Universitatea Craiova a trecut pe primul loc, pentru prima dată după foarte mulţi ani, iar Bănia speră la un nou titlu, la aproape 3 decenii de la ultimul. Ştiinţa mai are 4 paşi până să se încoroneze din nou, dar drumul, deşi pare scurt, este unul infernal. Prima partidă este derby-ul cu FCSB, echipă pe care Craiova pur şi simplu nu ştie cum să o bată, palmaresul direct fiind dezastruos pentru olteni.
Al doilea meci al seriei va fi la Botoşani, programat duminică, 19 iulie, pe terenul unde alb-albaştrii nu au câştigat niciodată, reuşind un singur egal, chiar în acest campionat. Apoi urmează o altă deplasare, la Giurgiu, unde Universitatea a pierdut în acest sezon şi unde recent au lăsat puncte şi CFR şi FCSB. Aşadar, trei dueluri de foc până a ajunge la meciul care ar putea fi decisiv pentru titlu, din ultima rundă, cu campioana, CFR Cluj. Presiunea este acum pe trupa lui Cristiano Bergodi, aşa cum spunea şi Dan Petrescu, iar oltenii nu prea sunt familiarizaţi cu astfel de posturi. Din lotul actual, numai Gardoş, Măţel, Cicâldău şi Cosic au fost campioni, însă Gardoş şi Măţel nici nu prind foaia de joc, Cicâldău a jucat prea puţin la Viitorul în anul titlului, iar Cosic este mai mult rezervă, el intrând în primul 11 numai după ce s-a accidentat Bălaşa, înaintea meciului de la Mediaş.
De la promovarea în Liga I, în 2014, Craiova nu a câştigat decât un singur meci cu FCSB, contabilizând nu mai puţin de 17 eşecuri şi 2 rezultate de egalitate, un meci disputându-se în Cupa României. Unica victorie a Ştiinţei a fost într-o zi neagră pentru suflarea alb-albastră, cea în care Ilie Balaci a decedat, în toamna lui 2018. Cele două remize au fost şi ele smulse cu forcepsul de Universitatea. Pe 1 martie 2015, un 0-0 pe Extensiv, când FCSB-ul condus de Costel Gâlcă nu a primit două penalty-uri clare, şi un 1-1 pe Arena Naţională, în vara lui 2017, când formaţia antrenată atunci de Devis Mangia a profitat că rivala şi-a odihnit mai mulţi jucători pentru meciul din preliminariile Champions League, cu Plzen. În rest, Craiova a fost adversarul ideal pentru FCSB, care s-a şi distrat în câteva rânduri cu formaţia din Bănie, administrându-i bătăi crunte, precum cea din finalul sezonului 2016-2017, 3-0 pe Arena Naţională, cea de la Severin, din 2017, scor 5-2, ori cea mai recentă, un 4-1 în acest play-off, în ultimul meci din Liga I înainte de întreruperea campionatului din cauza pandemiei. De altfel, în acest sezon, deşi se bate la titlu, Craiova nu a mişcat în front contra FCSB, pierzând de două ori cu Victor Piţurcă pe bancă, 0-1 şi 0-2, şi o dată cu Cornel Papură la timonă, scor 1-4. Acest din urmă joc reprezintă totodată singura victorie a celor de la FCSB în play-off.
Astfel, echipa lui Bogdan Vintilă nu a mai reuşit să învingă o altă echipă în celelalte 5 meciuri disputate, confirmând că, indiferent prin ce moment trec băieţii lui Gigi Becali, Craiova rămâne victima lor preferată. Pe de altă parte, Bergodi se poate lăuda că a învins formaţia roş-albastră în actuala stagiune, un 3-1 la Piteşti, unica victorie a antrenorului italian pe banca Voluntariului în acest sezon, dar obţinută în nişte condiţii speciale, FCSB etalând o formulă cu rezerve şi juniori de la academie, deoarece pregătea un meci din Europa League.
Exasperaţi de eşecurile repetate în faţa bucureştenilor, cei de la Craiova apelează la diverse surse de inspiraţie pentru a stopa acest complex. Astfel, finanţatorul Mihai Rotaru i-a recomandat fostului antrenor al echipei, Cornel Papură, să citească o carte, „Puterea obişnuinţei”, scrisă de Charles Duhigg, în care tehnicianul ar fi trebuit să găsească răspunsurile pentru stoparea acestui „blestem”.
„I-am recomandat o carte lui Corneliu Papură, „Puterea obișnuinței”, de la pagina 93 începe acțiunea, iar în momentul în care vom începe și noi să batem FCSB-ul îi vom bate 30 de ani de acum înainte! În carte e vorba de o echipă din fotbalul american care avea aceeași problemă ca noi. Nu bătuseră adversarul istoric de 30 de ani și de fiecare dată când se apropiau de finala Super Bowl-ului nu intrau în finală, chit că aveau o echipă cu jucători foarte buni. Staff-ul nostru tehnic a făcut o analiză și a văzut că, în 70% din meciurile cu FCSB, golurile lor sunt venite în urma unor greșeli personale majore, nimic altceva” spunea Mihai Rotaru în perioada de pauză a campionatului. Rămâne de văzut dacă şi Cristiano Bergodi a primit aceeaşi recomandare din partea patronului, ori italianul va încerca cu armele-i din dotare să răpună „bestia nera”. Cert este că la primul antrenament al acestei săptămâni, Mihai Rotaru şi Cristiano Bergodi au fost văzuţi vorbind mai multe minute pe marginea terenului, punând la cale strategia pentru acest derby.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER