Viața la cușetă. El e dinamovistul care parcurge 15 ore cu trenul pentru a-și îmbrățișa părinții. Povestea lui Raul Krausz
- Raul Krausz (18 ani) face parte din clubul select al jucătorilor pe care Dinamo s-ar putea baza în scurt timp
- Mijlocașul e originar din Băiuț, un sat situat la 52 de kilometri de Baia Mare
- Raul povestește pentru ProSport cum își petrece în tren cele 15 ore pe ruta București-Baia Mare
Flavius Stoican a inclus în lotul deplasat în Spania mai mulți jucători tineri, învățați, până acum, să se antreneze și să evolueze la Dinamo 2. Ionuț Nedelcearu, senegalezul Diakhate, Andrei Radu, Buia și Raul Krausz fac parte din noua generație din „Ștefan cel Mare” și le amenință deja locurile de titulari jucătorilor cu experiență.
Până să ajungă să evolueze constant la echipa mare și să câștige bani direct proporțional cu contribuția la rezultate și cu efortul depus, adolescenții din curtea „câinilor” trebuie să se descurce cu greutățile vieții. Iar pentru cei din provincie traiul este cu atât mai dificil cu cât locuiesc departe de părinți.
NU A FOST PĂ‚STRAT LA VASLUI
Este și cazul lui Raul Krausz, un mijlocaș de 18 ani, originar din Băiuț, un sătuc aflat la 52 de kilometri de Baia Mare. În urmă cu aproximativ doi ani, Raul era desemnat de către „Asociația Presei Sportive din România – Filiala de Nord” sportivul cu cea mai frumoasă perspectivă a județului Maramureș. Krausz este convocat constant la naționalele de juniori ale României, însă drumul lui spre București a avut o escală la Vaslui. Tânărul mijlocaș central a dat probe la trupa patronată de Adrian Porumboiu pe vremea în care moldovenii erau antrenați de Ionuț Moșteanu. Fotbalistul nu a fost păstrat, dar imediat i s-au deschis noi perspective.
Anul trecut, în vară, la ușa internaționalului de juniori a bătut o ofertă de la Dinamo, iar în această iarnă Raul a jucat numai la echipa a doua. A impresionat prin constanța sa, iar după această pauză competițioanală, Raul a fost luat de Stoican în cantonamentul din Spania, unde a și intrat în câteva meciuri amicale.
Krausz se află în fața unui an dificil nu numai din punct de vedere sportiv. El trebuie să-i demonstreze antrenorului că merită să facă parte din lotul primei formații, dar are programat și examenul de Bacalaureat, pe care îl va susține la Baia Mare. Fotbalistul nu deține o mașină, dar nici nu cheltuie banii pe avioane. Optează pentru căile ferate. „În mod normal, ar trebui să fac 12 ore pe drum, dar aproape de fiecare dată sunt întârzieri… Am făcut și 15 ore de la București la Baia Mare. Cu autocarul poate că ar dura mai puțin, dar e foarte obositor. Așa, cu trenul, îmi iau bilet la cușetă și mă pot relaxa. Dacă nu mă plictisesc? Mai stau pe telefon, citesc, fac integrame… îmi omor timpul„, a povestește Krausz pentru ProSport.
TATĂ‚L SĂ‚U, FOTBALIST LA O ECHIPĂ‚ MINIERĂ‚
Puștiul de la Dinamo provine dintr-o familie în care sportul este o tradiție. Tatăl său, Ferencz, a practicat și el fotbalul, dar la nivelul eșaloanelor inferioare. „A jucat doar la liga a IV-a, la o echipă minieră, în satul din care sunt eu originar, Băiuț„, șterge praful de pe amintiri jucătorul care stă în cameră cu Ionuț Cioinac. Vă întrebați oare dacă mijlocașul Krausz a fost botezat în cinstea fostului căpitan de la Real Madrid, Raul Gonzalez. „Mama mi-a ales acest nume. Nu înseamnă nimic deosebit, pur și simplu i-a plăcut ei„, zâmbește elevul lui Stoican. Oficialii lui Dinamo vorbesc numai la superlativ despre Raul și așteaptă ca puștiul să pună pasul pe fiecare treaptă a performanței. Mingea e în terenul lui acum. Sau, mai bine zis, în trenul lui.
10 ore face cu trenul pe ruta București-Timișoara colegul lui Krausz, Dorin Rotariu
Krausz este un băiat cuminte, un jucător talentat, care face parte din viitorul nostru. Flavius are o bună impresie despre el, iar noi așteptăm ca Raul să confirme încrederea noastră în partidele oficiale
Cristi Bobar, director sportiv Dinamo
592 de kilometri este distanța București-Baia Mare, pe care Krausz o parcurge cu trenul în 15 ore