Lațul se strânge la Rapid: pe 20 mai, la Tribunalul București, creditori care dețin peste 60% din datoriile totale ale formației din Giulești se înfățișează în fața judecătorului sindic pentru a cere falimentul clubului. Printre antrenorii și jucătorii „țepuiți” de Rapid și care își cer acum în instanță drepturile financiare restante se numără Viorel Moldovan, Cristian Săpunaru, Daniel Niculae, Octavian Abrudan și Virgil Drăghia. Cu toții au jucat sau încă mai joacă (e cazul lui Drăghia) la Rapid, unii dintre ei cu contribuții importante la momente-cheie din istoria recentă a clubului, dar nu au fost plătiți, ba chiar – după cum reclamă – actualii patroni au încercat să-i înșele.
Acesta este și motivul pentru care, pe lângă diverse firme și instituții publice, jucători și antrenori emblematici sunt deciși să meargă până la capăt, chiar cu prețul falimentării Rapidului. Pentru ei, răfuiala cu soții Valerii și Violeta Moraru pare să fi devenit o chestiune de-a dreptul personală.
După ce, săptămâna trecută, ProSport a publicat documentele prin care arăta că actualul director sportiv Gheorghe Dinu „Vamă” a făcut avansuri nedecontate de 100.000 de euro, iar patronul Valerii Moraru nu e interesat să recupereze banii, cei care așteaptă zadarnic să-și primească restanțele au fost și mai indignați.
ProSport vă prezintă lista celor care au de recuperat bani de la soții Valerii și Violeta Moraru și care, în luna martie, la ultima Adunare a Creditorilor, au refuzat să semneze o modificare a Planului de Reorganizare a SC Fotbal Club Rapid SA și a Programului de plată a creanțelor. În esență, modificarea viza prelungirea cu încă un an a perioadei de reorganizare și reeșalonarea plății datoriilor curente.
Tentativa soților Moraru, prin intermediul firmei Azuga Waters SRL (care deține o creanță de 5.141.165 lei, reprezentând 28,96% din total) a eșuat, deoarece creditorii care s-au opus însumează peste 60% din totalul datoriei. La 31 martie 2016, Rapid avea obligații financiare, către diverși creditori, de 17.754.712 lei.
Iată lista celor care nu au fost de acord cu o nouă restructurare a datoriei și, pe 20 mai 2016, cer falimentul Rapidului.
„Lucrurile converg către o inevitabilă catastrofă”, a descris, pentru ProSport, situația de la Rapid o sursă bine informată. „Pe 3 mai, adică azi, expiră termenul la care Azuga Waters trebuie să onoreze primul bilet la ordin, în valoare de aproape 300.000 de lei, în contul datoriilor la stat din ultimele luni. Dacă nu se face plata, lucrurile capătă o turnură dramatică. Jucătorii sunt neplătiți de aproape trei luni. Creditorii, mulți dintre ei înverșunați de modul în care au fost tratați de patroni, sunt foarte deciși să bage societatea în faliment. Datoriile totale la stat se duc spre patru milioane de euro”, a adăugat sursa noastră.
Pe blogul lipovan.ro, jurnalistul Lucian Lipovan a publicat azi documentul care atestă că Marfin Bank a scos la vânzare 28% din acțiunile pe care le are Valerii Moraru la Rapid. Banca vrea să recupereze o datorie de 1,17 milioane de euro, din 2008. Detaliul cel mai important – și, probabil, revoltător pentru suporterii rapidiști – este că patronul a garantat acel împrumut făcut în interes personal, după venirea la conducerea clubului, cu acțiuni la Rapid.
Acționarul majoritar pare copleșit. „Multă lume a crezut că glumesc, atunci când am spus că vreau să vând sau că vreau să vină cineva alături de noi. Acum, cei care sunt interesați să cumpere acțiuni la Rapid o pot face. Dacă cineva vrea mai mult de 27% și vrea să fie acționar majoritar, vom scoate la vânzare 51% din acțiuni”, a declarat Valerii Moraru pentru www.digisport.ro.
Interesant este că, din eventuala intrare în faliment a grupării din Giulești, are de câștigat o veche cunoștință a Rapidului: George Copos. Printr-o modificare operată în 2010 în statutul societății s-a stipulat că, dacă se declară falimentul, marca Rapid (emblemă, culori, palmares, nume) revine Asociației Fotbal Club Rapid, în spatele căreia s-ar afla, de fapt, George Copos. Tot fostul patron al FC Rapid controlează și Asociația ProRapid, care deține baza de pregătire.
După informațiile ProSport, soții Valerii și Violeta Moraru au aflat relativ recent această clauză în statulul SC FC Rapid SA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER