Clubul Universitatea Craiova a intrat în insolvență și va fi reorganizat
Fotbal Club U Craiova SA a intrat în insolvență și va fi reorganizat de Casa de Insolvență Transilvania (CITR), administratorul judiciar al societății numit prin decizia Tribunalului Brașov din data de 27 iulie 2011, se arată într-un comunicat al CITR, remis, luni, agenției MEDIAFAX.
CTITR a precizat că după primele analize ale activității Fotbal Club U Craiova SA a rezultat că reorganizarea reprezintă cea mai avantajoasă opțiune pentru creditori. Totodată, administratorul judiciar dorește să infirme informațiile apărute în presă, potrivit cărora societatea de practicieni în insolvență ar fi preluat conducerea clubului de fotbal.
„Procedura insolvenței reprezintă o procedură judiciară al cărei scop este acoperirea pasivului societății aflate în insolvență, procedură ce se desfășoară în confiormitate cu dispozițiile legale și sub supravegherea judecătorului-sindic. Preluarea administrării societății de către administratorului judiciar poate fi dispusă doar de către judecătorul-sindic cu respectarea anumitor condiții, ceea ce nu este cazul în ceea ce privește Fotbal Club U Craiova SA. Dreptul de administrare al societății nu a fost ridicat însă administrarea acesteia urmează a se efectua sub supravegherea administratorului judiciar”, a declarat Andreea Anghelof, managing partner Casa de Insolvență Transilvania.
CITR va analiza decizia de dezafiliere a clubului oltean din cadrul FRF, măsură care, în opinia administratorului judiciar, a avut conescințe grave prin pierderea drepturilor federative ale jucătorilor, ceea ce afectează patrimoniul grupării.
„Pe lângă analiza activității societății, în calitate de administrator judiciar, în prezent analizăm și decizia de dezafiliere a clubului pentru a identifica modalitățile pe care societate le are la dispoziție pentru a-și continua activitatea în domeniul fotbalistic. Această hotărâre, din punctul nostru de vedere, a avut consecințe deosebit de grave cu privire la drepturile federative deținute de societate, care afectează patrimoniul acesteia și implicit drepturile creditorilor săi”, a adăugat Andreea Anghelof.
Federația Română de Fotbal a anunțat, la 20 iulie, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federației, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF.
Universitatea Craiova a refuzat să-și retragă acțiunile în instanțele civile împotriva Federației Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv al FRF a decis dezafilierea clubului.
Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat în vigoare, singura posibilitate ca această hotărâre să fie anulată fiind în cadrul votului Adunării Generale din martie sau aprilie 2012.
După dezafiliere, jucătorii Universității Craiova au devenit liberi de contract și au plecat gratis la alte echipe.
Universitatea Craiova a retrogradat în Liga a II-a la finalul sezonului trecut. Finanțatorul Adrian Mititelu este în conflict cu președintele LPF, Dumitru Dragomir, cu selecționerul Victor Pițurcă și cu alți oameni de fotbal. Mititelu a deschis mai multe acțiuni în instanță, contestând unele decizii ale comisiilor FRF și LPF luate în defavoarea clubului său. Totodată, Mititelu susține că a depus plângeri la Parchet și la DNA împotriva unor oameni de fotbal, pe care îi acuză de constituire în „grup infracțional” în scopul controlării fotbalului românesc.
Înființată la 5 septembrie 1948, gruparea Universitatea Craiova are în palmares patru titluri de campioană și șase Cupe ale României. Formația olteană este prima echipă din România care a disputat o semifinală de cupă europeană (Cupa UEFA, ediția 1982-1983).
Sursa: Mediafax