Valerii Moraru, acționarul principal al Rapidului, și soția acestuia, Violeta Moraru, au emis un comunicat de presă prin care contrazic afirmațiile lui Lucian Ionescu, ofițerul de presă al clubului, și pe cele ale Cristinei Andronache, administratorul judiciar al societății FC Rapid SA. Ionescu afirmase că există un grup de angajați care a dus greul în sezonul trecut, petrecut în liga secundă, și care continuă să muncească fără a fi plătit. Administratorul judiciar afirmase, la rândul său, că Valerii Moraru nu a virat nicio sumă de bani în contul clubului din momentul în care a devenit acționar majoritar al Rapidului.
„Nu a virat niciun ban până la acest moment și răspunsul e extrem de simplu. Conturile pot să vorbească, nu a virat niciun ban. Putea să vireze la momentul la care s-a făcut cesiunea acțiunilor de la domnul Zamfir la domnul Valerii Moraru. Domnul Zamfir asigurase un împrumut de două milioane și jumătate de lei în primul an de plan de reorganizare, iar domnul Moraru a preluat obligația de a acorda acel împrumut. Acea obligație este garantată și este încheiat un contract de cesiune al acelui imprumut și am primit de la Azuga Waters niște bilete la ordin care garantează că, în situația în care domnul Moraru nu ar împrumuta societatea Rapid cu sumele respective, că noi putem introduce și executa silit aceste bilete. Dar prima scadență a unui astfel de bilet la ordin este la sfârșitul lunii septembrie și pe urmă sunt scadente din lună în lună. Eu trag nădejde că nu se va ajunge la executarea acelor bilete, pentru că rolul acționarului e de acorda împrumuturi ori de câte ori societatea are nevoie, iar societatea are nevoie în acest moment”, a declarat Andronache pentru Digi Sport.
Moraru: Andronache vrea să stabilească până și meniul jucătorilor
Valerii Moraru neagă vehement informația conform căreia nu a investit niciun ban la Rapid și susține că a finanțat FC Rapid SA în mod direct, dar și prin intermediul Azuga Waters, compania pe care o deține, cu următoarele sume:
Din punctul de vedere al lui Moraru, ultimul punct nu a fost pus în aplicare din cauza faptului că Rapid nu avea un administrator special. „Doamna administrator judiciar Cristina Andronache nu a informat corect de ce anume nu au inceput plățile având la bază acest contract – plata acestui împrumut este condiționată de numirea administratorului special, numire pentru care domnul Moraru a făcut toate demersurile necesare, cu toate că doamna administrator, urmare demisiei fostului administrator special Adrian Zamfir, trebuia să convoace Adunarea Generală a Acționarilor în vederea desemnării administratorului special, la momentul demisiei domnului Adrian Zamfir, adică acum 3 luni”. Acest inconvenient invocat de către Valerii Moraru a fost rezolvat, după ce Adunarea Generală a Acționarilor l-a numit pe Dragoș Frățilă în funcția de administrator special al clubului.
Salariul mediu al funcționarilor de la Rapid: 6.000 de lei pe lună
În comunicatul de presă, Valerii Moraru argumenetează de ce Cristina Andronache a amânat numirea unui administrator special. În opinia lui Moraru, această amânare a fost făcută cu scopul ca Andronache să aibă un control cât mai mare asupra clubului, aici fiind inclusă chiar și numirea lui Ganea ca antrenor: „De fapt, doamna a omis să facă acest lucru pentru a gestiona de una singură toată activitatea clubului – începând de la selectarea antrenorului, negocierea și semnarea oricăror contracte, organizarea meciurilor și cantonamentelor și până la detalii de tipul stabilirii meniului zilnic pentru jucători, înlocuind practic tot stafful clubului, în condițiile în care compania deține în total peste 30 angajați (excluzând fotbaliștii), staff care este plătit lunar cu peste 180.000 de lei”.
Până la 1 iulie, datoriile crescuseră cu 900.000 de euro
În opinia lui Moraru există posibilitatea ca Rapidul să intre în faliment din cauza faptului că Andronache nu a făcut toate eforturile pentru a asigura veniturile necesare clubului și care sunt prevăzute în planul de reorganizare al societății. „La capitolul venituri, conform datelor oficiale, în primele 6 luni, compania a avut 3.242.262 lei, ceea ce reprezintă doar 31% din veniturile aprobate în Planul de reorganizare pentru acest an, în timp ce cheltuielile au constituit 7.076.108 lei sau 70% din cheltuielile aprobate in plan pentru 2014, depășind cu 10% cheltuielile aprobate în Planul de reorganizare pentru această perioadă. Astfel, compania a înregistrat în primele 6 luni ale acestui an o pierdere de 3.833.846 lei, pierdere care nu mai poate fi recuperată în jumătatea a doua a anului. În cadrul procedurii de insolvență, datoriile curente au ajuns la cifra de peste 2,7 milioane euro, crescând în ultimele 6 luni cu 900 mii euro din cauza unui management incompetent. Din păcate, dacă se continuă în acest mod, se va ajunge clar la falimentul clubului”.
Andronache preferă firma SEG, Moraru vrea să ofere publicitatea direct
Un alt reproș făcut de Moraru admistratorului judiciar Cristina Andronache este semnarea contractului cu firma SEG pentru vânzarea publicității pe stadion: „Doamna Administrator judiciar nu a întreprins nimic pentru a asigura o mai mare parte din veniturile necesare pentru supraviețuirea clubului Rapid. În afara contractului cu SEG, care de altfel este încheiat în condiții păguboase pentru societate, deoarece asigură publicitate doar pentru 10 din cele 18 meciuri disputate de echipă în calitate de gazdă, și câteva mici contracte barter, compania nu și-a asigurat până la începutul campionatului nici 5 % din suma de publicitate stabilită în Planul de reorganizare. Primele contracte de publicitate (și nu de sponsorizare, cum susține doamna administrator), în valoare de 1,5 milioane euro plătibil în tranșe lunare în 5 ani, care au fost 100% legale și semnate din partea noastră, au fost transmise doamnei în data de 28 iulie, ora 11.58. Doamna a refuzat semnarea pe motiv că vrea să redacteze un alt contract pe care urma să-l trimită în zilele următoare. Nu există contract semnat nici până azi”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER