Derby-ul Rapid – Steaua, care se va disputa mâine seara, pe stadionul "Giulești-Valentin Stănescu", nu este decât al "n"-lea meci tensionat care se joacă între cele două echipe. Este binecunoscută "amiciția" dintre fanii celor două echipe sau poreclele cu care aceștia se gratulează reciproc.
Față de perioada comunistă, când conducerile celor două cluburi erau în relații mai mult sau mai puțin amicale, astăzi chiar și diriguitorii celor două grupări au împrumutat din vocabularul celor două galerii, neezitând să se insulte "live" pe toate posturile TV care găzduiesc știri sau emisiuni sportive.
Basarabia, contraexemplul
Curios este că la frații de peste Prut lucrurile stau puțin altfel. Se pare că rivalitatea dintre cele două grupări bucureștene nu i-a afectat deloc pe iubitorii fotbalului de peste Prut sau, în orice caz, nu pe cei care conduc principalele cluburi din soccerul basarabean.
Astfel, începând din acest sezon, în campionatul moldovenesc evoluează o echipă denumită ȚSKA-Steaua-Rapid Chișinău. De fapt, este vorba despre două formații care au fuzionat; una dintre ele, se numea Rapid *Ghidighici, care s-a autodesființat anul trecut, iar cealaltă, Steaua Chișinău, care este o nou-promovată. Se speră ca gruparea nou formată sa aibă succes și să poată concura cu principalele forțe de acolo, echipele din Tiraspol sau Zimbrul Chișinău.
Vezi aici anunțul oficial care dă lumii de știre despre fuziunea dintre cele două grupări basarabene
Â
*Ghidighici este un sat de lângă Chișinău având o populație de 5.000 de locuitori. Principalele atracții sunt lacul, cel mai mare din republică și care atrage pe fanii pescuitului din Romania, Rep. Moldova și Ucraina, dar și pivinițele lui Ștefan cel Mare, sute de metri de galerii săpate la adâncime unde odihnesc butoaie cu vin de cea mai bună calitate. Aviz amatorilor…
****Maidanul cu dragoste reprezintă prima parte a trilogiei Bariera, care mai cuprinde Sfânta mare nerușinare și Cântecul destinelor, ce înfățișează viața eroului Iacov și atmosfera „mahalalei cu nume ciudat“. Cartea se constituie într-o frescă a periferiei bucureștene, de la începutul secolului al XX-lea, temă incitantă, reluată ulterior și de Eugen Barbu în romanul Groapa. Protagoniștii cărții alcătuiesc adevarate triunghiuri amoroase cu scandaluri, infidelități și pasiuni puternice, având adeseori consecințe fatale. O operă literara deosebită, cu un farmec aparte, ce a încântat generații de cititori și care își păstrează și astăzi întreaga savoare. Dacă asocierea titlului prezentului articol cu romanul omonim este considerată forțată sau chiar neavenită de cititori, ne cerem scuze anticipat. În special, moldovenilor basarabeni.
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER