Clubul Petrolul Ploiești a intrat în atenția procurorilor DIICOT. Anchetatorii suspectează că s-au comis infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. Conform DIICOT, prejudiciul se ridică la peste 15 milioane de euro și ar fi fost realizat prin sume mari de bani care au intrat în club și asupra cărora s-au operat deduceri ilegale de TVA. Patronul Dan Capră a fost luat cu mascații de acasă și dus să dea declarații, iar casa i-a fost percheziționată. De asemenea, percheziții s-au efectuat și la sediul clubului Petrolul.
UPDATE 21:25 Directorul general al clubului de fotbal Petrolul Ploiești, Marius Bucuroiu, Daniel și Nicolae Capră, toți trei acționari ai clubului, și alte patru persoane au fost reținuți, marți seară, de procurori în dosarul privind infracțiuni cu un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.
UPDATE 13.15 Alături de patronul Dan Capră, mascații i-au dus la audieri și pe fratele acestuia, Nicolae Capră, și pe Marius Bucuroiu, directorul economic al clubului Petrolul. Procurorii susțin că inclusiv soțiile celor doi frați sunt implicate în infracțiuni, deținând firme prin care s-au derulat diverse operațiuni financiare fictive. Cele două femei sunt, la fel ca și soții lor, la sediul DIICOT Ploiești.
În același dosar se efectuează „percheziții domiciliare pe raza județelor Constanța, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu, Brăila și a municipiului București, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate formată din 19 persoane, specializată în infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani”.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din membrii grupării, în calitate de administratori ai S.C. FOTBAL CLUB PETROLUL S.A. Ploiești, au inițiat în anul 2012 o grupare infracțională organizată la care au aderat și ceilalți membri, în vederea creării unor lanțuri infracționale care să favorizeze firmele administrate de membrii grupului, respectiv în scopul preluării și finanțării S.C. FOTBAL CLUB PETROLUL S.A. Ploiești. Astfel, au fost efectuate operațiuni nereale prin emiterea de documente și facturi fictive, în scopul deducerii TVA și diminuării bazei de impozitare (impozit pe profit).
De asemenea, în scopul creării unor relații comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracțională, cu clubul sportiv, au fost facturate diferite servicii și livrări de mărfuri, sumele astfel obținute fiind însușite de către membrii grupării, în scopul preluării și finanțării clubului, prin creditări succesive. Prejudiciul produs prin activitatea infracțională este 15.400.000 euro”, se spune pe site-ul DIICOT.
Comunicatul menționează că „la sediul D.I.I.C.O.T – ST Ploiești vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații”.
Potrivit publicației „observatorulph.ro”, care citează surse judiciare, Dan Capră, patronul clubului Petrolul, a fost ridicat de mascați de la vila sa din Păulești și dus la audieri.
Clubul Petrolul Ploiești a fost preluat oficial pe 22 februarie 2012 de afaceristul Dan Capră.
Conform Monitorului Oficial, rezoluția nr. 511535/23.07.2012, la oficiuL Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Prahova s-a înregistrat următoarea structură de acționariat a grupării FC Petrolul Ploiești SRL, o asociație înființată cu scopul de a dezvolta un centru de copii și juniori în care Florian Walter a fost inițial asociat cu Daniel Capră, alături de clubul Petrolul Ploiești:
1. FC Petrolul SA – reprezentată de Daniel Capră – cu 40% din acțiuni;
2. Florian Walter – cu 30% din acțiuni;
3. Daniel Capră – cu 30% din acțiuni.
Capitalul social al societății create era de 10.000 de lei. Administrator cu puteri depline era desemnat Daniel Capră.
Ulterior, în 2013, Florian Walter s-a retras complet din acționariat. Acesta a explicat pentru ProSport: „Eu n-am fost niciodată acționar la FC Petrolul SA. Am fost președinte un an. Atât. Apoi am făcut un SRL (n.r. – FC Petrolul Ploiești SRL) din care m-am retras după un an pentru că nu se putea lucra cu persoana respectivă (n.r. – Daniel Capră). Mai multe lucruri nu pot să vă spun pentru că nu știu despre ce e vorba la Petrolul și ce s-a întâmplat acolo. Acum aflu de la dumneavoastră că sunt percheziții acolo”.
Potrivit www.observatorulph.ro, cifra de afaceri a clubului Petrolul a „explodat” din 2012, după preluarea de către Dan Capră. Dacă în 2011 a fost o cifră de afaceri de 1.087.465 de lei, aceasta a crescut în 2012 la 6.296.594 lei, triplându-se în 2013 la 17.433.739 lei.
Mai jos, puteți urmări filmul de pe site-ul www.observatorulph.ro cu ducerea lui Dan Capră la audieri.
Dan Capră, judecat și în dosarul fraudelor de la BRD
Pe 10 decembrie, Dan Capră are înfățișare într-un alt proces la Curtea de Apel București în care e acuzat că, alături de fratele său, Nicolae, ar fi sprijinit un grup infracțional organizat care se ocupa cu fraude bancare de zeci de milioane de euro și cu spălare de bani. Dosarul este instrumentat tot de DIICOT. Procurorii îi acuză pe frații Capră că ar fi „săgețile” lui Vasile Creștin, controversat afacerist și socotit de anchetatori a fi capul grupării.
Conform site-ului www.sursazilei.ro, acest dosar al DIICOT vizează fraudele bancare de la BRD: „Fratele șefului de la Petrolul Ploiești a depus la BRD o cerere de majorare a creditului cu încă un milion de euro iar procurorii rețin că șefii băncii i-au aprobat cererea în trei zile de la depunere, fără să verifice nimic. DIICOT spune că acest ultim milion de euro aprobat de BRD i-a fost pus la dispoziție lui Daniel Capră care a făcut plăți în baza unor documente justificative false către firme din interiorul schemei controlată de membrii familiei Creștin”.
Petrolul cu Dan Capră: de pe locul 14 pe locul 3
Petrolul Ploiești ocupă acum locul 3 în Liga 1 după 15 etape, la 6 puncte de liderul Steaua. De la venirea lui Dan Capră în fruntea clubului Petrolul Ploiești, echipa a urcat abrupt în clasament. Dacă în 2012 a terminat pe locul 14 în clasament, chiar deasupra linie retrogradării, în 2013 a urcat pe locul 3, ratând la mustață argintul ediției. În sezonul trecut, Petrolul a ocupat tot locul 3, consolidându-și reputația de forță a campionatului. Rezultatele din Europa League, cu victorii surprinzătoare împotriva unor formații din Olanda și Cehia, au dat impresia că Petrolul poate aspira la mai mult. Începând din această toamnă, la Ploiești au apărut însă semnele unei crize, informații despre fotbaliști neplătiți și conflicte. Antrenorul Răzvan Lucescu și-a dat demisia, vedeta Adi Mutu a plecat de la echipă și alți fotbaliști dau semne, de asemenea, că vor să părăsească Petrolul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER