UTA, trece de la „câini” la „academicieni”! Laszlo Balint: „Un meci de o cu totul altă factură, trebuie să avem răbdare la construcție, dar să tratăm foarte bine și fazele fixe.” Ilie Poenaru: „De patru etape nu pierdem, de trei meciuri nu primim gol”

Fotbalul s-a dovedit imprevizibil în cazul „Bătrânei Doamne”. Nimeni nu ar fi pariat pe o primă victorie stagională a arădenilor chiar pe terenul celor de la Dinamo, după ce „roș-albii” le mai înfruntaseră în primele runde pe Viitorul, Voluntari, Argeș și Poli Iași. Mai mult, primele trei puncte dintr-o singură lovitură au venit și în deplasare și nu pe noua arenă „Francisc Neuman”, acolo unde dorința de succes ar fi trebuit să fie mai mare din partea utiștilor.

Laszlo Balint pune accent pe fazele fixe, dar și pe atitudine și luciditate la construcție

Ocazia li se ivește din nou luni seara, când pe Mureș sosește Academica Clinceni, formație cu linie de clasament identică cu cea a băieților lui Laszlo Balint.

Totuși, ilfovenii par a avea un plus din moment ce nu au mai luat gol de trei runde, iar în precedenta deplasare au impus remiza albă la Botoșani, formație ce a reprezentat România în preliminariile Europa League.

„Ne așteaptă un meci extrem de dificil, de o cu totul altă factură față de cel cu Dinamo. Va trebui să construim cu răbdare, căci Clinceniul e o echipă organizată bine, care de trei etape nu a mai luat gol. Este clar că Academica e disciplinată, o formație care știe să joace la rezultat, iar pentru noi e extrem de important să avem luciditate, atitudine și determinare și, mai ales, să găsim cele mai bune soluții în atac. E nevoie să luăm decizii bune în jumătatea adversă, să atacăm pozițional bine și o dorință de-a mea, nu de ieri, de azi, ar fi cea legată de eficacitatea la fazele fixe. Mai trebuie să recunosc că, din punct de vedere al atitudinii, e mai greu să pregătești un meci cu Clinceni, decât unul cu Dinamo. La București am avut destule resurse motiațivaționale, dar eu cred că toți jucătorii noștri au înțeles că abordarea trebuie să fie la fel pentru noi, indiferent de adversar. Cred că ne-am învățat lecția după meciul de acasă, când am avut anumite probleme. Cred că le-am reglat și aștept să se vadă acest lucru și la meciul cu Clinceniul”, a precizat Balint.

Însă, tot „principalul” arădenilor spune că e foarte important ca echipa sa fie concentrată și când Academica va avea de bătut lovituri libere sau cornere în careul lui Iacob. „Întâlnim poate una dintre cele mai periculoase echipe la fazele fixe. În meciurile echilibrate, aceste momente ale jocului, fie că vorbim despre faptul că ești echipa din atac sau cea din apărare, pot fi decisive. Băieții știu bine că trebuie să evităm faulturile în preajma careului nostru, dar, repet, îmi doresc foarte mult să marcăm noi din faze fixe sau măcar să fim pericușloși”, a adăugat Laszlo Balint.

Ilie Poenaru: „Pentru UTA poate fi o motivație în plus faptul că-și dorește să căștige primul meci pe noul stadion, dar și noi ne simțim împliniți pe o astfel de arenă”

După echipele ce au terminat sezonul pe primele două locuri, CFR Cluj și U Craiova, Academica Clinceni are cea mai bună apărare (la egalitate cu Chindia).

„Alb-albaștrii” au luat doar patru goluri, două dintre ele în compania campioanei din Dealul Gruia și altele două în deplasarea de la Sibiu, cu FC Hermannstadt. În schimb, Vâlceanu nu a mai scos balonul din plasă de 270 de minute.

„Va fi un meci greu, întâlnim o echipă bună, motivată, cu jucători cu experienţă la nivelul primei ligi. Va fi cu siguranţă un meci disputat, traversăm şi noi o perioadă destul de bună. De patru etape nu pierdem, de trei meciuri nu primim gol, dar ne lipseşte într-adevăr şi nouă omogenitatea. Dar, cu trecerea etapelor, o să arătăm şi noi din ce în ce mai bine. La o partidă cum va fi cea de mâine sigur că fazele fixe pot să fie cheia şi un atuu important. Dar, eu îmi doresc ca un atuu al nostru să fie şi jocul bun pe care îl facem, şi, de asemenea, sper să reuşim să înscriem şi din faze cursive, nu doar din faze fixe. Fiecare echipă are ambiţii, cu toţii ne dorim să luăm puncte, să ne facem un joc bun, pentru asta muncim”, a declarat Ilie Poenaru.

Antrenorul ilfovenilor e conștient că arădenii vor fi cu atât mai periculoși cu cât încă nu au câștigat pe noul stadion, dar și că le vor lipsi, din nou, suporterii. „Sigur că pentru UTA poate să fie o motivaţie în plus faptul că îşi doresc să obţină prima victorie pe teren propriu, dar mai important e să îţi faci jocul, să obţii punctele, indiferent de stadionul pe care evoluăm. Cu siguranţă, şi noi apreciem faptul că evoluăm pe un stadion modern, chiar vreau să felicit oraşul Arad pentru această arenă nouă. E important că putem evolua în condiţii bune, pe o arenă modernă, ce te face să te simţi împlinit ca fotbalist şi antrenor, îți dă un alt imbold. Eu cunosc ce înseamnă suporterii arădeni pentru UTA şi ştiu ce ar fi însemnat ca fanii să fie pe stadion, sunt convins că ar fi fost stadionul plin mâine seară. De fapt, cred că la Arad stadionul ar fi fost plin indiferent de adversarul pe care UTA l-ar fi întâlnit în fiecare etapă. Sincer, eu, unul, mi-aş fi dorit să fie prezenţi fanii pe stadion, altfel evoluezi cu spectatori, iar lipsa fanilor de pe stadioane nu cred că mai poate fi considerat un atuu pentru formaţiile oaspete, deoarece deja cu toţii ne-am obişnuit cu această situaţie provocată de pandemia de coronavirus”,a adăugat Poenaru.

Prietenia dintre Balint și Poenaru nu va fi afectată de meciul direct

Laszlo Balint și Ilie Poenaru ar fi trebuit să fie colegi la cursul pentru obținerea Licenței PRO, însă tehnicianul Academicii a fost respins la admitere. Subiectul pe care l-a avut de susținut Poenaru a fost „pasa filtrantă”, iar la un moment dat exercițiul prezentat a conținut o pasă filtrantă dată din ultimii 16 metri.

Imediat a intervenit Valentin Sinescu, unul dintre membrii comisiei de examinare: „Nu există pasă filtrantă dincolo de 16-18 metri!”. Poenaru a rămas interzis și chiar a intrat într-un dialog contradictoriu cu cei din comisie. „Domnilor, această filosofie a mea am aplicat-o și pe parcursul sezonului trecut și cu ajutorul ei am reușit să marcăm 6 goluri”, spunea tânărul tehnician, care în vara anului trecut a promovat direct cu un club al cărui buget a fost de numai 400.000 de euro, de 5 ori sub cele deținute de Petrolul sau ”U” Cluj, care au terminat sub Clinceni.

În plus, Ilie Poenaru mai are o promovare la activ, tot în Liga 1, cu FC Voluntari în 2014-2015. Chiar dacă nu sunt colegi la PRO, cei doi tehnicieni au o relație apropiată. „Ilie mi-este prieten, îi cunosc filozofia despre fotbal și sunt convins că-și va așeza și motiva bine elevii la Arad, așa cum a făcut-o și în ultimele trei etape”, spune Balint.

„Şi eu îl consider un prieten bun pe Balint, mă bucur de această prietenie și nu va fi o ambiţie în plus la meciul de mâine seară. Prietenia noastră va continua şi după cele 90 de minute, indiferent de rezultatul de pe teren”, a punctat și Poenaru.

Absențe acuză doar arădenii, respectiv Ioniță, Bustea, Hrezdac și Oroian. Dincolo, Poenaru a aflat chiar înainte de plecarea spre Arad că FCSB-ul îl va lua înapoi pe Cristin Dumitru, unul dintre fotbaliștii care se încadrau în regula Under 21.

UTA – Academia Clinceni începe luni, la ora 21:00, pe arena „Francisc Neuman”.

Formații probabile UTA – Academica Clinceni:

UTA: Iacob – Tomozei, Erico, Benga, Roumpoulakou – Albu, Roșu – Miculescu, Hora, D. Rusu – Buhăcianu.

Clinceni: Vâlceanu – Pashov, Jutric, Patriche, Dobrescu – Cebotaru, Gardoș – Sandu, L. Dumitriu, Andronic – Boiciuc

Arbitri: George Găman (Craiova) – George Neacșu (Câmpulung Muscel), Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: Zsabolcs Kovacs (Carei)

Observator de arbitri: Nicolae Grigorescu (Timișoara)

Publicat: 04 10. 2020, 22:18