Sărbătoare în anonimat. ACS Poli a ajuns în Liga I după doar un sezon petrecut în Liga II

În 1973, bănățenii celebrau promovarea în Liga I cu 45.000 de fani în tribune. Ieri, pe același stadion, „Dan Păltinișanu”, la aceeași performanță, au fost doar 3.000 de oameni, la ACS Poli – FC Bihor 1-1. Suporterii de pe Bega nu vor să-și asocieze imaginea cu echipa lui Vali Velcea

ACS Poli a ajuns în Liga I după doar un sezon petrecut în Liga a II-a

Timișoara are din nou echipă în Liga I. Se știa asta de joia trecută, când ACS Poli a promovat matematic, după un egal în deplasare, cu FC Baia Mare (1‑1). A doua zi, Vali Velcea și jucătorii săi au fost așteptați la stadion de cincisprezece suporteri, pentru a petrece.

Ieri, la ultimul meci din acest sezon (1-1 cu FC Bihor), trebuia să aibă loc adevărata sărbătoare. Fotbaliștii s-au bucurat pentru performanța lor cu șampanie și confetti, dar, totuși, cu foarte multe scaune goale. Coincidența face ca meciul cu FC Bihor să se joace în 5 iunie 2013, adică la 40 de ani de la un alt joc cu echipa orădeană (3 iunie 1973). Acea partidă, încheiată cu 1-0 pentru alb-violeți, a marcat promovarea Politehnicii în Divizia A, însă la stadion au venit atunci 45.000 de oameni, conform presei sportive din acea vreme.

Doar 3.000 cu intrare liberă

Ieri, intrarea a fost liberă pe stadionul „Dan Păltinișanu”, dar la meci au venit doar 3.000 de oameni, oricum, mult peste media de spectatori a lui ACS Poli în acest sezon.

De ce are echipa aceasta o asistență atât de mică? În primul rând, pentru că pe „Dan Păltinișanu” nu joacă Poli. Timișorenii au umplut stadionul în 2002, chiar dacă echipa ce juca pe această arenă se numea și „AEK”. Atunci, timișorenii au trecut peste compromisul legat de alterarea identității și au rămas uniți, de dragul performanței. În 2013, alte trei litere, „ACS”, moștenite de la echipa din Recaș, i-au dezbinat pe fanii alb-violeți, o mare parte dintre aceștia nemaifiind dispuși să accepte un nou compromis. Cei care au ales „calea ACS” s-au bucurat ieri pentru promovare. Rezultatul final (1-1) nu a mai contat, așa că publicul a petrecut alături de jucători, care au obținut pe merit această promovare. Fotbaliștii au cântat și au deschis sticlele de șampanie personalizate. Rămâne de văzut câte dintre numele de jucători pictate pe acele sticle se vor regăsi și pe foile de joc din Liga I, în sezonul viitor.

În Liga I, tot în alb-negru

Nu doar numele echipei și felul în care aceasta a fost adusă în Timișoara îi deranjează pe fanii bănățeni. Echipamentul e alb-negru, nu alb-violet, pentru a se evita confuzia între ACS Poli și acea Poli care se află în insolvență și are de plătit datorii de milioane de euro. Conducătorii proaspetei prim divizionare speră ca Marian Iancu să le cedeze oficial culorile și palmaresul, însă va mai dura ceva vreme până când acest lucru se va realiza. Astfel, în primele meciuri din Liga I, dacă nu chiar pe parcursul întregului sezon 2013-2014, ACS Poli va rămâne ACS Poli și nu va juca în alb-violet.

Bud, primul gol după tragedie

Atacantul Cristi Bud a marcat aseară din nou la Timișoara, după ce, anul trecut, reușea să puncteze pentru Gaz Metan Mediaș unicul gol al meciului cu Poli, de pe „Dan Păltinișanu”, în sferturile Cupei României. Este primul gol marcat de Bud după tragedia petrecută în urmă cu o lună, când băiatul său a murit la patru zile de la naștere.

Publicat: 06 06. 2013, 03:00
Actualizat: 06 06. 2013, 08:31