În urmă cu 73 de ani, un grup de studenţi craioveni se reuneau şi jucau, sub denumirea UNSR Craiova, un meci amical la Filiaşi, contra echipei locale, CFR, pierzând cu 6-3.
Presa vremii, respectiv ziarul „Înainte”, relata succint evenimentul, într-un colţ de pagină, astfel: „Pe terenul sportiv din Filiaşi, a avut loc duminică, 5 septembrie a.c. un match de foot-ball între studenţii craioveni şi echipa C.F.R din localitate. De la început matchul s’a desfăşurat sub dominaţia feroviară care s’au bucurat de o mai bună condiţie fizică şi pregătire technică”.
Trupa de „buchişori”, înfiinţată sub coordonarea Ministerului Învățământului Public şi a Uniunii Naționale a Studenților din România, avea să devină în timp una dintre echipele de legendă ale României, evoluând de-a lungul timpului sub denumirile UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova, CSO Craiova şi Universitatea Craiova.
Sub această din urmă titulatură a cunoscut gloria internă şi internaţională, devenind campioană, câştigătoare a Cupei României şi a fost la un pas să ajungă într-o finală de cupă europeană. Dar, mai presus de toate, a creat o stare de spirit formidabilă, care, la începutul anilor 80, s-a răspândit în toate colţurile RSR-ului de atunci.
Peste 73 de ani, foşti fotbalişti, care au contribuit, mai mult sau mai puţin, la performanţele echipei din Bănie, au jucat sub steagul Ştiinţei din nou la Filiaşi, întâlnind o echipă de old-boys locală.
Alb-albaştrii au marcat tot 3 goluri, ca şi acum 73 de ani, dar de data aceasta au primit numai unul, din penalty. Componenţi ai generaţiilor care au adus Ştiinţei supranume precum „Campioana Unei Mari Iubiri” sau „Craiova Maxima” au descins într-o duminică însorită la Filiaşi, chiar numai pentru celebrarea momentului, fiindcă pe gazon au păşit colegii lor mai tineri.
Trupa care a promovat prima dată Ştiinţa în primul eşalon a fost reprezentată de Dumitru Lovin, primii campioni au avut trimişi speciali, în frunte cu extrema Teo Ţarălungă, care a contribuit la nenumărate goluri ale „Tunarului” de legendă – Ion Oblemenco, dar şi Dragu Bădin şi Ttii Bâtlan. Craiova Maxima a avut soli de frunte precum Sorin Cârţu, Nicolae Negrilă, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Petre Purima. Regretaţii Nae Tilihoi şi Zoli Crişan au fost reprezentaţi pe teren de fiii lor, Lucian şi Robert, iar în tribune a luat loc soţia căpitanului de legendă, Costică Ştefănescu.
Pe teren însă s-au aflat „puşti” precum Gigi Ciurea, Corneliu Papură, Marius Sava, Dumitru Mitriţă, Robert Vancea, etc.. Dintre jucătorii gazdelor, i-am remarcat pe Ion Olaru, campion în 1991 cu Ştiinţa, care avea să joace la ambele formaţii în partida demonstrativă, precum şi pe Ştefan Nanu, fost jucător la Electro, Rapid, Farul şi în naţionala României.
Galeria Universităţii Craiova nu avea cum să lipsească, a cinstit şi ea evenimentul, atât prin prezenţă şi fond sonor, precum şi cu mesajul „73 de ani de iubire alb-albastră, aici este Ştiinţa, asta-i viaţa noastră”. Totodată, în deschiderea partidei demonstrative de la Filiaşi, Andrei Păunescu a susţinut un recital.
Evenimentele care au celebrat 73 de ani de istorie a Universităţii Craiova au început în dimineaţa zilei de 5 septembrie, în Bănie, la cantonamentul echipei, din Lunca Jiului.
Fanii au fost invitaţi să viziteze locul unde se pregătesc alb-albaştrii de decenii, iar glorii ale Ştiinţei, precum Cârţu, Negrilă, Badea sau Craioveanu au avut rol de amfitrioni în locaţia unde au petrecut foarte mulţi ani din carierele lor.
După-amiază, aproape concomitent cu meciul de gală de la Filiaşi, şi la Poiana Braşov s-a sărbătorit ziua Universităţii Craiova, fiindcă acolo şi-a dus Reghecampf elevii, pentru un într-un stagiu de 10 zile. Suporterii au fost şi la munte alături de echipa de azi, atât cei aflaţi întâmplător prin zonă, dar şi o Gruppo Sibiu, o facţiune din Peluza Nord care a venit special să onoreze aniversarea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER