Scapă cine poate. În Liga 2, trei dintre cele 23 de echipe s-au retras deja, iar alte 3 sunt în situație critică. Liber la pariuri: din cauza abandonurilor, mai retrogradează un singur club
Înaintea primei etape din sezonul de primăvară al Ligii 2, care ar trebui să înceapă sâmbătă, 28 februarie, echipele Unirea Slobozia, Săgeata Năvodari (Seria 1) și Fortuna Câmpina (Seria 2) au abandonat competiția. Alte trei formații, Gloria Buzău, FC Bihor și Unirea Târlungeni, sunt în situație critică, iar controalele Curții de Conturi, care descoperă nereguli în special la felul cum s-au folosit banii publici virați de autoritățile locale, pot duce la alte „morți subite”.
Dacă între timp nu apar alte cluburi care abandonează, cele două serii se vor relua având câte numai 10 echipe în componență. Este o scădere dramatică față de situația de acum un deceniu, de exemplu, când Liga 2 din România încă mai avea trei serii a câte 16 echipe împărțite pe criterii geografice. Practic, în situația actuală, va mai retrograda o singură formație: învinsa din barajul locurilor 10 în cele două serii. Asta, în situația puțin probabilă că, până la final, nu se mai retrage nimeni.
În Seria 1, excluderea clubului Săgeata Năvodari nu mai e decât o formalitate. Echipa s-a destrămat după arestarea primarului. Are deja un meci la care nu s-a prezentat, iar repetarea situației sâmbătă, la întâlnirea cu Academica Argeș Pitești, va duce automat la eliminarea clubului, conform regulamentului, din competiție. O altă grupare, CSM Unirea Slobozia, părea până acum două săptămâni într-o situație stabilă. La mijlocul acestei luni, însă, când mai erau nici două săptămâni până la startul sezonului, echipa s-a retras din campionat după un control al Curții de Conturi care a descoperit nereguli în finanțarea echipei de către autoritățile locale.
Promovarea și retrogradarea – rezolvate. De ce se mai continuă campionatul
Tot în Seria 1, Gloria Buzău e aproape în moarte clinică după ce Constantin Boșcodeală, primarul orașului, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a virat ilegal 1,6 milioane de lei în bugetul clubului. Jucătorii au refuzat să se mai antreneze miercuri, supărați că, în ultimele două luni, au primit în total câte 500 de lei. SC Bacău este, de asemenea, într-o situație dificilă, Curtea de Conturi solicitând clubului să returneze la buget circa 600.000 de lei. Primarul orașului, Romeo Stavarache, a fost eliberat din arestul preventiv, ceea ce a făcut, potrivit Sport Total FM, ca mai mulți oameni de afaceri care se implicaseră la club să facă pasul înapoi.
În Seria 2, AFC Fortuna Câmpina, echipa de pe locul doi, s-a retras deja oficial din campionat. Unirea Târlungeni, club clasat pe locul 5, anunțase inițial, de asemenea, că se retrage, dar conducătorii au revenit și au decis să încerce, totuși, să termine sezonul folosind o echipă improvizată, cu jucători care au acceptat să joace gratis. Olimpia Satu Mare, locul 8, a primit în 2015 un buget de 300.000 de lei de la Consiliul Local, cu 1.000.000 mai puțin decât anul trecut. FC Bihor, locul 10, e într-o situație și mai grea. Clubul e în insolvență, până în aprilie trebuie să achite cel puțin 800.000 de lei din datoriile acumulate, autoritățile locale au redus finanțarea la 500.000 de lei în 2015 (anul trecut a fost de 1,25 milioane), jucătorii nu s-au antrenat în semn de protest pentru neachitarea salariilor. Singura salvare de la evitarea falimentului este inițiativa noului președinte Viorel Nemeș, care încearcă să convingă comunitatea oamenilor de afaceri din județul Bihor să contribuie la bugetul clubului.
Această situație a dus, în Liga 2, la apariția unor consecințe imprevizibile. Numeroase echipe aflate pe locuri de play-off sau pasibile să intre în zona promovării vor să evite cu orice preț un „accident” care ar duce la intrarea în Liga 1. Cum Voluntari (7 puncte avans în Seria 1) și Timișoara (7 puncte avans în Seria 2) sunt ca și promovate, iar de retrogradat, nu retrogradează nimeni, etapele care rămân până la sfârșitul sezonului, golite de miză, vor fi la discreția pariorilor.