Workaholic Stoican. Definiția dependenței de muncă în viziunea antrenorului de la Dinamo: „Mă întorc acasă mult după apusul soarelui”

Flavius Stoican (37 de ani) este antrenorul clubului Dinamo din luna septembrie a anului trecut. La momentul instalării fostului fundaș dreapta, formația se afla la mijlocul clasamentului, iar subsolul clasamentului era mai aproape decât locurile de cupele europene. Sub conducerea sa, Dinamo a terminat pe locul patru și s-a calificat în semifinalele Cupei României. Într-un interviu acordat pentru ProSport la Săcele, locația primului cantonament dinamovist, antrenorul a discutat pe larg despre sezonul trecut, despre filosofia echipei și despre viitorul clubului în contextul performanțelor obținute de juniorii echipei.

A fost primul tău sezon la Dinamo, a fost prima experiență cu un club mare. Cum a fost să îți îndeplinești un vis?
Atunci când m-am lăsat de fotbal, gândul meu era să fiu antrenor. Chiar am visat să fiu antrenorul lui Dinamo. Nu credeam să se întâmple atât de repede, dar conjunctura a făcut să ajung aici la o vârstă destul de fragedă. În ceea ce privește sezonul, eu cred că a fost unul destul de bun. Dar atât eu cât și jucătorii vrem să creștem ca să ajungem unde ne vor toți suporterii dinamoviști. 

Cum ai găsit echipa la debutul tău, cum era vestiarul? De ce șoc au avut nevoie componenții lotului la momentul acela?
Am crezut de când am preluat echipa că ceea ce pun în practică se va întâmpla și pe teren. Jucătorilor le-am insuflat o plăcere de a juca fotbal, iar ei au dat dovadă de caracter. Au fost momente când erau triști, abătuți și a fost important să comunicăm în permanență. Este esențial ca un antrenor să spună ceea ce gândește și să fie înțeles de băieții lui. De aceea noi am avut un parcurs bun. Iar eu, ca antrenor, sunt mai ponderat în declarații, vreau ca tot ce fac la club să fie bazat pe muncă și nu pe declarații pompoase.

Dinamo a obținut la finele sezonului trecut locul patru, cea mai bună clasare din ultimele cinci sezoane. Totuși, nu este prea puțin?
Este un lucru la care noi trebuie să lucrăm în acest sezon. Nu trebuie să ne mulțumim cu această clasare. Acum, vom face tot ce ne stă în putință ca să terminăm și mai sus. Noi suntem corecți cu fotbalul și lucrăm la antrenamente pentru a fi și mai buni. Acesta este obiectivul primordial al clubului Dinamo cât timp eu sunt antrenorul formației.

„Am plecat din Ghencea triști că nu am câștigat”

Care este momentul pe care l-ai nominaliza drept cel mai bun din sezonul trecut?
Cu siguranță că partida din Ghencea (n.r. –  Steaua-Dinamo 1-1). A fost un meci mai mult decât reușit, în care nimeni nu ne dădea nicio șansă. O spun cu tristețe în suflet că am plecat din acea deplasare dezamăgiți că am câștigat doar un punct.

Ce s-a întâmplatapoi  la turul semifinalei de Cupă, acel 2-5 cu Steaua?
Pentru publicul neutru a fost un meci spectaculos. Pe noi ne-a costat acel final de primă repriză în care am primit trei goluri. Și nu au fost goluri în care să iasă în evidență reușitele adversarilor, ci greșelile noastre. Trebuia să fim mai atenți la acele faze…

Îți reproșezi că acel final de primă repriză v-a găsit în atac?
Nu, noi trebuie să încercăm victoria în fiecare meci, indiferent de adversar. Au fost goluri care au venit în urma unui corner, a unui șut deviat și a unui corner executat de noi care s-a transformat în contraatacul lor de la golul patru..

Au fost voci care au spus după acel meci că diferența a fost făcută de cei doi antrenori.
Oamenii au dreptul să vorbească, nu înseamnă că punctul lor de vedere este și cel real. Personal, vreau să am o relație de respect cu toți oamenii, niciodată nu o să intru în conflict cu cineva chiar dacă o să fiu apostrofat sau jignit.

„După o înfrângere trebuie căutate soluții, nu vinovați”

Ai vreun regret legat de ultimul sezon?
Eu regret fiecare eșec. Când pierdem un meci, sunt primul care mă gândesc la erori și la ce decizii aș fi putut să iau. Cu toții analizăm un eșec, inclusiv jucătorii. Obiectivul meu e ca atunci când se termină un meci să nu caut vinovați, ci soluții.

Ce își propune Dinamo pentru acest campionat? Ce vrea antrenorul Flavius Stoican de la jucătorii lui în contextul în care multă lume afirmă că lui Gâlcă îi va fi foarte greu să câștige un titlu cu Steaua?
Vreau să începem bine acest campionat și să fim concentrați 34 de etape. Nu vreau să tratăm adversarii în funcție de nume și îmi doresc să ne prezentăm în cea mai bună formă sportivă. Am încredere în lotul acesta și în faptul că fotbaliștii mei pot face diferența. Avem și o stare de spirit foarte bună și sper că asta se va vedea prin rezultate.

Ai vreo preferință legată de program? Îți dorești adversari tari la început pentru a încheia campionatul cu meciuri mai ușoare? Sau vrei să ai un program echilibrat cu derby-uri în fiecare moment al sezonului?
Există tendința asta de a-ți dori să joci la început cu cele mai tari echipe, dar e o idee falsă. Nu asta e cheia succesului. Dacă ai un lot valoros și niște jucători responsabili meci de meci, nu are nicio importanță cum va arăta țintarul.

„Mă întorc de la club la mult timp după ce apune soarele. Viața mea e Dinamo”

Bucuria unui titlu ar fi umbrită de faptul că Dinamo nu va avea drept de participare în cupele europene? Fenerbahce a câștigat titlul anul acesta dar nu se poate bucura de prezența în Liga Campionilor.
Nu spun că asta se va întâmpla și la noi. Mi-aș dori să repetăm performanța lor. Dacă vom reuși să câștigăm campionatul, vom arăta ca avem valoare. Însă este greu pentru că sunt echipe foarte bine cotate și aici mă refer la Steaua, Petrolul, Astra, CFR Cluj.

Te bazezi pe nucleul de anul trecut? Sau e posibil să mai vedem jucători de valoare plecați în Europa. E vorba despre Matei, Rotariu, Lazăr…
Mă bazez pe nucleul de anul trecut. În afară de Grigore, care era căpitanul echipei, Țucudean și Cătălin Munteanu, vor rămâne aceiași jucători. Fiecare poate juca, avem dubluri pe posturi. Iar pentru mine nu există titulari și rezerve. Trebuie să fii corect cu toți fotbaliștii și să le acorzi șanse celor care pot fi responsabili în teren.

Te-a ajutat faptul că ești tânăr în a câștiga vestiarul?
Da, dar ei au înțeles principiul meu de bază: „Dacă respecți, trebuie să fii respectat!”. Îmi aloc timpul acestei echipe pentru că e esențial să comunici cu lotul. Sunt genul de antrenor care plec dimineața de la Săftica și mă întorc acasă după ce apune soarele. Toată viața se leagă de Dinamo.

Intră mâine pe www.prosport.ro pentru a citi a doua parte a interviului cu antrenorul dinamovist. Acesta își va expune părerea pertinentă asupra performanțelor Centrului de Copii și Juniori, asupra preferințelor în materie de cinematografie și muzică dar și viziunea asupra fanilor care au susținut echipa necondționat în sezonul trecut

Publicat: 25 06. 2014, 15:31
Actualizat: 25 06. 2014, 15:32