Vin banii în Liga 1? Informații din piață anunță un împrumut iminent luat de deținătorii drepturilor TV. Neplata furnizorilor de către companie, socotită de Look „detaliu lipsit de importanță”
Surse din piața media susțin că reprezentanții Intel Sky Broadcast (ISB), offshore-ul din Malta care deține drepturile TV pentru Liga 1, ar fi aproape de obținerea unui împrumut care ar permite onorarea contractului cu LPF măcar până la vară. ISB le-ar fi transmis deja tuturor celor către care există restanțe financiare că își vor primi banii până la sfârșitul acestei luni. De asemenea, infuzia de capital ar rezolva și problema arzătoare a următoarei rate din contractul cu LPF: luna viitoare este scadența pentru cei 13,5 milioane de euro fără TVA care trebuie să intre în conturile cluburilor din contractul pentru drepturile TV pe sezonul 2014-2015.
Informația a apărut peste noapte, după ce ProSport a anunțat că sunt șanse mari ca rata din ianuarie să nu poată fi plătită. ProSport a discutat miercuri și joi cu mai multe persoane influente din fotbalul românesc. Miercuri, cuvântul „împrumut” nu a fost pronunțat de nimeni. Joi, toți știau că ISB negociază pentru obținerea unui împrumut.
Șfaițer: „Dacă nu luăm banii, va fi foarte, foarte, foarte greu”
Informațiile despre banii pe care ar urma să-i obțină ISB sunt contradictorii, unele surse vorbind despre 300 de milioane de lei (circa 70 de milioane de euro), iar altele – de 30 de milioane de euro. ProSport a solicitat un punct de vedere oficial conducerii Look TV și așteaptă un răspuns. Informația, fie că este reală sau doar o intoxicare, are efectul de a liniști apele într-o perioadă în care cluburile din Liga 1 fac presiuni mari pentru a primi garanții că în ianuarie vor încasa tranșa integral. „Cluburile sunt în fierbere. Iorgulescu e tot mai taciturn. Stă multe ore închis în biroul lui fără să comunice nimic cu angajații”, spune pentru ProSport o sursă din cadrul Ligii.
Oficial, conducătorii din Liga 1 declară că au încredere în Iorgulescu. Tensiunea e recunoscută însă de Cornel Șfaițer, președintele lui FC Botoșani, contactat de ProSport: „Nu e posibil să nu se vadă meciurile în toată România. A scăzut interesul pentru campionat, nici Steaua nu mai umple stadioanele în deplasare. Pierdem suporterii! Vă spun sincer că în cazul în care nu vor fi virați banii în luna ianuarie va fi foarte, foarte, foarte greu. Multe cluburi se bazează pe ei, noi ne acoperim 60 la sută din buget. Dacă nu luăm banii, va trebui să vindem jucătorii”.
În afara încercării de a obține un împrumut, deținătorii drepturilor TV mai au o variantă de rezervă. De la cabliști au răzbătut informații, neconfirmate deocamdată, că ISB ar fi cerut companiilor hârtii care să ateste că afacerea merge prost, iar numărul de abonați este mic. Acestea ar urma să le fie prezentate cluburilor, pentru o renegociere, din vară, a actualului contract de 27 de milioane de euro pe an.
„Se vor plăti drepturile TV. Am vorbit cu cei de la LPF și ne-au lăsat impresia că sunt destul de liniștiți în ceea ce privește drepturile”
Gheorghe Chivorchian, secretar general FRF, la Sport.ro
Dincolo de eventuala rezolvare de moment a crizei, rămâne o problemă de fond pe care Paszkany trebuie să o rezolve, pentru ca afacerea să devină profitabilă: includerea posturilor Look TV și Look Plus pe toate rețelele majore de cablu. Fără RCS (care are aproximativ 3,5 milioane de abonați dintr-o piață totală de circa 7,2 milioane), efortul de a rentabiliza contractul cu LPF nu poate avea succes decât dacă valoarea sa scade considerabil.
Comunicat Look acuză o „campanie de defăimare”
Dezvăluirile făcute miercuri de ProSport despre datoriile acumulate în ultimele luni de deținătorii drepturilor TV au provocat joi, din partea acestora, un comunicat care sugerează, printre altele, că furnizorii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii. Departamentul de comunicare și PR de la Look folosește un truc pentru a explica datoria de peste 500.000 de euro pe care televiziunea o are față de Studio Video Art, patronată de Dumitru Alexe, firma care asigură producția TV a partidelor din Liga 1. „Facturile furnizorilor sunt achitate – ca în orice business ce funcționează normal – la final de lună, pe măsură ce înregistrăm la rândul nostru încasările pe baza serviciilor prestate”, se scrie în comunicat. Datoriile de peste jumătate de milion de euro reprezintă însă suma unor datorii mai mici, inclusiv din lunile anterioare, care ar fi trebuit plătite cel târziu până la finele lui noiembrie.
În comunicat se dau asigurări că angajamentul cu LPF va fi onorat, iar informația furnizată de ProSport – producătorul meciurilor, firma Studio Video Art, își strânge aparatura din studiourile Look de la Obor – a fost explicată indirect: din retur, emisiunile se vor realiza în altă clădire. ProSport prezentase, de altfel, încă de miercuri explicația celor de la Look: pe durata iernii, studiourile nu vor mai fi folosite.
Problemele înregistrate de Look și retragerea aparaturii de către firma care a produs meciurile fără să încaseze banii sunt caracterizate, în finalul comunicatului, drept „detalii lipsite de importanță legate de aspectele organizatorice din perioada unei pauze competiționale”.
ProSport a prezentat dificultățile cu care se confruntă ISB – inclusiv un interviu cu Călin Oltean, reprezentantul ISB în conducerea Look -, motiv pentru care comunicatul emis joi de posturile TV acuză o campanie de defăimare „menită să servească unor interese comerciale”.
În ultimele luni, ProSport a scris despre deficitul apărut în bugetul ISB pentru că nu s-a reușit transmiterea partidelor din Liga 1 în rețeaua RCS și a prezentat cifrele afacerii. Dolce și UPC au plătit 16,8 milioane de euro pentru preluarea postului gratuit Look Plus. Numărul de abonați la postul contracost Look TV este mult sub așteptări (informațiile fiind că în octombrie nu depășeau 250.000 de clienți). Deficitul pe anul în curs pentru ISB este estimat la aproximativ 10 milioane de euro.
Vă prezentăm mai jos, exact așa cum a fost scris de autori, comunicatul Departamentului PR și Comunicare de la Look.
„Din retur, cele două competiții sunt împachetate și prezentate în emisiuni găzduite de noile studiouri ale LOOK TV și LOOK PLUS”
18.12.2014 – București – Intrarea în pauza competițională din «Liga 1» și «Cupa Ligii» oferă LOOK TV și LOOK PLUS ocazia relocării din studiourile temporare în noile studiouri. Acestea vor deservi toate formatele de emisiuni sportive și cu precădere pe cele pe teme fotbalistice planificate pe durata contractuală a drepturilor de media.
Pauza competițională oferă echipelor LOOK TV și LOOK PLUS un răgaz bine-venit pentru îndeplinirea planurilor de dezvoltare avute în vedere prin relocarea studiourilor temporare în noile studiouri, care vor deservi întreaga perioadă contractuală de cinci ani a competițiilor sportive transmise de cele două posturi. Activitățile întreprinse în perioada pauzei competiționale urmează un plan bine-stabilit de îmbunătățire a conținutului și imaginii celor două posturi TV și tocmai de aceea, conducerile LOOK TV și LOOK PLUS au luat la cunoștință cu surprindere de articolul publicat în 17 decembrie de Prosport ce pare punctul culminant al unei întregi campanii de defăimare conduse în ultimele luni de această publicație împotriva LOOK TV și a LOOK PLUS.
În legătură cu atacurile publicate, dorim să rectificăm informația, atrăgând atenția asupra calendarului fotbalistic și asupra faptului că se intră în pauză competițională, pauză de care managementul celor două posturi profită pentru a respecta planul de dezvoltare și îmbunătățire a conținutului și imaginii oferite de cele două posturi TV în vederea creșterii audienței și a interesului publicului față de transmisiunile sportive. În aceași idee, dorim să menționăm că obligațiile salariale sunt plătite la timp, iar facturile furnizorilor sunt achitate – ca în orice business ce funcționează normal – la final de lună, pe măsură ce înregistrăm la rândul nostru încasările pe baza serviciilor prestate.
Acest articol, precum și altele din campania de defăimare condusă de Prosport împotriva posturilor ce transmit meciurile din «Liga 1» și «Cupa Ligii» nu reprezintă un demers jurnalistic profesional ce ar trebui să caracterizeze obiectivitatea și realitatea informațiilor oferite cititorilor. Ele doar promovează speculații nefondate ce nu sunt de natură să conducă la atingerea dezideratului declarat de a proteja fotbalul românesc. Astfel, acestea par mai degrabă menite să servească unor interese comerciale și să impună cluburilor de fotbal ideea total greșită că sunt în situația de a a fi constrânse să renunțe la un contract ferm pe 5 sezoane semnat pe cea mai mare sumă din istoria fotbalului românesc și să accepte în loc orice altă ofertă indiferent de cât de scăzută ar fi.
Apreciem și sprijinim dorința de informare corectă și obiectivă a cititorilor. Credem însă cu tărie că publicul este mai degrabă interesat de informații reale și de subiecte cu substanță care privesc sportul în general și fotbalul în particular, decât de detaliile lipsite de importanță legate de aspectele organizatorice din perioada unei pauze competiționale.
Departament PR & Comunicare,
LOOK TV/LOOK PLUS”