Președintele Consiliului de Administrație al echipei Poli Timișoara, Marian Iancu, a anunțat zilele trecute că sunt șanse mici ca echipa bănățeană să-și ia licența pentru Liga I din cauza datoriilor restante. „Probabil vom mai rămâne un an în Liga a II-a”, a declarat omul de afaceri. Realitatea este însă mai crudă.
Timișoara poate ajunge în Liga a III-a din cauza fiscului. Nu este o amenințare străvezie, ci una reală, densă. Viorel Duru, directorul de licențiere din cadrul FRF, explică: „Dincolo de datoriile restante pe care le-ar putea avea la zi, Timișoara are o problemă mare. Acea divizare parțială din 2011, prin care a scos datoriile și le-a alăturat unui activ dintr-o altă societate din BKP Management, care avea de recuperat TVA. Dacă pe 31 martie 2012 nu vor demonstra că s-a compensat până la ultimul leu, atunci înseamnă că scopul pentru care a făcut divizarea a fost eludarea termenul aplicabil și facilitarea obținerii licenței”.
Ce înseamnă acest lucru? Eludarea regulamentului de licențiere (articolul 11, punctul 2) și pierderea calității de membru însoțită de un verdict tăios: trei ani echipa nu mai are drept de promovare. Problema cea mare este că de anul acesta s-a introdus sistemul de licențiere și la Liga a II-a, cu aceleași criterii de continuitate ca la prima ligă, și drept urmare Timișoara ar ajunge în Liga a III-a, de unde ar putea promova abia în 2014!
Verificări din urmă
Conform informațiilor ajunse la FRF, Timișoara nu a reușit deocamdată să compenseze toți banii. „Așa am aflat și noi, vorbind cu oameni din club. Există niște ordine ale ministrului de finanțe care spun că în cazul în care se constituie o entitate nouă și are de recuperat TVA, trebuie să se facă un control fiscal de fond. Iar practic din urmă să vadă de unde provine creanța. S-au dus probabil la BKP Management, au făcut verificări și probabil că durează. Cine știe ce au descoperit pe acolo”, punctează Duru.
A vorbit cu Chivorchian
Directorul de licențiere de la FRF a căutat să le atragă atenția celor de la Poli vizavi de acest pericol. „Eu am avut discuții cu domnul Chivorchian i-am spus că dacă aș fi în locul lor aș achita ultimul leu din acea compensare și aș aștepta ca organul fiscal să dea o decizie, iar mai apoi să aibă de recuperat. Eu nu aș risca să vin la licențiere și să spun că din cauza statului mai am de recuperat 10 unități. Și un leu dacă ai necompensat, înseamnă că termenul a fost eludat. Este foarte importantă această înțelegere a lucrurilor, de toată lumea, inclusiv de domnul Iancu, cei din Consiliul Județean și Consiliul Local”, a mai afirmat Duru.
Iancu: „Sumele s-au compensat de drept”
Marian Iancu (foto) a confirmat ieri, în parte, probabilitatea lansată de Viorel Duru: „Da, are dreptate. Dacă nu facem dovada de compensare până la 31 martie atunci nu putem lua licența la Liga a II-a. Pe 31 martie vom depune însă dosarul de licențiere, iar domnul Duru va vedea dacă procedura a fost îndeplinită. Oricum, noi facem toate eforturile pentru obținerea licenței și sperăm ca procesul să fie unul imparțial. Dacă vor fi pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă, va fi păcatul lor”. La final, omul de afaceri a dat de înțeles că Timișoara nu va avea probleme din acest punct de vedere: „Se va vedea că sumele s-au compensat de drept, cum spune legea, și că ne-au retrogradat degeaba. Domnul Duru vorbește mult și prost, ca de obicei”.
În luna mai 2011, văzând că Duru nu se îndoaie, a venit Iancu aici, la federație, și m-a judecat ca la inchiziție. A argumentat că fiscul nu-și face treaba, că are certificat fiscal pe zero. Nu m-a prins pe picior greșit. I-am spus că e dinainte de divizare, să mi-l arate pe cel de după divizare Viorel Duru, director de licențiere FRF
Problema divizării din 2011 a fost unul dintre motivele pentru care Poli Timișoara nu a primit licența în sezonul 2011-2012 al Ligii I
Poli Timișoara este un club cu probleme din 2008 încoace. În 2009 a primit licența neregulamentar, în 2010 la fel. A venit în 2011 și cu o divizare, care este interzisă. UEFA este foarte atentă la ce se întâmplă cu acest club Viorel Duru, director de licențiere FRF
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER