Reformă cu forța! Sistemul competițional din Liga a II-a a suferit prima reformă drastică din ultimii ani
Noul sezon va avea play-off și play-out, iar ocupanta locului 13 din seria I va retrograda direct
De ani buni, Federația Română de Fotbal ne tot amenință cu schimbarea sistemului competițional în ligile inferioare, însă de fiecare dată a apărut câte un element care a dus doar la o schimbare de formă sau chiar și la o amânare a reformei.
Din păcate, criza financiară prin care trec multe cluburi în ultimele luni, ca să nu spunem ani, nu a avut milă și a făcut victime de top în pauza de vară. Astfel, sezonul 2013-2014 al Ligii a II-a va începe fără trei nume grele. Una câte una, FC Argeș, Delta Tulcea și CS Otopeni au spus adio, aceeași soartă având-o și retrogradata CS Turnu Severin. În plus, Luceafărul Oradea a considerat că nu mai poate face față cheltuielilor și a preferat să renunțe la locul de Liga a II-a și să continue la județ, nu înainte de a-și „mărita” cei mai importanți jucători.
Play-off și play-out, în premieră!
Pusă în fața unei situații neplăcute, cu mult mai puține echipe decât ar fi avut nevoie, federația a avut de ales între a face un compromis și a face o schimbare. Compromisul însemna umplerea locurilor vacante cu echipe retrogradate, dar și cu echipe din Liga a III-a potente financiar și apte să ducă un sezon până la capăt. Dar această variantă avea ca efect secundar descompletarea seriilor de Liga a III-a și așa de abia încropite prin reprimirea unor retrogradate.
Așa că s-a ajuns la soluția unor serii mai mici, una de 13 și una de 12, plus continuarea sezonului regulat cu un play-off și play-out. În aceste condiții, echipele au asigurate un număr suficient de meciuri (34 în seria I, respectiv 32 în seria a II-a), dar și un final de sezon antrenant (în teorie) prin introducerea play-off-ului și play-out-ului.
Farul a „produs” două țintare în seria I
Nu totul a fost în roz, pentru că în seria I au fost probleme încă de la început. Incertitudinile privind situația financiară a Farului, care a avut trei zile la dispoziție după stabilirea țintarului pentru a-și confirma participarea în campionat, au dus la o situație inedită și ridicolă. Astfel, pe 14 august, la sediul FRF, pentru seria I s-au tras două țintare, unul pe format cu 13 echipe și unul cu 12 echipe, pentru situația în care marinarii nu mai continuau. Cum gruparea lui Giani Nedelcu a răspuns pozitiv, lucrurile păreau că sunt în ordine și se va merge pe formula de 13 echipe cu 26 de etape. Adică două intermediare în plus față de seria a II-a.
Sportul ține în șah o serie întreagă
Cum la români, miracolele nu țin prea mult, a venit rândul Sportului să țină prim-plan-ul din cauza situației sale incerte. Fără a se prezenta la meciul de Cupă cu Balotești – ulterior a ieșit la suprafață că a fost vorba de o neprogramare pentru neplata baremurilor, echipa patronată de Vasile Șiman nu dă semne că va mai continua competiția. Ceea ce le-a determinat pe colegele de serie să ia în calcul revenirea la țintarul de 12, cu Farul în locul „studenților”. Din păcate, nici până la această oră nu se știe ce se va întâmpla cu Sportul, însă semnalele sunt că se va continua pe țintarul de 14, fiind mult prea târziu pentru a schimba meciurile primei etape, în condițiile în care majoritatea echipelor oaspete sunt deja pe drum sau au și ajuns la destinație.
Regulile noului sistem competițional:
– seria I are 13 echipe, seria a II-a 12 echipe
– la finalul sezonului regulat, echipa de pe locul 13 din seria I este retrogradată direct, iar restul de 12 echipe din ambele serii se împart în două: primele șase merg în play-off și ultimele șase în play-out
– primele două clasate din fiecare serie de play-off promovează în Liga I
– ultimele trei clasate din fiecare seriei de play-out retrogradează în Liga a III-a
– în play-off și play-out se intră doar cu punctele obținute împotriva echipelor participante în turneele respective. Ex: locul 1 din sezonul regulat va intra cu punctele obținute contra locurilor 2-6
– fiecare echipă va folosi minimum doi jucători Under 21 în același timp în teren
– numărul maxim de extracomunitari concomitent în teren este de trei
FAVORITE LA PROMOVARE
Seria I
CSMS Iași – antrenor Costel Enache
are printre cele mai puternice loturi din serie, aducând jucători de calibru în această vară
deține un buget care le asigură liniștea financiară
vedete: Tomi Petrescu, Bădescu, Vancea, Olah, Novac
FC Clinceni – antrenor Vali Bădoi
frații Karamyan rămân motorul echipei, în ciuda vârstei avansate
fără probleme financiare, s-a mutat oficial de la Buftea la Clinceni, având și suportul primăriei locale
vedete: Pălimaru, Arman Karamyan, Artiom Karamyan, Bogdan Pătrașcu
Gloria Buzău – antrenor Viorel Ion
a schimbat complet lotul în această vară, întărindu-se serios pe filierele Otopeni și Brăilă
fără probleme financiare, Viorel Ion are suportul autorităților locale
vedetă: Verdeș
Seria a II-a
ASA Tg. Mureș – antrenor Edi Iordănescu
a investit foarte mult din toate punctele de vedere în această vară și are ca obiectiv declarat promovarea
are buget considerabil pentru Liga a II-a
l-a readus pe Bumba, de la AS Roma
vedete: Onicaș, Patriche, Homei, Alaverdashvili, Bumba
Gloria Bistrița – antrenor Sandu Negrean
și-a rezolvat problemele financiare din sezonul trecut vânzând stadionul către primărie pe un milion de euro
a întărit echipa prin aducerea unor jucători cu experiență
vedete: Mărginean, Dan Matei, Albuț
CSM Rm. Vâlcea – antrenor Claudiu Niculescu
fosta Damila, are drept de promovare, după interdicția de anul trecut
aducerea fostului șef al CCA, Gheorghe Constantin, membru în Comitetul Executiv, în staff-ul de conducere e un mare atuu
vedete: Matache, Negruț, Bărbulescu