INTERVIU EXCLUSIV | Viorel Moldovan: „Rapid nu va primi cadouri! Și le va lua singură!”
ProSport l-a vizitat pe Viorel Moldovan, antrenorul Rapidului, la baza de pregătire a giuleștenilor. După aproape de o oră de discuție liberă, concluzia e una singură: Rapid avea nevoie de antrenorul Moldovan, dar și analistul sportiv Moldovan avea nevoie de echipa la care a agățat ghetele în cui
Viorel Moldovan susține că actualei echipe a Rapidului i s-ar potrivi foarte bine filosofia fotbalului francez, cea care îmbină tactica și forța fizică
A doua mare pasiune a fostului internațional, după fotbal, este vânătoarea
În ziua celui mai friguros 1 octombrie din ultimii 80 de ani, la ProRapid este aglomerație mare. Se lucrează ca în vremurile bune. Doamnele secretare și doamnele care se ocupă de curățenie robotesc încontinuu, angajații clubului trântesc ușile, se agită de colo-colo. Spiritul a rămas același din ceea ce era aici acum câțiva ani. Culorile vișinii sunt parcă mai șterse, dar trofeele sunt la locul lor și vorbesc singure, dacă stai să le asculți, despre istoria romanțată a Giuleștiului. Baratky privește de pe un perete cu admirație spre terenul de antrenament. Acolo unde Viorel Moldovan, fostul atacant și actualul antrenor, ține cu dinții de șansa de a face carieră în noua meserie. Fostul antrenor și-a păstrat mersul apăsat și fuleul cu pași mici, adunați. Vine la ora fixată și spune lucrurilor pe nume. Nu se ascunde, nu se ferește de cuvinte, dar nici nu vrea să atragă atenția. El e Viorel Moldovan, omul care a dat gol Angliei la Mondialul din 1998 și care a strâns nu mai puțin de 70 de selecții la națională. Am vrut să aflăm cum gândește și ce le transmite copiilor din echipa lui. Ce își propune și ce așteptări are de la meseria pe care a părăsit-o în ultimii trei ani.
Cum ați regăsit Rapidul? Tot ce ține de club…
Vă dați seama că sunt multe lucruri schimbate, din motivele pe care le știți cu toții. Important e că sunt aici, n-aveam cum să refuz oferta, și că eu și jucătorii suntem obligați să readucem Rapidul acolo unde trebuie.
N-ați mai antrenat de trei ani. Poate părea că șansa de a veni la Rapid a venit la fix atât pentru dumneavoastră, cât și pentru club.
E clar că se poate spune și așa. V-am spus, nu aveam cum să refuz oportunitatea asta.
Punctual. Ca un ceas elvețian!
Ați jucat în Elveția, în Turcia și în Franța. Cum să vă caracterizăm? Punctual ca un ceas elvețian, temperamental ca un turc sau naționalist ca un francez? Atât ca om, cât și ca antrenor.
Hmm… Cred că ar fi câteva din fiecare. Punctualitatea este lucrul la care țin cel mai mult, îmi place disciplina, organizarea, nu numai în teren, ci și în afara lui. Am temperament și vreau același lucru la jucătorii mei în timpul jocului. Să aibă agresivitate, una pozitivă, evident. O răutate în sens bun. Pe de altă parte, cred că stilul francez s-ar potrivi cel mai bine Rapidului în acest moment.
La ce vă referiți mai exact?
Urmăresc campionatul Franței, am jucat acolo. Am două campionate, hai să spunem trei, care îmi plac. Este vorba despre Franța, Germania și Anglia. Avem jucători tehnici, și cu calități fizice, pe care însă trebuie să le îmbunățim. Nu pot să spun că avem o echipă cu un joc atletic, pentru că în Franța există acest joc atletic, dar și acolo e un mixt între tehnică, viteză, forță și organizare.
Lucrați cu tineri care acum un sezon jucau în Liga a III-a și vorbiți despre modelul francez. Există totuși o diferență enormă între noi și ei la capitolul copii și juniori…
Din păcate, așa este. Îmi amintesc că, la Nantes, atunci când jucam la ei, exista un buget de 4 milioane de euro numai pentru centrul juvenil. La noi, cu suma asta se încearcă ajungerea în grupele Europa League de către o echipă de seniori… Dar ar trebui puse la punct lucrurile aici. Forurile de decizie să impună anumite reguli, să aducă instructori pentru juniori, care să fie plătiți bine, pentru a nu mai pune pe primul loc alte interese atunci când e vorba de selecție.
„Cu tinerii trebuie să discuți mult, să-i educi!”
Cum v-au receptat jucătorii Rapidului? V-ați acomodat unii cu alții?
Ușor, ușor încep să mă cunoască și ei pe mine. Trebuie să discuți foarte mult cu ei, să-i înveți anumite lucruri, iar eu aștept din partea lor să aplice ceea ce le cer eu. Să fie responsabili, conștienți. Nu este ușor să-l faci pe un tânăr să asimileze toate informațiile într-un timp scurt. Are nevoie de timp, trebuie discutat cu el, educat …
Spuneți-ne câte ceva din ce le-ați transmis… Ce vi se pare dumneavoastră foarte important pentru ei?
Trebuie să-și facă meseria cu plăcere, trebuie să se antreneze de plăcere, trebuie să pună suflet în ceea ce fac. Mintea lor trebuie să fie numai la fotbal, deși, în ziua de azi, sunt atâtea tentații, probleme. În primul rând, aș zice că trebuie să se respecte. Când ies în oraș, trebuie să meargă la un restaurant bun, să bea un vin bun, pentru că imaginea lor e foarte importantă. Am învățat lucrurile astea în străinătate și le explic și lor. La fel e și cu pregătirea și cu evoluțiile din teren. Pe scurt: trebuie să-și respecte meseria și pe ei înșiși.
Cum e fotbalul din liga secundă? Ce e important să știe jucătorii Rapidului pentru a promova la final?
Cel mai important aspect e mentalul. De aceea și discut foarte mult cu ei. Trebuie să fie pregătiți să câștige. Nu contează numele aici, chiar deloc. Te poți pomeni că mergi la Târlungeni, să zicem, și să te crezi câștigător dinainte. Numai că la fața locului vezi că cei de acolo au jucători buni, trecuți prin multe, care te pot pune în dificultate. Pentru a reuși, trebuie să fie echilibrați, să fie modești, umili, tupeiști pe teren. Când joacă, să-și arate tupeul pe teren, împotriva adversarului, cu încredere, cu determinare, acolo să facă diferența, trebuie să fie caractere.
Totuși în Giulești aveți un mare avantaj: publicul!
E adevărat, chiar le-am spus băieților că din Giulești nu trebuie să plece nimeni cu puncte. Să dea tot ce au ei mai bun din ei, pentru că nimeni nu le face cadouri. Ei, prin evoluțiile lor, trebuie să-și ia singuri cadourile! Pentru că le sunt datori suporterilor noștri minunați, fără de care, vă spun sincer, această echipă ar fi dispărut.
„Am încredere mare în Daniel Pancu, este liantul dintre mine și echipă, acolo, pe teren. I-am și schimbat poziția din teren, l-am folosit mijlocaș, nu atacant. Cred că așa e cel mai bine”, Viorel Moldovan, antrenor Rapid
„Getafe e o echipă corectă, iar Marica are șansa de a înscrie constant în campioÂnatul Spaniei”, Viorel Moldovan, antrenor Rapid
70 de meciuri a evoluat Viorel Moldovan pentru echipa națională
25 de goluri a marcat Moldovan pentru România
2 titluri de golgheter a câștigat Viorel Moldovan în Elveția cu Neuchatel Xamax și Grasshopper Zürich
1 titlu de campioană a cucerit Moldovan cu FC Nantes
3 turnee finale a bifat Viorel Moldovan cu naționala României: CM 1998, CE 1996, CE 2000
1 cupă a României a câștigat Moldovan, în sezonul 2006 – 2007 cu Rapid
„Eu cred că s-ar fi putut face alte alegeri la națională în unele momente, dar au fost deciziile domnului Pițurcă”, Viorel Moldovan, antrenor Rapid