Vassaras: „În 12 din cele 63 de meciuri disputate până acum în Liga I au fost probleme de arbitraj”

  • Președintele Comisie Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, a declarat, marți, că în 12 din cele 63 de meciuri disputate până acum în ediția 2015-2016 a Ligii I au fost probleme de arbitraj, dar a menționat că greșelile nu au fost intenționate.

„Ieri am avut un test, azi un seminar în cadrul căruia am analizat prima parte a sezonului. Noi toți suntem o echipă și încercăm să ne înțelegem greșelile. Sunt sigur că vom fi din ce în ce mai buni în viitor. În cele nouă etape de până acum au fost 63 de partide și am găsit că în 12 dintre ele au fost probleme (n.r. – de arbitraj). Nu e un număr mare de meciuri, dar e un număr care ne dă de gândit. În opinia mea nu au fost greșeli intenționate. Cu siguranță dacă vedeți pe cineva care nu se mai află pe lista arbitrilor atunci nu este o veste bună”, a spus Vassaras la finalul unui seminar al CCA organizat la Casa Fotbalului.

El a menționat că munca arbitrilor devine din ce în ce mai dificilă deoarece jucătorii folosesc mereu noi tactici de simulare. „Am văzut că în ultimele două etape arbitrajele au fost mai bune, dar este un moment în care ei trebuie să înțeleagă anumite principii, pentru că în fotbal sunt mereu noi provocări pentru că jucătorii fac mereu lucruri pentru a obține mai mult. Acum jucătorii folosesc anumite tactici pentru a obține anumite lucruri. Am observat că în fiecare meci avem cel puțin o simulare. De aceea munca arbitrului este din ce în ce mai dificilă”, a explicat Vassaras.

„Nu este în filosofia noastră, nici în filosofia UEFA să schimbăm un arbitru pentru o echipă. Nu excludem pe cineva pentru mai mulți ani, asta nu e posibil”

Președintele CCA nu consideră normal ca un club să ceară scoaterea din arbitraj a anumitor arbitri, așa cum a procedat conducerea FC Steaua după greșelile brigăzii conduse de Sebastian Colțescu în meciul cu Astra Giurgiu din etapa a IV-a a Ligii I. „Dacă e normal? Nu, nu cred că e normal. Nu am văzut asta în meciurile organizate de UEFA. Înțelegem că într-o echipă, atunci când un jucător nu evoluează bine este înlocuit cu altul. Așa facem și în arbitraj. Să fiți siguri că atunci când arbitrii au evoluții bune sunt delegați. Însă arbitrii care fac greșeli bineînțeles că stau deoparte. Nu este în filosofia noastră, nici în filosofia UEFA să schimbăm un arbitru pentru o echipă. Nu excludem pe cineva pentru mai mulți ani, asta nu e posibil”, a adăugat oficialul CCA.

Vassaras nu a dorit să își spună părerea despre centralul Sebastian Colțescu, dar a ținut să menționeze că greșelile din Liga I sunt mai puțin grave în comparație cu cele din alte campionate din Europa. „De ce să spun ceva despre un arbitru anume? Este clar, un arbitru care greșește nu este delegat. Nu am niciun motiv să spun dacă au fost greșeli mari sau mici la acel meci (n.r. – Astra Giurgiu – Steaua). Cunosc capacitatea și aptitudinile acestui arbitru (n.r. – Sebastian Colțescu). Avem arbitri buni, OK? Am început anul trecut, am schimbat anumiți arbitri, am adus alții tineri, dar în același timp trebuie să îi educăm pentru a reuși. Iar asta nu este ușor. Construim o nouăm generație de arbitri și lumea trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să le dăm o șansă tuturor. Arbitrii cei mai buni vor reuși. În comparație cu alte campionate, cu greșelile pe care le vedem în Europa sau în altă parte, mă scuzați, dar nu avem în România acest gen de greșeli. Avem greșeli dar facem tot posibilul să le îndreptăm și să fim mai buni. Și cred că acum avem mai puține greșeli decât în trecut”, a afirmat Kyros Vassaras.

Acesta a precizat că CCA nu se va consulta niciodată cu oficialii cluburilor pentru a stabili delegările. „Am văzut jucători de cel mai înalt nivel care fac greșeli ridicole. Se întâmplă. Așa este și în arbitraj. Poți să fii un arbitru de top, dai totul într-un meci, dar e posibil să faci și greșeli. Înțelegem că am făcut unele greșeli. Noi acum lucrăm cu această echipă de arbitri. O echipă de fotbal are 11 jucători într-o etapă, eu am șapte echipe într-o săptămână (n.r. – șapte brigăzi de arbitri) și nu e ușor. O echipă dacă greșește nimeni nu își amintește de evoluția celorlalte șase echipe. Noi muncim și pot să vă spun că avem arbitri, arbitri de viitor. Nu vom pune niciodată probleme unei echipe sau în lupta pentru titlu printr-o delegare riscantă. Dar, în același timp, nu vom întreba niciodată o echipă ce arbitru să delegăm”, a mai spus șeful CCA.

„Cine a cerut asta? Președintele Stelei? Mie nu mi-a spus asta”

Întrebat ce părere are despre faptul că FC Steaua i-a cerut demisia de la conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vassaras a răspuns: „Cine a cerut asta? Președintele Stelei? Mie nu mi-a spus asta. Niciodată în Comitetul Executiv nu a zis așa ceva. De ce să răspund dacă cineva vrea ca eu să plec de la CCA? Trebuie să răspund dacă cineva îmi spune că am făcut ceva în afara educației arbitrilor”.

În ceea ce privește arbitrii adiționali, Kyros Vassaras a declarat că pentru moment LPF nu dorește să suporte financiar delegarea acestora. „Introducerea arbitrilor adiționali este o propunere a noastră. Sezonul trecut a fost susținută financiar de UEFA. LPF nu este însă interesată să investească bani în arbitrii adiționali. Noi am făcut propunerea, dacă dânșii sunt de acord, noi suntem gata să introducem arbitri adiționali din retur”, a explicat Vassaras.

Publicat: 08 09. 2015, 18:15
Actualizat: 08 09. 2015, 18:16