Zero la fotbal, dar plini de mușchi! Cu ce s-a ales Reghecampf și cea mai mare problemă a Stelei după primul cantonament

Primul cantonament de iarnă al Stelei s-a încheiat în mod oficial astăzi. Campioana va pleca diseară din Estepona către București, după 12 zile de antrenamente în condițiile excelente oferite de clima din sudul Spaniei. ProSport a avut o echipă în permanență alături de Steaua și v-a oferit în timp real cele mai noi informații legate de starea campioanei. După cinci meciuri amicale, peste 15 antrenamente și mai multe conferințe de presă, putem trage primele concluzii.

„Nu contează rezultatele din amicale!” Nici jocul prestat?

Dacă a fost o replică pe care steliștii au repetat-o în fața presei în fiecare zi a cantonamentului, aceea a fost: „Rezultatele meciurilor amicale nu contează. Scopul nostru este să ne pregătim fizic în aceste partide„. Începând cu Reghecampf, continuând cu Pintilii, Szukala, Gardoș și Prepeliță și terminând cu medicii și ofițerul de presă, toată suflarea roș-albastră din Estepona insista asupra lipsei de relevanță a rezultatelor cu Nurnberg, Werder, Lucerna, Union Berlin și cu FC Baku. Concentrându-se doar pe o parte a problemei, steliștii au evitat cu abilitate situația în care s-ar fi văzut nevoiți să explice și jocul prost, dincolo de lipsa teoretică de relevanță a rezultatului final. Două goluri marcate în cinci meciuri și o medie de aproape două goluri primite pe meci, cu acest rezultat dezastruos termină Steaua cantonamentul.

Rezultatele Stelei în amicale

  • Steaua – Nurnberg  (locul 17 în Bundesliga)  1-5 gol Neagu (foto jos)
  • Steaua – Werder Bremen (locul 11 în Bundesliga)  0-0 
  • Steaua – Lucerna (locul 2 în prima ligă a Elveției) 0-1
  • Steaua – Union Berlin (locul 5 în 2.Bundesliga)   1-1 gol Piovaccari
  • Steaua – FC Baku (locul 5 în prima ligă din Azerbaidjan) 0-2


Lipsă de idei pe bancă. 4-2-3-1, indiferent de problemele de lot

Sistemul implementat cu succes de către Laurențiu Reghecampf la Steaua în ultimul sezon a fost cel care i-a împiedicat acum pe campioni să arate decent în amicale. Antrenorul a preferat să joace 4-2-3-1 în fiecare dintre cele cinci partide amicale ale cantonamentului, chiar dacă în multe dintre momente a fost nevoit să improvizeze din pricina accidentărilor. Mai mult, cu toate că la venirea lui Keșeru s-a discutat despre cele trei posturi pe care fotbalistul ar putea juca, Reghecampf nu a părut interesat să testeze, în acest cantonament, poziția pe care noul său transfer ar da satisfacție mai mare. Sistemul 4-2-3-1 a rămas în funcțiune chiar dacă asta a însemnat trecerea lui Râpă și lui Bourceanu fundași centrali sau coborârea lui Tănase la închidere.


Nu doar pe dreapta, acum e o problemă și în centrul apărării!

Despre lipsa de soluții de calitate pe banda dreaptă a liniei defensive se vorbește la Steaua de foarte mulți ani. Însă Reghecampf a reușit să fie primul antrenor din istoria recentă a clubului din Ghencea care se confruntă cu probleme și în centrul defensivei, capitol la care steliștii au excelat în trecut fiind, de multe ori, clubul cu cea mai bună apărare din Liga I. În acest moment, Steaua are în lot trei fundași centrali, iar la nevoie se poate improviza cu alți trei. Deși nu recunoaște existența problemei și a evitat subiectul printr-o glumă atunci când a fost întrebat, Reghecampf s-ar putea confrunta și în Liga I cu problema din cantonament, adică absența simultană a lui Szukala și a lui Gardoș. Dacă numeric stau prost, valoric stau și mai rău. Ultimul meci al cantonamentului, 0-2 cu Baku, a ilustrat perfect criza de formă a apărării, azerii reușind să înscrie ambele goluri pe greșelile flagrante ale defensivei.

  • Cine e fundaș central la Steaua: Szukala, Gardoș, Varela
  • Cine mai poate juca fundaș central: Aldea, Pintilii
  • Cine mai poate juca fundaș central (doar în viziunea lui Reghe): Râpă


A schimbat Tommy metodele? Accidentări în lanț pentru steliști.

Metodele de antrenament folosite de Thomas Neubert, preparatorul fizic al Stelei, par să nu mai dea rezultatele din trecut. Asta dacă ne luăm după numărul mare de probleme medicale pe care fotbaliștii lui Reghecampf le-au acuzat în acest cantonament. Florin Gardoș, Răzvan Grădinaru, Lukasz Szukala, Mihai Pintilii, Ciprian Tătărușanu, Alexandru Aldea, Robert Vâlceanu și Gabi Iancu au fost cei care au acuzat accidentări și au lipsit de la unul sau mai multe antrenamente. „Am avut și antrenamente mai grele decât cele de acum„, susține Cornel Râpă, semn că nu intensitatea ședințelor de pregătire este motivul pentru care colegii lui au clacat.


Keșeru nu a dat încă satisfacție. A cui e vina?

Poate cel mai important transfer al iernii în România și al doilea cel mai răsunător, după Mutu, aducerea lui Claudiu Keșeru la Steaua în urma unui efort financiar considerabil încă nu și-a arătat efectele pozitive. Explicația antrenorului este că atacantul nu este la același nivel de pregătire cu restul jucătorilor Stelei, asta în ciuda faptului că a avut o pauză de iarnă asemănătoare ca durată. „El nu e obișnuit cu intensitatea antrenamentelor Stelei, la Bastia nu s-a întâlnit cu așa ceva„, a spus Reghecampf despre Keșeru, motivând prestațiile slabe ale acestuia. Chiar și așa, fotbalistul nu a beneficiat deloc de ajutor din partea băncii tehnice și a jucat pe un singur post, în ciuda faptului că poate evolua, conform propriilor declarații, în trei locuri diferite. 


Fanii se plâng că nu sunt respectați și nu au mai venit la meciuri

Dacă sezonul trecut Marbella era uluită de numărul mare de români care veneau la partidele Stelei, de unde și ideea organizatorilor de a pune bilete de intrare la meciuri, acum asistența a fost mult mai redusă. Cel mult 100 de spectatori în Marbella, 50 la San Pedro, 50 la Algeciras și 20 la Marbella Football Center. Cu aceste asistențe se poate lăuda Steaua în acest prim cantonament, deși anul trecut au atras și 400 de oameni la meciuri. Românii care lucrează în Spania și care au venit să își vadă echipa favorită pun lipsa de interes pe seama atitudinii steliștilor față de public. „Nu mai vine lumea pentru că iarna trecută nu ne băgau în seamă. Doar Reghe și Meme au făcut poze cu noi, fotbaliștii nu au vrut să audă de asta„, au acuzat oamenii. În acest an lucrurile s-au schimbat doar parțial. Dacă jucătorii au acceptat mult mai ușor cererile de poze și autografe, atunci când au avut ocazia să scape de aceste „obligații” au făcut-o fără să se gândească de două ori. Exemplul grăitor a fost cel de la partida cu Lucerna, atunci când fotbaliștii schimbați la pauză au văzut repriza a doua din autocar pentru a evita asaltul spectatorilor de la finalul partidei.


Capitolul pentru cârcotași: Steaua a dat bătăi mari de cap caselor de pariuri

Rezultatele pe care campioana le-a obținut în acest cantonament au surprins, pe lânga fani, și pe bookmakeri. Chiar din primul meci, 1-5 cu FC Nurnberg, Steaua a mers doar contra valului în ceea ce privește favorita indicată de casele de pariuri. Cel mai curios lucru din acest punct de vedere s-a petrecut chiar la ultima partidă, contra lui FC Baku. Azerii de pe locul 5 în campionatul intern aveau, la Bet365, cotă 6.25 la victorie și au obținut-o cu 2-0 în urma unor greșeli uriașe în apărare. Ultima, cea care a stabilit scorul final, a fost comisă de Lukasz Szukala, fundaș care i-a pasat unui atacant al lui FC Baku lăsându-l singur cu Niță. Un alt semn în acest sens a fost dat de casa de pariuri William Hill, cea care a retras partida Stelei din ofertă chiar înainte de start.

Publicat: 23 01. 2014, 09:13
Actualizat: 23 01. 2014, 10:28