Cele mai titrate grupări „roș-albe” din fotbalul românesc se află în plină cursă pentru menținerea în Liga 1. Având doar 15 puncte în clasament, pe loc de baraj în acest moment, Dinamo e serios amenințată cu „matineul”, în timp ce UTA e ceva mai liniștită de la înălțimea celor 22 de puncte și un privizoriu loc 2 în play-out.
Pornind de aici, presiunea asupra „câinilor roșii” e mare, o armă cu două tăișuri în astfel de situații. În schimb, „Bătrâna Doamnă” poate fi mai dezinvoltă în exprimare, dar până la lipsa de concentrare în unele momente nu poate fi decât un pas. Toate acestea sunt îngrediente pentru confruntarea de marți seara (ora 21,30), din cadrul play-otului Ligii I la fotbal.
Statistica spune că arădenii au câștigat primul meci al acestui campionat chiar contra lui Dinamo, în Capitală, în cadrul rundei a 5-a, dar și că bucureștenii au bătut-o chiar pe UTA ultima oară în campionat, în runda cu numărul 20. Scorurile au fost și ele identice, 0-1, precum și faptul că ambele formații au înscris din penalty, prin Hora, respectiv Sorescu. Când, însă, vorbim despre băncile tehnice între cele două combatante se deschide o adevărată prăpastie. Laszlo Balint este pe care să încheie al doilea său sezon la Arad, pe când Dinamo a schimbat doar în acest campionat trei antrenori, pe Cosmin Contra, Jerry Gane și Gigi Mulțescu.
De zece zile zile, echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare e condusă din nou de Dusan Uhrin jr. 0-1, în Cupă și 0-0, în campionat, de fiecare dată cu Astra Giurgiu sunt rezultatele obținute de tehnicianul ceh în cel de-al doilea său mandat la Dinamo.
„Parcă, noul antrenor oferă un mai mare echilibru, o mai mare disciplină din punct de vedere tactic. Totodată, echipa a reacționat un pic și ca implicare, ca atitudine și abordare a meciurilor. Sunt sută la sută convins că vor fi cel puțin la același nivel arătat cu Astra, vor căuta să marcheze, vor căuta să pună presiune pe noi și tocmai de aceea e important să fim lucizi și conștienți de ceea ce avem de făcut în fiecare moment al jocului. Modul în care vom reuși să gestionăm momentele psihologice ale jocului va fi esențial în stabilirea rezultatului final.
Altfel, dincolo de schimbul de antrenori de la Dinamo, situațiile sunt total diferite față de momentul victoriei noastre de la București. În septembrie, erau în stadiul în care porneau un proiect, care, la prima vedere, părea important pentru nivelul fotbalului din prima ligă. Se bazau pe jucători importanți aduși pe bani mulți, și un fost selecționer antrenor. Tocmai de aceea, acele puncte câștigate atunci de noi au fost foarte, foarte importante. Însă, vorbim despre două campionate distincte. Sezonul regular a fost unul de anduranță, acum, practic, am intrat într-o competiție ce poate fi asemuită cu sprintul unui atlet”, a afirmat Laszlo Balint.
Dacă în toamna anului trecut, arădenii aveau în față o mini-colonie spaniolă, formată din jucători precum Mejias, Gonzalez, Isma Lopez sau Borja Valle, acum „garda” s-a schimbat puțin, în „garnitura” dinamovistă apărând alți „stranieri” precum Kongshavn, Albentosa sau Akpala, cu mențiunea că acesta din urmă s-a operat la tendon. Dar, Laszlo Balint a i-a remarcat în special pe fotbaliști români ai adversarului de mâine seară.
„Dinamo e o echipă măcinată de probleme, în suferință, dar cu jucători de calitate. Pe unii dintre ei i-au adus recent pentru că au fost obligați să o facă. Unii au plecat, era normal să-și completeze lotul. Mai departe, nu este neapărat problema noastră dacă Dinamo e sau nu omogenă, în schimb știm calitățile individuale ale unor jucători de-ai săi. Anton, Achim sau Răuță sunt jucători cu experiență, jucători cu multe meciuri la un nivel foarte bun. Bineînțeles, dintre toți se remarcă Anton, un fotbalist determinant, esențial pentru ceea ce înseamnă jocul lui Dinamo.
Este jucătorul care impune ritmul jocului, capabil să accelereze, dar și să temporizeze, în funcție de ce o cere jocul. E clar, are calitate certă, a jucat în campionate puternice înainte să se reîntoarcă în România și atunci va trebui să avem o atenție sporită, inclusiv la un alt fotbalist de ax central. Ma refer la Nemec, un atacant de forță, care nu prea iartă când are situații de gol. În plus, sunt foarte periculoși și la fazele fixe, pentru că au jucători masivi. Pe de altă parte, ne gîndim că, totuși, au o anumită problemă la finalizare, fiindcă nu a mai înscris demult. Așadar, nu doar la UTA am avut această problemă cu marcarea golurilor, sunt multe echipe care se confruntă cu această lipsă de eficacitate în momentul atacului pozițional”, a mai punctat antrenorul principal al „Bătrânei Doamne”.
În fine, Balint a recunoscut că „focul e la ei”, dar asta nu înseamnă că echipa sa e relaxată. „Dacă vorbim de presiune, categoric – pe undeva – noi suntem un pic mai relaxați, mai liniștiți după victoria fantastică cu Viitorul, chiar în prima etapă a play-outului. De partea cealaltă, Dinamo e obligată să încerce să câștige puncte și să iasă din acea zonă a clasamentului. Noi am demonstrat că știm să gestionăm momentele de presiune, indiferent că e vorba presiunea clasamentului sau presiunea ce vine dinspre adversar în timpul jocului.
Sper ca băieții să înțeleagă că punctele puse în joc pot fi foarte importante pentru parcursul nostru ulterior și pentru această încredere pe care ți-o dă succesiunea de rezultate bune. Bineînțeles că, într-un anumit context, putem spune că și un punct ar fi un rezultat bun, dar noi mergem clar cu ideea de a câștiga meciul. Trebuie să încercăm să ne facem jocul, să aplicăm strategia pe care am pregătit-o și să ne întoarcem învingători”, a concluzionat „principalul” arădenilor.
UTA și-a recuperat toți jucătorii din lot înainte de meciul de la București cu Dinamo. Excepția o reprezintă Alexandru Benga, cel care se confruntă cu o pubalgie și va mai sta în afara gazonului cel puțin o săptămână. În schimb, juniorii Isac și Tescan (cu probleme de ordin muscular) s-au antrenat din nou alături de colegii lor, ca și Peteleu, de altfel, fundașul lateral negativându-se la COVID în urmă cu 4 zile. Situația lui Florin Iacob este mai specială, în sensul că acuză dureri la gleznă și, chiar dacă se antrenează, probabil nu va fi forțat de stafful tehnic utist. De această dată, Laszlo Balint nu va lăsa pe nimeni acasă, cu atât mai mult cât dorește să conducă un antrenament miercuri dimineața, la Mogoșoaia, înainte ca lotul arădenilor să se întoarcă acasă tot pe calea aerului.
Dragoș Balauru (31 de ani) a intrat de pe bancă în meciul cu Viitorul după accidentarea lui Florin Iacob și a păstrat intactă poarta utistă în duelul cu echipa constănțeană. Astăzi, Laszlo Balint a confirmat faptul că goalkeeperul său numărul unu încă are probleme la gleznă și, probabil, nu va fi forțar în „Groapă”.
Așadar, contra dinamoviștilor, Balauru va fi din nou titular și-și dorește să închidă poarta după modelul disputei cu constănțenii. „Din meciurile cu Dinamo nu am amintiri prea plăcute, dar avem o amintire plăcută cu toții, noi cei de la UTA, din meciul tur cu Dinamo din sezonul regulat. Atunci obțineam o victorie pe terenul lor, pe care sperăm să o repetăm mâine seară. Este clar că vom întâlni o echipă foarte motivată, care – probabil – va pune o presiune pe noi, dar acest lucru trebuie să ne înrăiască și pe noi, să le răspundem cu aceeași monedă. Lupta este pe puncte, puncte foarte importante pentru ambele echipe.
Într-adevăr, ei sunt într-o situație mult mai grea, dar și această disperare a lor ar putea să ne creeze un avantaj. Nu se compară situația noastră cu a lor, e mai bine să joci liniștit, decât să fii disperat, este foarte greu să îți iasă jocul dacă ești disperat. Am trecut prin momente de acest gen la Voluntari, chiar la acel baraj pe care l-am câștigat împotriva UTA-ei, dar am trecut și prin momente liniștite, când jocul ne mergea. Jucând mai relaxați, aveam un plus. E clar că dacă nu iei gol, nu pierzi, de aici trebuie să pornim cu toții mâine și eu în primul rând, ca portar”, spune experimentatul apărător al buturilor arădene.
Balauru a jucat de şase ori contra lui Dinamo şi a pierdut de fiecare dată: o partidă în tricoul lui ASA Târgu Mureş (0-1), una la „U” Cluj (1-2) și patru pentru FC Voluntari (0-3, 1-2, 1-3 și 1-2).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER