Marius Măldărășanu e sceptic față de „Rapidul suporterilor”: „Nu vom vedea în România fani care să bage sume consistente în conturile favoriților”

â—¦ Marius Măldărășanu, campion cu Rapid în 2003 și fotbalist de bază în echipa construită la finalul anilor ”90 în Giulești de Mircea Lucescu, spune că preluarea acțiunilor clubului de către suporteri, produsă vineri, trebuie să fie doar o etapă intermediară spre salvarea „vișiniilor„. Acțiunile clubului Rapid au fost cedate de către fostul proprietar, Adrian Zamfir, către patru suporteri giuleșteni, considerați reprezentativi pentru galeria echipei.

Marius Măldărășanu crede că ideea unui club la care acționari să fie suporterii, după modelul unor formații din Germania și Spania, nu este este viabilă în România. Susținătorii Rapidului care au preluat acțiunile de la Adrian Zamfir au anunțat că, de acum, echipa este a suporterilor, dar Măldărășanu e sceptic atât în privința capacității fanilor de a plăti o sumă suficient de mare pentru a susține gruparea din Giulești, cât și în privința lucidității cu care aceștia ar trata lucrurile. Fostul fotbalist spune că e nevoie de cooptarea unui investitor cu putere financiară pentru ca situația formației să poată fi redresată și mai avertizează că va fi nevoie de multă răbdare și timp pentru ca Rapid să ajungă iar să se bată pentru titlu în Liga 1.

ProSport: Marius, cum se vede acest final de sezon al Rapidului prin ochii unui campion al României?
Marius Măldărășanu
: Vreau să se pună capăt acestor incertitudini financiare. De prea multă vreme sunt probleme și parcă nu se mai termină. Pentru toată suflarea rapidistă este dureroasă această situație.

Cum vezi această cedare a acțiunilor de către Zamfir către fani ai Rapidului? Poate fi asta o soluție?
O văd ca pe o salvare, dar trebuie să avem răbdare. Până nu vom vedea că lucrurile urmează un făgaș normal, nu putem trage concluzii. Și când au cumpărat domnii Zamfir și Cristescu am crezut că s-au rezolvat toate problemele. Acum totul depinde de potența financiară a acestor fani.

„N-am posibilitatea financiară de a susține financiar un club

Au suporterii capacitatea de a atrage și alți investitori la club?
Sunt sigur că asta vor încerca, pentru că trebuie să atragă sponsori, un investitor majoritar care să sprijine echipa. Acesta ar trebui să facă o strategie pe termen lung, prin care să construiască o echipă. E dureros să vezi că Rapid nu a primit licența de Liga 1, dar planul noilor conducători trebuie să vizeze creșterea în valoare a lotului.

Intenționezi să sprijini financiar echipa de suflet?
Din păcate, nu am posibilitatea de a susține financiar un club. Nu îmi permit să mă angajez la un asemenea drum.

Forțe europene precum Dortmund sau Barcelona au peste 100.000 de membri cotizanți. Crezi că salvarea Rapidului poate să vină printr-un efort colectiv al suporterilor din toată țara?
Cazuri precum Dortmund și Barcelona sunt izolate și fericite în același timp. Dar nu cred că vom vedea în România fani care să bage sume consistente în conturile favoriților. Se poate ajunge la autofinanțare prin o campanie foarte bună de vânzare a biletelor. Tind să cred că în cazul echipelor noastre putem vedea suporteri care să facă presiuni în privința transferurilor. Românul este un suporter pătimaș, iar câteodată acest aspect nu este pozitiv.

Ai jucat zece ani în Giulești. Când va ajunge iar Rapid în topul primei ligi, așa cum ne-a obișnuit în urmă cu un deceniu?
Atunci când o echipă promovează din eșalonul inferior, primul instinct e să își dorească să rămână în Liga 1. E greu de spus ce pretenții poate emite Rapid în cazul în care va ajunge în prima ligă, mai ales dacă luăm în calcul noul sistem competițional, cel cu 14 echipe. În toată perioada petrecută la acest club, am fost învățat cu mentalitatea de învingător, ți se impunea. Acum, e o perioadă de tranziție și e greu de spus ce va urma.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze acest club pentru a ajunge din nou în top?
Orice investitor potent care va dori să se implice trebuie să aibă răbdare. Trebuie făcut un plan meticulos, iar promovarea ar trebui să impună o continuitate în investiții. Este posibil ca Rapid să nu poată emite pretenții la primele locuri ale clasamentului din punct de vedere valoric. Însă cred că aportul fanilor și al conducerii va impune revenirea în elita fotbalului românesc.

Buga cheamă suporterii la solidarizare: „Am putea salva Rapidul!”

Mugurel Buga, alt fost jucător de top al Rapidului în deceniul trecut, a aflat de schimbarea de acționariat de la Rapid prin intermediul reporterilor ProSport. Atacantul care a făcut istorie în sezonul 2005-2006, când Rapid a atins faza sferturilor de finală în Cupa UEFA, rămâne ponderat când vine vorba de viitorul echipei: Acum ar trebui să vedem investiții din partea suporterilor! Cu alte cuvinte, trebuie ca fanii să bage bani în conturile Rapidului și să nu adopte stilul folosit de ultimii investitori. În sensul că nu vreau să văd din nou investiții care să se apropie de zero. Dacă echipa va începe să joace în prima ligă, e nevoie de bani serioși. Jucătorii tineri trebuie să fie crescuți și educați corespunzător”.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, se afirmă: „Cei care intenționează să sprijine financiar clubul o pot face în contul RO35EXIM101000014852RO01-EXIM Bank, S.C. FOTBAL CLUB RAPID S.A. cod fiscal 18536665”. În opinia celui poreclit „Pele” Buga, o investiție de proporții poate avea loc doar în condițiile unui efort colectiv: „Cred că depinde de proiectul fanilor, că ei au cunoștințe cu posibilități. Rapid este o echipă frumoasă și are mulți suporteri în toată țara. Ca orice rapidist, mi-aș dori să investesc o sumă modică pentru a salva clubul. Să vă spun ceva: dacă ar veni fiecare suporter rapidist cu o contribuție mică, am putea redresa Rapidul!.

Articol realizat de Cătălin Rusu

Publicat: 31 05. 2014, 19:43
Actualizat: 31 05. 2014, 19:44