În sezonul 1968-1969, UTA își adjudeca al cincilea titlu de campioană din istorie într-o manieră extrem de controversată. Repulsia Clujului față de Dinamo, „reprezentantasistemului opresiv”, a decis ierarhia finală.
Au existat în istoria fotbalului românesc și „blaturi” realizate din principiu sau sub impulsul unor sentimente. Victimele sistemului comunist ar mai adăuga un motiv: suferința. Un astfel de episod s-a consumat în ediția 1968-1969 a Diviziei A. UTA se deplasa în ultima rundă la Cluj, pentru meciul cu „U”, iar o victorie îi era suficientă pentru a-și trece în palmares al cincilea titlu de campioană, penultimul din întreaga istorie a clubului. Arădenii au izbutit să învingă cu 2-0 în urma unei prestații bizare a ambele combatante. De ce bizare? Întrucât marele perdant al „afacerii” era chiar Dinamo, care făcea tot posibilul ca „studenții” să învingă pentru ca titlul să ajungă în „Stefan cel Mare”. Remus Câmpeanu, cel mai galonat jucător din istoria Universității și căpitanul echipei care termina atunci pe poziția a 8-a, și-a păstrat vii amintirile din acea perioadă.
Antrenor, deținut politic
„Era vorba despre o ură generală a clujenilor față de sistemul opresiv, care era reprezentat de Dinamo. Ne opreau oamenii pe stradă sau oriunde mergeam în oraș, în orice medii, și toată lumea ne atenționa să pierdem cu UTA, ca să nu trimitem titlul la București”, rememorează omul cu cele mai multe prezențe în Liga 1 pentru „U”, care continuă. „Fane Cârjan, fost deținut politic, era antrenorul nostru. Chiar și așa, în ciuda suferinței care a simțit-o în anii de penitență, ne-a rugat să jucăm cinstit. Însă presiunea a fost atât de mare încât a ieșit un meci extrem de ciudat. Pentru că în sufletul nostru, ca să fiu cinstit, nu ne-am fi dorit să plece titlul din Ardeal”, recunoaște, onest, Câmpeanu. La final, „studenții” au fost năpădiți de regrete. „Ne simțeam vinovați, deși nu a fost vorba de nicio înțelegere. A fost singurul moment de acest gen al carierei mele. Au urmat apoi mici interogatorii ale anumitor persoane”, încheie, cu subînțeles, Câmpeanu.
Singurul jucător care nu avea aceleași sentimente ca și noi a fost Mustețea, un mijlocaș care a crescut la Dinamo Remus Câmpeanu, fost jucător, conducător, „U” Cluj
38 de puncte a adunat campioana UTA în ediția 1968-1969, cu trei peste vice-campioana Dinamo
22 de goluri a marcat în campionatul 1968-1969 Florea Dumitrache, golgheterul acelui sezon
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER