VIDEO | Arena rușinii naționale! Acoperișul stadionului care a costat 234 de milioane de euro a cedat la prima ploaie serioasă a anului! Reacție incredibilă: „A ieșit din garanție”

This browser does not support the video element.

UPDATE: Contactat de ProSport, Romeo Boțocan, director general al firmei Max Boegl România în momentul construirii stadionului Național. a declarat: „Nu știu ce s-a întâmplat acolo de a curs apa așa…A a ieșit din garanție. Eu știu ce s-a întâmplat, ce s-a făcut…? Cum a fost făcut service-ul? Nu mai țin minte nimic.”

Boțocan nu mai lucrează la firma Max Boegl cea care a obținut, alături de Astaldi, contractul pentru construirea stadionului.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru alte reacții ȘOCANTE despre inundația de pe un stadion construit acum patru ani.


Scene incredibile petrecute duminică seară la partida dintre Steaua și FC Voluntari. Arena Națională, o construcție ultramodernă care a costat 234 milioane de euro, a cedat la prima ploaie mai serioasă.

În startul reprizei secunde a meciului, trei minute de ploaie torențială, au fost de ajuns ca acoperișul stadionului să cedeze. În player-ul video se poate observa o minicascadă pe treptele inelului trei. Această parte a stadionului a fost închisă la meciului Steaua – Voluntari, fapt ce i-a salvat pe organizatori: dacă spectatorii ar fi fost prezenți, puteau apărea accidente.

Cum au „umflat” Videanu și Oprescu prețul stadionului

Pe 6 septembrie 2011 se inaugura cel mai mare stadion din România, Arena Națională, construit pe amplasamentul vechiului „Lia Manoliu”. Construcția a fost învăluită însă de controverse. În aprilie 2007, Adriean Videanu, fostul edil al Bucureștiului, a atribuit contractul grupului de firme og art& Max Bogl, fără să se facă însă vreun fel de licitație. Firma Max Bogl&Astaldi este aceeași care a ridicat arena Commerzbank Arena din Frankfurt, stadion construit în 2005 și care a devenit sursă de inspirație pentru Arena Națională.

Patronul firmei Bog Art era Raul Doicescu, un foarte bun prieten și asociat cu Adriean Videanu. Valoarea inițială a contractului a fost de 119 milioane de euro, pentru un stadion de 50.300 de locuri. În 2008, pe fotoliul de primar al Capitalei a ajuns Sorin Oprescu și, ulterior, au mai fost adăugate încă 5.000 de locuri, au fost semnate alte patru contracte și valoarea totală a ajuns la nu mai puțin de 234 de milioane de euro. Numai proiectarea a costat 16 milioane de euro.
 
Același stadion, de două ori mai scump la noi decât la nemți

Arhitectura Arenei Naționale se aseamănă foarte mult cu cea a stadionului Commerzbank Arena din Frankfurt, arenă inaugurată în 2005, cu intenția de a găzdui meciuri de la CM 2006. În ciuda faptului că au fost raportate mai multe probleme după inaugurare, românii au mers pe aceeași arhitectură. Însă cel mai interesant este prețul final al celor două stadioane.

Commerzbank Arena din Frankfurt are 51.500 de locuri (la meciurile din campionat) a fost construit în perioada de boom economic și inaugurat în 2005. După inaugurare, la primul meci oficial, acoperișul a cedat din cauza unei ploi abundente. Ulterior, nemții aveau să constate că arhitectura stadionului nu permitea pătrunderea luminii pe anumite porțiuni de stadion și gazonul avea de suferit. De reținut că stadionul din Germania are și ventilație la nivelul terenului, dotare care pe National Arena nu există.

Arena Națională are 55.634 de locuri, a fost ridicată într-o perioadă în care economia României era zguduită de criza economică și a fost inaugurată în 2011. Ulterior, au apărut probleme cu gazonul, tot din cauzele expuse mai sus. Față de Commerzbank Arena din Frankfurt, n-are ventilație la nivelul terenului, lucru care afectează și mai mult creșterea ierbii. Acoperișul, care a costat 20 de milioane de euro, nu poate fi tras la o temperatură mai mică de 8 grade Celsius, o altă mare problemă a stadionului.

Video și Foto: Cristian Scutariu

Publicat: 28 09. 2015, 13:42
Actualizat: 28 09. 2015, 16:10