Omagiu din partea conducerii FCU 1948 în ziua în care Ilie Balaci ar fi împlinit 68 de ani. „Vei rămâne mereu în inimile noastre!”. SPECIAL
Conducerea lui FCU 1948 a adus un omagiu fostului fotbalist al Universității Craiova, Ilie Balaci, cel care a fost unul dintre cei mai mari jucători de fotbal ai României.
Ilie Balaci, Gică Hagi și Nicolae Dobrin sunt trei dintre cei mai mari fotbaliști români ai tuturor timpurilor, iar părerile suporterilor cu privire la care dintre ei a fost cel mai bun sunt împărțite.
Gică Hagi este singurul dintre cei trei care se mai află în viață. Nicolae Dobrin a decedat pe 26 octombrie 2007, iar Ilie Balaci a murit pe 21 octombrie 2018.
Omagiu din partea conducerii FCU 1948 în ziua în care Ilie Balaci ar fi împlinit 68 de ani
În cursul zilei de duminică o delegație a lui FCU 1948 a mers la mormânt la Ilie Balaci, acolo unde i-a adus un omagiu celui care în opinia oltenilor este cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. Pe pagina de facebook a lui FCU 1948 a fost postat și următorul mesaj: „Vei rămâne mereu în inimele noastre”.
Inegalabilul fotbalist al Universității Craiova ar fi împlinit azi 68 de ani. În timpul în care trăia, Iilie Balaci a dezvăluit povestea legată de ziua nașterii sale și de ce a ajuns să fie declarat câteva zile mai târziu de către bunicul său. „Aici e o poveste… Taică-meu, când m-am născut, era în armată, așa că bunica-mea l-a trimis pe bunică-meu la Sfatul Popular, să mă declare. Numai că bunică-meu n-a mai ajuns la Sfatul Popular, s-a oprit în drum, la cârciumă, să dea de băut, că devenise bunic. Și s-a mai întors de acolo tocmai pe 13!
Când a ajuns acasă, bunica-mea l-a întrebat: Ei, fuseși? Declarași copilul?…Aoleo, uitai!
Și l-a trimis din nou, dar de data asta s-a dus și bunica-mea cu bunicul, ca să fie sigură că ajunge și mă declară. Așa m-am născut eu pe 8 septembrie, de Sfânta Marie mică, dar am ajuns să fiu inregistrat în acte pe 13, de Ziua Pompierilor”, a povestit Ilie Balaci.
Cine a fost Ilie Balaci
Ilie Balaci a început fotbalul la juniorii Universității Craiova la 9 ani, în 1965. A debutat în prima divizie la 17 ani (12 august 1973, meciul Jiul Petroşani – Universitatea 1-1), iar o jumătate de an mai târziu, în reprezentativa României, în meciul contra echipei Franţei, la Paris (23 martie 1974, Franţa – România 1-0). A fost cel mai tânăr debutant în echipa naţională la vârsta junioratului din istoria fotbalului românesc (17 ani şi 6 luni). Ca jucător, a evoluat la Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scorniceşti (1985-1986) şi Dinamo Bucureşti (1986-1988).
A disputat în Divizia A 347 de partide şi a marcat 84 de goluri. A adunat 69 de selecţii în echipa naţională, marcând opt goluri. A fost desemnat de două ori fotbalistul numărul unu din campionatul României (1981 şi 1982). Cu toate că la 27 de ani, pe vremea când era cel mai bun fotbalist al României şi liderul Craiovei Maxima, s-a accidentat, el a continuat să joace până la vârsta de 31 de ani.
A fost liderul generației României, cea care s-a calificat la EURO 84, dar nu a mai fost selecționat și pentru turneul final de către Mircea Lucescu. „Il Luce” a considerat că Ilie Balaci nu este refăcut complet după accidentarea gravă suferită la genunchiul stâng, în februarie 1984.