Compania Națională de Investiții (CNI) a anunțat, astăzi, 15 februarie 2019, că a semnat contractul pentru modernizarea complexului sportiv din Alexandria, județul Teleorman. Noul stadion al echipei unde acum joacă CSM Alexandria, club din Liga 3, va avea o capacitate de aproximativ 5.500 de locuri și va costa aproape 50 de milioane de lei. Construcția se preconizează că va fi încheiată în timp de 18 luni.
Comunicatul oficial emis de CNI: „În săptămâna 11-17 februarie 2019, reprezentanții CNI au semnat contractul pentru complexul sportiv de la stadionul municipal din Alexandria, județul Teleorman. Referitor la complexul sportiv din municipiul Alexandria, acesta va avea o capacitate de aproximativ 5.500 de locuri, iar stadionul va putea găzdui evenimente de fotbal și atletism de nivel național și european.”
Așa ar trebui să arate noul stadion din Alexandria
Așa arată acum stadion din Alexandria
În urmă cu doar câteva luni, a fost inaugurat și noul stadion din Turnu Măgurele. Pe arena pe care își dispută jocurile Turris Oltul Turnu Măgurele încap aproximativ 2.000 de spectatori. Locurile sunt acoperite și arena beneficiază și de instalație de nocturnă. Întregul complex a costat trei milioane de euro. Echipa Turris Oltul este controlată de Valentin Dragnea, fiul președintelui PSD, Liviu Dragnea.
CSM Alexandria ocupă locul 8 în Serie a 3-a a Ligii a 3-a, divizie în care mai evoluează Turris Oltul Turnu Măgurele, U Craiova 1948 SA, SR Brașov sau FC Voluntari 2. După prima partea a sezonului, CSM Alexandria a adunat doar 23 de puncte, asta după ce în sezonul trecut s-a luptat cu Petrolul pentru promovarea în Liga 2.
Arenă de 5.500 de locuri la un preț de aproape 50 de milioane de lei: „Alexăndrenii chiar merită să aibă un asemenea complex sportiv”
Construcția „Complexului Sportiv – Stadion municipal Alexandria”, în care se va investi 48.075.291,71 lei, va începe în vara acestui an, iar la finalizare sa va trebui să îndeplinească cerințele pentru a putea găzdui meciuri de fotbal de Liga 1, precum și meciuri de fotbal din cadrul cupelor europene – faze preliminare, dar și competiții naționale de atletism. Noua arenă va fi construită după ce actuala va fi demolată.
„Un stadion nou, modern, va lua locul celui actual care va fi complet demolat, fiind în mare parte degradat, devenit neîncăpător, impropriu desfășurării activităților sportive și fără instalații care țin de siguranța cetățenilor”, a spus Adrian Gâdea, secretar de stat în MDRAP, după semnarea contractului de execuție. Actele au fost semnate joi, 14 februarie 2019, chiar pe gazonul stadionului din Alexandria, de Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI) și reprezentanții Asocierii SC Euromateria SRL și Pessina Costruzioni S.p.A., S&M Expert Poiect SRL, ofertantul declarat câștigător în urma licitației.
„Mult discutatul stadion de la Alexandria se va construi pentru că alexăndrenii chiar merită să aibă un asemenea complex sportiv”, a spus și primarul Victor Drăgușin, completat de președintele Consiliului Județean, Dănuț Cristescu: „Era nevoie de acest obiectiv pentru că vin noile generații și avem mulți copii talentați, iar sportul de masă o să ia amploare”.
Noul stadion din Alexandria va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafață construită de 15.795 de metri pătrați, iar durata de realizare a investiției este de 18 luni (2 luni proiectare și 16 luni execuție).
Conform proiectului, complexul va beneficia de următoarele terenuri de sport și facilități:
– teren de fotbal înierbat cu dimensiunea de 68×105 m; – pista de atletism outdoor cu lungime de 400 metri, cu 6 culoare a 1.22 metri, prevazută cu pista pentru sprint cu lungime totala de 130 metri la care se adaugă terenuri pentru săritură în lungime / triplu salt, săritură în înălțime, săritură cu prăjina, aruncarea cu discul / ciocanul; – spații pentru echipe (vestiare, cameră prim ajutor, cameră antidoping, etc); – spații pentru oficiali (vestiar arbitri, cameră oficial meci, etc); – spații pentru spectatori (locuri pe scaune, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, puncte principale de servire etc.); – spații pentru presă (masa presei, boxă presă, cameră fotografi, platforme camere TV, studiouri TV, etc); – sală de forță; – sală antrenament atletism; – spații recuperare sportivi; – spații de cazare pentru sportivi (36 de camere); – sală de mese pentru sportivi (96 de locuri); – parcări pentru spectatori și autocare sportivi; – sistem de nocturnă.
Al doilea cel mai scump stadion din România în privința costului per scaun
În august 2017, ProSport scria despre acest nou stadion care se va construi la Alexandria și care va avea cel mai mare preț/loc din România, după Arena Națională. Explicația guvernului ere una hilară: construcția din Alexandria „va crește contribuția turismului”. Capitala Teleormanului nu are echipă de fotbal în primele două ligi.
Proiectul a fost lansat într-o dezbatere publică încheiată după 10 zile calendaristice (sâmbătă, 22 iulie 2017). La fel ca și în cazul Craiova, Nota de fundamentare și Anexa atașate la HG lămuresc situația. La Alexandria se va construi cel mai scump stadion ca preț / loc, după Arena Națională, dar cu facilități modeste: categoria a 3-a UEFA (adică permite meciuri până la nivelul Ligii 1 și din preliminariile cupelor europene).
Românii vor plăti 10,1 milioane de euro pentru o arenă la Alexandria cu două tribune (fără peluze) și 5.500 de locuri, pistă de atletism și o parcare VIP de 100 de locuri. Spre comparație, cu o sumă mai mică decât aceasta, la Arad se construiește un stadion de 12.500 de locuri, complet acoperit și omologat de UEFA până la nivel de semifinale de cupe europene.
Stadionul din Alexandria a intrat pe lista scurtă și înaintea celui din Arad, orașul celebrei UTA. Alte orașe de mare anvergură, precum Constanța, Timișoara sau Iași, stau la coadă.
Dacă, într-adevăr, pentru noul stadion de 5.496 locuri din Alexandria se va cheltui cât se spune acum, 48.075.291 de lei (10.142.894,4 euro la cursul de 1 euro = 4,7398 lei), atunci costul pentru un singur loc va atinge suma de 1.845 euro, deci va fi unul dintre cel mai mare preț/loc din România.
Prețul este mult mai mare față de cel cu care s-a ridicat „Ilie Oană” din Ploiești (1.161 euro/loc construit), dar și mai scump decât stadioanele din Craiova (1.699 euro/loc construit), Târgu-Jiu (1.600 euro/loc construit) sau Cluj (1.490 euro/loc construit). Cu diferența că aceste stadioane au facilități de prima categorie UEFA, care primesc inclusiv meciuri internaționale oficiale (cupe europene și partide interțări), în timp ce stadionul din Teleorman va fi de categoria a III-a UEFA, care permite cel mult meciuri din fazele preliminare ale cupelor europene.
Singurul stadion din România cu un cost mai mare per scaun construit decât cel din Alexandria va rămâne Arena Națională din București: 4.215 euro/loc, adică 234.500.000 de euro la o capacitate de 55.634 locuri.
„Înțeleg că e o inițiativă mai veche. Nu decid eu, ci ministerul și Compania Națională de Investiții. În Teleorman nu mai e voie să se facă nicio investiție. Și dacă se face un podeț trebuie să se facă anchetă, miting sau să se retragă banii.” Liviu Dragnea, președintele PSD
Liviu Dragnea, președintele PSD și șeful neoficial al guvernului României, a fost președintele Consiliului Județean Teleorman. FOTO: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER