UPDATE Viorel Duru a vorbit și despre cazul lui „U” Cluj, club care sezonul trecut a câștigat la TAS dreptul de a evolua în Liga 1. Oficialul consideră că decizia Tribunalului de la Lausanne a fost însă neregulamentară.
„Decizia TAS în privința U Cluj a fost luată în anumite condiții. FRF nu a fost reprezentată la TAS. Decizia a fost luată cu adăugarea la regulament a unor reglementări TAS. Toate aceste lucruri nu se regăsesc în regulamentul de licențiere al FRF. Deși neregulamentară decizia TAS, clubul și-a demonstrat capacitatea de a se susține financiar și astfel a obținut licența și pentru următorul sezon.
În cazul unor eventuale apeluri făcute de Rapid și Gloria Bistrița la TAS, FRF se va apăra. În 2011 ne-am apărat și toate cele trei apeluri au fost respinse. Mergem acolo să ne apărăm și în aceste cazuri”, a spus Viorel Duru.
Directorul Sistemului Național de licențiere din cadrul FRF a descris și situația în care se află Dinamo, ocupanta locului patru în campionat, club ce a cerut intrarea în insolvență.
„În cazul lui Dinamo lucrurile au evoluat. Vineri am primit un telefon de la UEFA și am fost întrebat dacă este adevărat ce se scrie în presa românească. Am confirmat și a rămas că vom rămâne în contact.
Am trimis o scrisoare și am solicitat un punct de vedere scris din partea celor de la Dinamo. Cele cinci zile, cât prevede termenul în care această scrisoare trebuie redactată, se încheie astăzi (n.r. luni).
Dacă Dinamo va confirma că a cerut insolvența, cu documente, licențiatorul poate retrage licența. Dacă Dinamo va transmite acest lucru, vom propune retragerea licenței pentru cupele europene. Nu se aplică acest lucru pentru Liga 1″, a adăugat oficialul.
UPDATE „Odată cu intrarea în insolvență, Gloria Bistrița și Rapid încalcă principiul fundamental al continuității activității. E normal să nu primească licența”, a explicat Viorel Duru, director al Sistemului Național de Licențiere.
UPDATE Viorel Duru a elucidat motivele care au stat la baza deciziei în cazul Rapidului
„Unui club i se poate refuza licența doar pe criteriu financiar. Eu mi-am asumat de la început riscurile de a deveni indezirabil, cu riscul de a-mi pierde funcția. Dar nu o să fac rabat vreodată de la regulile de licențiere. Aștept clubul Rapid să facă o contestație la TAS, vom merge împreună acolo, fiecare cu argumentele lui. Până atunci, decizia e definitivă și irevocabilă pe plan național.
Rapid a intrat în insolvență, după cum știți. A încercat anul trecut să obțină licența, fără a avea un plan de reorganizare aprobat. Ca atare, nu a primit licența. Între timp, în tot cursul anului 2013 s-au acumulat datorii, chiar dacă clubul a activat în liga a 2-a.
Au apărut și alte datorii către foști jucători, pe care clubul nu le-a recunoscut. Asta deși erau obligați să le plătească angajaților, conform regulamentului FIFA.
Clubul nu a înregistrat aceste datorii care au fost prezentate licențiatorului, deși și le-a asumat, pentru că nu a făcut apel la decizii. Rapid nu contestă datoriile, ci calificarea lor: spune că sunt datorii „istorice” și trebuie să intre în planul de reorganizare. Dar ei nu au făcut decât în 21 martie 2014 diligențele necesare pentru ca acestea să fie trecute din datorii curente în istorice. Au făcut acest lucru doar pentru a eluda procesul de licențiere.”, a mai spus Viorel Duru.
UPDATE Președintele Comisiei de Apel a motivat decizia luată în cazul celor trei cluburi care au contestat hotărârea:
„În ambele cazuri – Bistrița și Rapid -, motivele pentru care au dus la neacordarea licenței au ținut de aprecierea Comisiei că aceste două entități sportive nu pot face față din punct de vedere financiar la cerințele Ligii 1. Vă asigur că deciziile sunt rodul unor deliberări dificile, cu un studiu amplu făcut de oameni de specialitate. Mai mult nu vă pot spune din culise, totul e scris în motivarea făcută”, a declarat Președintele Comisiei de Apel a FRF.
UPDATE Viorel Duru a explicat procedura prin care U Craiova, Rapid și Gloria Bistrița, cluburi care nu au primit licența din partea Comisiei de Fond, pot evolua în Liga 1 în sezonul viitor. Dacă în cazul lui U Craiova, Comisa de Apel a anulat decizia Comisie de Fond, celelalte două cluburi vor trebui să caute înțelegere la TAS.
„Comisia de Fond a decis ca trei cluburi să nu primească licența: CSU Craiova SA, pentru neîndeplinirea criteriului financiar, Rapid și Gloria Bistrița.
Toate cele trei cluburi au făcut apel la Comisia de Apel. Aceasta a anulat decizia în ceea ce privește clubul U Craiova, dar a respins apelurile cluburilor Rapid și Gloria Bistrița.
Acestea au dreptul să facă apel la TAS în termen de 21 de zile. Pe 30 iunie 2014, TAS trebuie să dea o decizie irevocabilă în ceea ce privește aceste apeluri”, a spus Viorel Duru în cadrul unei conferințe de presă
Comisia de Apel a Sistemului Național de licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a respins dosarele cluburilor Rapid și Gloria Bistrița. Cu patru etape înainte de finalul sezonului, Rapid se află pe locul doi în clasamentul play-off-ului Seriei I a eșalonului secund, poziție care îi permite să promoveze din punct de vedere sportiv în Liga I. În cazul în care Rapid primește un răspuns negativ și de la TAS, în Liga I va promova în locul său FC Clinceni. Giuleștenii au contestat însă dreptul celor de la FC Clinceni de a urca în primul eșalon.
Totodată, CSU Craiova, gruparea antrenată de Gabi Balint, a primit dreptul de a promova în Liga 1. Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla cu SC Vaslui, formație care nu a primit licența de a participa în Liga 1 și în sezonul 2014-2015. În acest moment, clubul moldav este ca și retrogradat în eșalonul secund, în ciuda faptului că ocupă locul șase în campionat, cu o singură etapă înainte de final.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER