Peste două zile, UTA intră în lupta „la baionetă” pentru menținerea în Liga 1 alături de alte 9 formații angrenate în play-out. Arădenii au terminat sezonul regular pe poziția a 10-a și ar avea șanse bune să termine pe 7 sau 8, moment în care regulamentul le-ar permite să dispute un baraj cu cealaltă formație din vârful play-outului, după care, în caz de câștig, va juca pentru un loc în preliminariile Conference League cu echipa de pe locul 4 din play-off.
Doar că acest scenariu nu este posibil în acest campionat în cazul „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc pentru simplul fapt că „oficialii” clubului nu au depus dosarul de licențiere UEFA, iar termenul a expirat pe 31 martie. Conducerea UTA-ei își asumă decizia și o explică prin vocea lui Alexandru Meszar, părintele proiectului pornit în anul 2013 din fotbalul județean arădean.
„De ani de zile politica clubului este bazată pe principiul pașilor mărunți, step by step. Și din aceste motive am ajuns unde ne-am propus, adică în Liga 1 națională. Din punctul nostru de vedere nu este normal, sănătos, ca în primul an de participare în Liga 1 să ne fixăm obiective precum câștigarea campionatului sau participarea în cupele europene. Au fost exemple de echipe în România care au obținut exact efectul invers, mergând pe anunțarea unor obiective mărețe.
De la anul, în schimb, putem vorbi despre obiective asemămătoare, dar pentru asta trebuie să ne consolidăm clubul atât pe plan sportiv, cât și financiar. În plus, din cauza legislației interpretabile, o participare în cupele europene poate atrage de la sine pierderea finanțării de la bugetul local. Și asta pentru că Uniunea Europeană interzice competiația între cluburi sportive finanțate și de la bugetele locale sau naționale cu cele finanțate din fonduri private.
Așadar și acest motiv a cântărit în decizia de a nu aplica în acest sezon pentru Licența UEFA. Asta nu înseamnă că echipa nu va dori să termine pe unul dintre locurile 7-8, ba chiar va fi și stimulată financiar dacă va reuși asta, dar prime de obiectiv se vor da și pentru locurile 9-12”, a explicat Meszar.
Dintre echipele din play-out nu doar UTA nu și-a cerut Licența UEFA, ci și alte trei grupări: FC Voluntari, Hermannstadt și Poli Iași. Totodată, din informațiile noastre, dintre echipele participante în play-off, nici Academica Clinceni nu a aplicat pentru Europa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER