Ieri profesor de matematica, azi antrenor în Liga II
Gaz Metan este aproape de promovarea în Liga I având la timonă un antrenor puțin cunoscut de cei din fotbalul autohton. Cristi Pustai a îmbinat până acum fotbalul cu matematica și declară că nu poate trăi fără unul dintre cele două domenii.
În vârstă de 40 de ani, Cristi Pustai a început să joace fotbal în 1986, la care a renunțat în 2000. A activat printre altele la Mediaș, Alba și Târnăveni.
Din anul 2000 a început să predea matematică în liceele din Mediaș. „Nu am cum să renunț la fotbal sau la matematică. În orice moment al vieții, una îmi va fi soție, iar alta amantă“, începe acesta, care este principal al Mediașului din martie 2007, atunci când a debutat în cariera de antrenor.
E la Mediaș de cinci ani
„Din 2003 sunt la Gaz Metan. Inițial am fost director sportiv, iar înainte să devin antrenor principal am fost la Centrul de copii și juniori. Până în 2007 am activat și ca profesor“, rememorează acesta, care spune că folosește matematica pentru a le da indicații jucătorilor.
„Eu am venit cu o altă mentalitate în 2007 și de aceea am avut aceste rezultate. Am luat echipa după ce a început returul, ea era pe un loc retrogradabil, și am ajuns până pe locul șase. Acum suntem aproape de promovare. Nu am ajuns încă în Liga I, acest lucru să fie clar pentru toți. Când suntem matematic promovați, atunci ne vom bucura. CFR Cluj nu era clar văzută ca și campionă, iar acum a pierdut avansul pe care îl avea“, mai spune Pustai, care se gândește să revină la catedră.
„Acum mă dedic în mare parte fotbalului și vreau să fac carieră în acest domeniu. E posibil ca la bătrânețe să predau din nou. Aș vrea să o fac la o școală particulară“, spune acesta, care este încurajat la partide de foștii colegi de facultate și de catedră. „Unii dintre ei chiar vin să mă susțină, alții mă sună să mă felicite după meciuri“, conchide Pustai.
TEOREMELE LUI PUSTAI
– Presiunea asupra adversarului este egală cu forța pe care o exercităm pe o anumită suprafață. Meci de meci trebuie să fie mai mare. Jucătorii pot să dea randament maxim cu efort minim dacă ascultă ceea ce le spun eu.
– Vom avea forță mai mare dacă produsul dintre „masa“ și accelerația noastră este superior adversarilor.
– Accelerația se obține din raportul dintre viteză și timp. Pentru a avea șanse mai bune decât adversarii trebuie să stăm foarte bine poziționați pe teren.
– Viteza este egală cu distanța pe care o parcurgem într-un anumit timp. Fiind același timp cu al adversarilor, trebuie să avem o distanță mai mare parcursă.
– Nu cred că se poate spune despre o echipă la ce potențial este la un moment dat. Aici sunt „n“ factori.
– Nu se poate spune dacă o formație a avut șansă sau nu la promovare. Despre șansă se poate vorbi numai la o partidă. Dacă adversara dă un gol dintr-un șingur șut pe poartă, iar eu ratez 20 de ocazii, atunci se poate zice că ei au avut șansă.