„Viitorul lui Hagi e un model și pentru CCA”!** Deaconu susține că sunt arbitri în țară care pot conduce oricând Steaua – DInamo

Alexandru Deaconu susține că sunt arbitri în România care ar putea conduce oricând derby‑ul SteauaDinamo

O convorbire telefonică purtată zilele trecute cu șeful CCA, Alexandru Deaconu, a provocat o discuție mai amplă despre viitorul arbitrajului. Aflați în preajma meciului

Steaua ‑ Dinamo, l-am chestionat pe proaspătul șef al arbitrilor despre cum primește, ca un fost „fluieraș” care a simțit din teren cum e atmosfera la o asemenea întâlnire, venirea unui străin la derby.
„Ne deranjează, nu e plăcut, evident, dar decizia e luată dinainte de venirea noastră aici. Noi acum lucrăm să îndreptăm lucrurile și să revenim la normalitate”, a fost reacția lui Deaconu. Provocat la o întâlnire în care să disecăm subiectul, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor a acceptat fără ezitare.

Domnule Deaconu, să ne imaginăm o situație. Sunteți în săptămâna derby-ului, dar trebuie să faceți și delegarea. Ce arbitri ați lua în calcul?
Tudor, Balaj, în ce ordine vreți, Hațegan, Avram, Colțescu. (Se oprește câteva secunde). Iar în viitor îi așteptăm și pe Istvan Kovacs sau Radu Petrescu.

Radu Petrescu? Nu e totuși prea mult?

Nu e. Vorbim acum de un arbitru de 30 de ani, care are multe de învățat. Gândiți-vă că a arbitrat până acum meciuri pe care noi nu le arbitrasem la vârsta lui. Iar arbitrajul e ca vinul, cu cât e mai matur, cu atât e mai bun.

Mulți din cei numiți mai sus au o probleme cu anumite cluburi. Se discută reintroducerea recuzărilor. Este o variantă acceptabilă?

Nu este o soluție constructivă. Într-adevăr, avem în vedere anumite situații. Dar obiectivul nostru este de a susține și dezvolta arbitrii și nu de a-i expune unor situații neplăcute atunci când avem soluții.

Nu sunt cam mulți arbitri acum în lotul pentru Liga I?
Sunt 33. Păstrând acest număr, raportat la numărul de jocuri, nu putem să asigurăm delegările necesare astfel încât arbitrii tineri să poată progresa. Avem în vedere reducerea numărului lor și crearea unui lot echilibrat. Pe lângă aceștia, avem în vedere încă trei-patru tineri cu potențial. Oricum, avem mult de lucru la nivelul tinerilor.

Anume? Lumea așteaptă lucruri concrete…
Uite, acum lucrăm la nivelul de jos, la bază. Am selectat 15 tineri de perspectivă de la Liga a IV-a, cu care vom face cursuri lunare. Până acum, se făceau seminarii de două ori pe an, dar nu era de ajuns. Încercăm să-i creștem cât mai bine, pe toate planurile, inclusiv cel psihologic.

Adică îi trimiteți la psiholog?
Nu. Am adus doi instructori pe probleme de psihologie, cu care vor discuta și care îi învață de pe acum în ce fel să gândească anumite situații. L-am contactat și pe Dan Apolzan, șeful Școlii de Antrenori, pentru că vrem să facem cursuri cu arbitrii și acolo, să înțeleagă cât mai bine tactica, dinamica unui joc. Astea sunt lucruri care îi ajută. Dar rezultatele se vor vedea peste câțiva ani.

Parcă îl aud pe Gică Hagi vorbind despre Viitorul…

Să știi că exact ca la Viitorul procedăm. E un model bun. Dacă vrem să contruim ceva, trebuie s-o facem de la bază, sănătos, iar toți să fie egali. Cei care vor greși, vor plăti, indiferent de numele lor. Aici sunt sută la sută de acord cu Dan Petrescu: grupul e mai important decât individul! Dar noi trebuie să facem tot ce putem să-i ajutăm să greșească din ce în ce mai puțin și să atragem tinerii către arbitraj.

La final, când se ridică de la birou, în spatele lui, pe perete, încadrat de două icoane, se vede un mic mesaj, înrămat. „Mult succes, Sandule!” e scris cu o cariocă verde pe o foaie A4. „E de la Ion Crăciunescu”, explică Deaconu, care mărturisește apoi că nu a mai vorbit cu predecesorul său de cel puțin două săptămâni.


Din sezonul viitor, se poate să vedem șase arbitri la un meci, dar totul depinde și de schimbarea sistemului competițional
Alexandru Deaconu, președinte CCA

70.000 de euro au investit CCA și FRF în 15 sisteme de comunicare noi pentru arbitri. Cele vechi fuseseră cumpărate în 2005


Publicat: 02 11. 2012, 09:01
Actualizat: 02 11. 2012, 09:03