Universitatea Craiova scapă de complexul FCSB. „Anul pandemiei” poate fi „anul titlului” în Oltenia

Deşi nu câştigase decât 1 din ultimele 20 de meciuri cu FCSB, pierzând de 3 ori chiar în acest sezon, Craiova avea 10 puncte în faţa rivalei înainte de ultimul duel direct. Unul foarte important pentru ambele, oltenii fiind angrenaţi în lupta la titlu, iar FCSB, în pericol să piardă Europa, deşi are şi „plasa de siguranţă”, finala Cupei. Emulaţia în Bănie se simte pretutindeni, „cei mai fierbinţi din români” neavând astâmpăr în acest iulie fierbinte pentru Ştiinţa lor, care nu a mai luat titlul de 29 de ani.

„Au înnebunit oltenii” se poate numi fără probleme celebra melodie a lui Tudor Gheorghe, fiindcă „provincia de 5 judeţe” pare acaparată în această perioadă mai degrabă de emoţiile luptei la titlu decât de pandemie. „Suntem cu voi…” a fost mesajul coregrafiei Peluzei Nord, galeria făcând tot posibilul ca absenţa-i să-i fie mai puţin resimţită. Teama era să nu-i cuprindă şi pe băieţii lui Bergodi tensiunea acestei posibile performanţe istorice şi să le tremure picioarele pe acest final încins.

 

Cristiano Bergodi a mers de fiecare dată pe ideea „echipa câştigătoare nu se schimbă”, operând numai două schimbări forţate de accidentări, Cosic intrând la Mediaş, iar Bărbuţ, cu FCSB. De partea cealaltă, Vintilă a avut toate „perlele” ofensive, afişând o formulă apropiată de cea ideală, chiar dacă lipseau Oaidă şi Olaru.

În prima parte, rivalele au stat mai mult în gardă decât să lovească, dar şi aşa s-a marcat până la pauză. Era firesc, Craiova fiind echipa care a înscris şi a primit gol în toate meciurile de anul acesta. Mihăilă, care-şi pusese adversarii pe contră în vreo trei rânduri, a plecat la limita ofsaidului pe pasa lui Bărbuţ şi i-a întins o cursă lui Ovidiu Popescu, care a picat în ea. Centralul Bârsan a a avut nevoie de aprobarea asistentului Danşa pentru a indica cercul cu var, în timp ce Alex Cicâldău a fost sigur pe execuţie şi a ajuns la 13 goluri în acest campionat. Imediat, gazdele s-au strâns în jurul propriului careu de parcă aveau de apărat golul care le aducea titlul, deşi lor li se potriveşte sintagma „apărarea cea mai bună este atacul”. Partea lui Bancu a fost expusă permanent, dar egalarea a venit din cealaltă bandă. Coman l-a găsit pe Iulian Cristea într-o zonă ticsită de „albi”, cel mai îndreptăţit fiind Cosic  să-l blocheze pe omologul în roşu.

Vlad l-a făcut KO pe Koljic

În debutul reprizei secunde, oaspeţii au fost cei care au făcut pasul în spate, ba chiar prea în spate. După ce Bancu nu a fost atent să penalizeze o ieşirea nesăbuită a lui Vlad, portarul adus de FCSB chiar din Bănie i-a expediat în careu o directă lui Koljic, pentru care ar fi fost fost invidios şi Floyd Mayweather. Craiova a schimbat executantul de penalty, Cicâldău lăsându-l pe Nistor să-şi celebreze ideal prezenţa 300 în Liga I. Mihăilă a avut apoi toată poarta la dispoziţie să facă 3-1, dar a trimis mingea cu capul tocmai unde era Vlad. Şi când putea să preseze pentru a-şi asigura toate punctele, Universitatea a intrat din nou în panică, revenind în lângă propriul careu, deşi nu a fost neapărat împinsă acolo de adversar. Invitată la posesie, FCSB a acceptat oferta şi puştiul Dumitru a ratat la un corner la care jumătate din echipa oaspete putea să tragă la poartă. Deşi tremură din toate balamalele când adversarul intră în careu, Craiova a rezistat şi este sigură că rămâne prima, cu 3 etape rămase din campionat. Şi speranţele sunt acum nestăvilite în Oltenia.

 

Universitatea Craiova – FCSB 2-1

Au marcat: Cicâldău 24 pen., Nistor 55 pen. / I. Cristea 37.

Stadion: „Ion Oblemenco”.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu (83 Vătăjelu), Cosic, Acka, Bancu – Mateiu, Cicâldău, Nistor – Bărbuţ (72 Baiaram), Mihăilă (88 Gustavo), Koljic. Antrenor: Cristiano Bergodi. Rezerve: L. Popescu – Qaka, Bălaşa, Mitran, Ivanov, Niţu.

FCSB: A. Vlad – V. Creţu, I. Cristea, Miron, Panţâru (85 Pantea) – Ov. Popescu, Fl. Tănase, Moruţan (72 Vână) – Man, Fl. Coman, Ad. Petre (46 C. Dumitru). Antrenor: Bogdan Vintilă. Rezerve: Udrea – Perianu, Niţă, Istrate, Pandele.

Arbitru: Marcel Bârsan. Asistenţi: Ciprian Danşa, Mihai Marica. Rezervă: Andrei Antonie.

Observatori: Alexadru Deaconu, Mircea Călin.

Publicat: 12 07. 2020, 23:51
Actualizat: 12 07. 2020, 23:52