Finala Europa League disputată la București, victoria obținută de România în fața Turciei din preliminariile CM 2014 și parcursul excelent al Stelei și CFR-ului în Europa League, respectiv Champions League pot fi considerate momentele de vârf ale fotbalului românesc în 2012, momente ce au reușit pe alocuri să ne facă să uităm de situația grea prin care trec mai multe cluburi de tradiție din România.
Ce ne rezervă însă 2013? Dincolo de prezența Stelei și a CFR-ului în primăvara Europa League sau posibila și mult sperata calificare a naționalei României la CM 2014, noul an poate rămâne cu adevărat în istoria fotbalului românesc.
Transferul lui Chiricheș: primul cu 7 zerouri din istoria Ligii 1? Vlad Chiricheș pare cel mai bun produs al fotbalului românesc în ultimii ani, iar evoluțiile fundașului stelist din 2012 l-au adus pe acesta în vederea mai multor cluburi cu nume din Europa. Transferul său pare iminent, iar suma pe care Steaua o va obține de pe urma sa va reprezenta, foarte probabil, un record pentru fotbalul Românesc.
Gigi Becali a refuzat deja propuneri cifrate în jurul sumei de 6 milioane de euro pentru „diamantul” său și a anunțat că licitația pentru Chiricheș pornește de la 10 milioane de euro. Dacă Becali va obține această sumă, Chiricheș va deveni jucătorul din Liga 1 cu ca mai mare sumă de transfer, devansându-i pe Mirel Rădoi, Cristian Săpunaru, Ștefan Radu sau Bogdan Stancu.
Steaua își propune să să rescrie istoria fotbalului românesc și din alt punct de vedere: în 2013, roș albaștrii vor să câștige Liga 1 într-o manieră categorică, cu o diferență de puncte record față de locul secund, dar și să devină prima echipă românească calificată în primăvara Ligii Campionilor.
Se scufundă „planeta” Rapid? Rapidul a terminat anul 2012 în genunchi și situația în care se află clubul din Giulești pare „fără scăpare”. Copos și-a luat mâna de pe echipă și nu mai pare dispus să investească niciun ban, iar găsirea unui nou investitor pare puțin probabilă, în condițiile în care clubul are datorii de ordinul zecilor de milioane de euro.
În condițiile în care aproape toți jucătorii și-au depus sau intenționează să-și depună memorii pentru a deveni liberi și mulți dintre ei și-au găsit deja noi angajamente, e greu de crezut că Rapidul va putea alinia o formație competitivă în retur, se pune chiar problema retrogradării.
Liga 1 cu 12 echipe? Răspunsul la ultima întrebare se află la Mitică Dragomir. Președintele LPF pare însă decis deja că cea mai bună variantă pentru fotbalul românesc e un sistem competițional cu 12 echipe în primul eșalon. 2013 ar putea aduce prăbușirea mai multor formații cu nume în fotbalul românesc, ceea ce ar forța practic LPF să treacă la un sistem în care 12 formații să se întâlnească într-un sezon regulat, după care să se joace play-off și play-out pentru deciderea reprezentantelor în cupele europene și a retrogradatelor.
O astfel de schimbare ar reprezenta fără îndoială cea mai radicală transformare suferită de Liga 1 în ultimele decenii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER