Una dintre cele mai bune echipe din Liga 1 este amenințată cu dispariția. Situația îngrijorătoare în care a ajuns. Sportul românesc ar putea primi o nouă lovitură
Perioada de glorie a clubului Pandurii ar putea apune, după ce Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a anunțat că se vor tăia sponsorizările asigurate de Complexul Energetic Oltenia. Este o veste care ar putea echivala cu prăbușirea clubului gorjean.
Anual, Complexul Energetic Oltenia a contribuit la bugetul Pandurilor cu aproximativ două milioane de euro. A fost cea mai importantă sursă de venit, alături de banii din drepturile TV. Acest contract de asociere a tranformat Pandurii dintr-o echipă care se bătea la retrogradarea, la una care atacă primele poziții din clasament.
„În urma rezultatelor financiare care prevăd o potențială pierdere record, consider de la sine înțeles ca programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepție de la această regulă”, Victor Grigorescu, ministrul Economiei
Un nou caz Oltchim?
Pentru sezonul în curs, oficialii lui Pandurii au anunțat un buget de aproximativ 4,5 milioane de euro. Din această sumă, două milioane de euro sunt asigurate de Complexul Energetic Oltenia și alte aproximativ două milioane, din drepturile TV. Diferența vine de la autoritățile locale și sponsori. Fără susținerea CEO, Pandurii ar ajunge însă într-o situație dificilă.
Strict calculat la veniturile de acum, retragerea sprijinului CEO ar însemna pentru sezonul viitor un buget nu mai mare de trei milioane de euro. Este o sumă cu care un club poate supraviețui în Liga 1, însă fără să emită pretenții la partea superioară a clasamentului. Asta ar însemna să renunțe la contractele mari, ceea ce ar echivala cu renunțarea la cei mai importanți jucători ai echipei.
Oltchim a dispărut din peisajul handbalului românesc, după ce combinatul chimic și-a retras sprijinul financiar
În cel mai negru scenariu, Pandurii ar putea avea soarta echipei de handbal Oltchim, un alt club finanțat cu bani mulți de o companie care mergea pe pierdere. Imediat după ce combinatul chimic și-a retras sprijinul, cea mai de succes echipă de handbal feminin din ultimii 20 de ani a dispărut pur și simplu. Este un risc la care sunt supuși și cei de la Pandurii. Pentru clubul din Târgu Jiu există totuși o șansă mai mare de supraviețuire, datorită banilor proveniți din drepturile TV.
„Eu sper să nu asistăm iar la dispariția unei alte echipe sau să nu avem șansa să continuăm la același nivel”, Narcis Răducan, președinte executiv Pandurii
Gorjenii exersează mersul pe sârmă
O cale de ieșire pentru Pandurii este prezența constantă cel puțin în grupele Europa League. Asta ar aduce în bugetul clubului cel puțin trei-patru milioane de euro, doar din bonusurile garantate de UEFA. Însă situația în care este pus clubul după anunțul făcut de Victor Grigorescu este extrem de delicată.
Fără sprijinul Complexului Energetic, clubul trebuie în vară să-și ajusteze bugetul în sezonul următor. Asta s-ar traduce prin renunțarea la cei mai importanți jucători, care au și cele mai mari salarii. Contractele lui Săpunaru, Răduț, Antal, Nicoară și Wellington – cinci dintre cei mai importanți jucători – expiră în vară și va fi imposibil de ținut, fără banii de la CEO.
Asta ar putea duce la compromiterea parcursului european, adică s-ar închide drumul la una dintre sursele de finanțare. În acest moment, Pandurii se află pe locul 5 în Liga 1, ultimul care duce în Europa League, având în vedere că Dinamo nu are drept de participare.
Ce se întâmplă cu noul stadion?
Pandurii
Autoritățile locale din Târgu Jiu au reușit să obțină finanțare pentru ridicarea unui stadion. Lucrările deja au început și costul total va fi în jur de 20 de milioane de euro. În cazul în care Pandurii nu vor reuși să țină pasul cu rigorile din Liga 1, s-ar ajunge din nou în situația în care o investiție nu este exploatată la adevărata sa valoare. Ca o curiozitate, dintre cele trei stadioane construite până acum în Liga 1, doar unul singur se află la dispoziția unei echipe din Liga 1: cel al Petrolului. În rest, Cluj Arena este folosit de o echipă din liga secundă, în timp ce Arena Națională este închisă, deoarece nu are autorizație ISU.