 – 2013. Croatul a evoluat și pentru 13 cluburi din Italia, inclusiv Atalanta, Torino, Genoa sau Verona și astăzi face parte din staff-ul de scouteri pe care îi are Atalanta.

După o experiență ca director sportiv la Hajduk Split, fostul atacant caută talente pentru echipa lui Gasperini. Bjelanovic monitorizează inclusiv campionatului românesc și spune că departamentul de scouting de la Atalanta nu este străin de tinerii talentați din Liga 1, dar identifică o problemă generală.

Sașa Bjelanovic, fostul atacant de la CFR Cluj, este scouter la Atalanta

Croatul spune că fotbalistului român îi lipsește „foamea” de a deveni competitiv și a face performanță adevărată. Bjelanovic spune că acesta este motivul pentru care românii sunt tot mai puțin prezenți în campionatele tari din Europa și că tinerii trebuie să-și schimbe mentalitatea și să nu se mai mulțumească cu puțin.

Sașa, cum este meseria de scouter?

Trebuie să ai pasiune. Dacă îți place fotbalul, este foarte frumos. Mergi la meciuri pe multe stadioane, vezi partide, întâlnești oameni. Sunt multe lucruri frumoase, dar trebuie să ai pasiune pentru fotbal și trebuie să ai și cunoștințe.

Cum este un weekend pentru tine? Mergi în multe țări să urmărești jucători?

Nu doar în weekend. Începe practic de miercuri sau poate marți, când sunt competiții europene și se termină duminică sau luni. Este o muncă obositoare și din punct de vedere fizic, pentru că ești tot timpul plecat, dar și viața privată suferă puțin pentru că te ține departe de familie.

Ce face un scouter la o echipă mare?

Este simplu. Trebuie să vezi ce e nevoie pentru echipa ta. Dar fiecare echipă are o strategie diferită. Atalanta are un profil diferit față de Juventus sau Sassuolo, de exemplu. Depinde de buget și de mai multe lucruri. Șeful scouterilor te trimite și primești niște indicații. Sunt jucători urmăriți pentru prima echipă sau jucători tineri. Sunt metode diverse de a analiza un jucător, iar apoi este o muncă de grup, de echipă. Se schimbă păreri, opinii și se analizează informațiile despre jucător.

Sasa Bjelanovic si Juan Culio, de la CFR Cluj, se bucura dupa marcarea unui gol in meciul cu Dinamo, din etapa a XIV-a a Ligii 1 la fotbal, in Cluj, duminica, 7 noiembrie 2010. Mircea Roșca / Mediafax Foto

„Este dificil să-ți imaginezi fotbalul în viitor fără o analiză minuțioasă”

Ce urmărești la un jucător tânăr, pe lângă calitățile de fotbalist? 

Astăzi totul este fundamental. În acest moment se urmărește tot. Viața privată, societatea din care vine, tot. Încerci să culegi toate informații posibile și să înțelegi cine este jucătorul. Fiecare echipă are propriul mod de a-și crea baza de date despre un jucător. Apoi directorul sportiv sau șeful scouterilor este cel care decide.

Te întreb pentru că în România echipele nu au un departament de scouting bine pus la punct.

Ai nevoie de bani și depinde de situația economică. Am lucrat și eu la Hajduk Split și știu cum este. Erau multe situații și acolo când nu exista o regulă. Organizarea și programarea te ajută. Este adevărat că trebuie să cheltuiești pentru scouting, dar apoi vei câștiga în alte aspecte. Este foarte important. Este dificil să-ți imaginezi fotbalul în viitor fără o analiză minuțioasă.

Câți scouteri lucrează la Atalanta?

Nu poți să-ți spun, dar Atalanta a progresat foarte mult în ultimii ani din punct de vedere al conducerii și al echipei tehnice. Continuitatea are un rol esențial.

Cât timp urmăriți un jucător, înainte de a-l achiziționa?

Depinde. Când începe stagiunea, nu începe și pentru un scouter. Anticipăm ce se va întâmpla. Suntem cu un an înainte. Poate dura mai mult timp până când adunăm informații și facem baza de date.

Sasa Bjelanovic, de la CFR Cluj, se bucura dupa marcarea unui gol in meciul cu Dinamo Bucuresti, din etapa a XIV-a a Ligii I la fotbal, in Cluj, duminica, 7 noiembrie 2010. Mircea Roșca / Mediafax Foto

„Urmărim și jucători români. Cunoaștem toți tinerii de perspectivă”

Urmăriți și jucători români?

Sunt concentrat pe fotbalul din Balcani și din estul Europei și am cunoștințe, normal. În România sunt mereu jucători interersanți. Avem câțiva jucători pe care îi urmărim, dar Atalanta a crescut mult ca și club, în ultimii ani. Este în primele 4-5 echipe din Serie A și nu este ușor de găsit un jucător în România. Sunt mulți jucători tineri, la fel ca în Croația, dar trebuie să-și îmbunătățească anumite aspecte. Cunoaștem toți tinerii de perspectivă.

Mihăilă de ce nu a reușit la Atalanta?

Nu l-am urmărit în special și nu mă pot pronunța.

Care este problema principală a jucătorilor români? Ei nu reușesc să joace în campionatele puternice.

Cunosc situația pentru că am jucat în România. Nu sunt foarte competitivi și le lipsește „foamea” și „foamea” de a continua, în special. Pentru că un jucător român tânăr, dacă merge afară, este mulțumit și nu mai dorește să progreseze, din ce am văzut eu. Mentalitatea care lipsește este cea de competitivitate.

Acesta este principalul motiv. Am urmărit campionatul românesc și sunt mulți tineri talentați, dar mentalitatea e problema.

Publicat: 14 05. 2022, 12:00