Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, a declarat, marți, că este posibil să nu-l mai delege pe arbitrul Alexandru Deaconu la meciurile echipei Steaua, o perioadă, pentru a evita posibilele speculații pe seama prestației acestuia la jocurile formației bucureștene.
„A trecut un an și jumătate de la momentul acela cu bricheta și cred că este timpul să trecem peste ceea ce s-a întâmplat la acel meci Rapid – Steaua, condus de Alexandru Deaconu. Dar poate că vom evita să-l mai delegăm, o perioadă, la meciurile Stelei, pentru a se evita orice discuții. Totuși, cred că și dacă va mai fi delegat la un joc al Stelei abia peste cinci ani, tot se va mai discuta pe această temă. Însă de la acel meci din Giulești, Deaconu a mai arbitrat Steaua și nu au fost probleme”, a spus Avram, comentând unele declarații referitoare la presupusa prietenie dintre președintele CCA și președintele clubului FC Steaua, Valeriu Argăseală, relație care ar influența delegările arbitrilor.
Arbitrul Alexandru Deaconu a condus de două ori formația Steaua în primele șase etape ale actualului campionat: meciul Steaua – Unirea Urziceni, scor 0-1 (etapa a III-a), și jocul Gaz Metan Mediaș – Steaua, scor 2-4, disputat duminică, în etapa a VI-a.
Partida Rapid – Steaua, disputată la 20 martie 2008, în etapa a XXIV-a a Ligii I, ediția 2208-2009, a fost întreruptă în minutul 74, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit de o brichetă aruncată din tribună.
Tot marți, Avram a mai spus că s-a efectuat o testare prin care s-a verificat nivelul cunoștințelor de limbă engleză la arbitrii aleși de membri CCA pentru selecția în vederea completării lotului FIFA, în urma retragerii lui Sorin Corpodean și Aurelian Bogaciu, după scandalul de corupție de la Pitești. Un asemenea test vor da și arbitrii asistenți dintre care se va alege înlocuitorul lui Marcel Savaniu, ieșit de pe lista FIFA din același motiv ca Bogaciu și Corpodean.
Președintele CCA a mai menționat că arbitrajul are probleme la nivelul reprezentării naționale, prea multe județe neavând reprezentanți în rândul arbitrilor, asistenților și observatorilor la Liga I. „Încercăm să repopulăm harta României cu arbitri și asistenți delegați la partidele din Liga I. De exemplu, orașe ca Timișoara și Cluj nu au niciun arbitru în Liga I. Sunt județe care, de foarte mulți ani, nu au niciun arbitru și niciun asistent la acest nivel. La fel și în cazul observatorilor, chiar dacă am mărit numărul acestora, de la 18 la 26. Vom acorda facilități, oportunități, vom efectua cursuri intensive, vom face monitorizare și perfecționare, pentru a aduce arbitri la Liga I din toate zonele țării. Prin asta, vom reuși, cel puțin, să rezolvăm anumite probleme cu delegările. Nu avem garanția că, astfel, va crește neapărat și valoarea arbitrajului românesc. Nu știu dacă, în următorii 10-15 ani, România va mai avea arbitri la nivelul de performanță atins de Nicolae Rainea și de Ioan Igna”, a explicat Avram.
Șeful arbitrilor a mai anunțat că vor fi trimiși, incognito, supervizori din partea CCA, la anumite meciuri din ligile a doua și a treia. „Vom urmări, astfel, activitatea observatorilor din eșaloanele inferioare și vom face comparații între rapoartele lor și ale supervizorilor noștri. La Liga I nu este cazul, pentru că, la meciurile de acolo, are și Liga Profesionistă reprezentanți”, a mai spus Avram.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER